Get Adobe Flash player

Neumann Viktor
Venturi Communications Kft.

 

A villamos energia elosztás piacán működő gyártóknak mindig nagy kihívást jelentett a nagy áramerősség, nagy keresztmetszeten történő elosztása. Ezen követelményeket kielégítő termékek gyártása mindig hosszú fejlesztési folyamat.
Az innovatív fejlesztés során kiemelt hangsúlyt kell kapnia a műszaki megfelelőségnek, a költséghatékony gyártásnak és a felhasználóbarát dizájnnak. Összességében ezek mind fontosak a felhasználók bizalmának elnyeréséhez.

It was always a great challenge for the producers to supply current in a narrow section int he field of the electricity distribution. To fulfil the above mentioned requirements it is always a long developing process. During the innovation the products should be emphasised the cost effective manufacturing, the user friendly desingn and the technical requirement. All of these things are important to obtain the trust of the users.

 

Új koncepció: az új innovatív építési mód hat a fővezetéki-elágazó sorkapcsok (HLAK) technikai kialakításra; mint a vezeték rögzítő csavarok elvesztésének biztosítása, vagy az ún. „fékező” csavarok elhagyása (1. ábra).

 

1

 

Az elektromos elosztás területén teljesen új rendszerelemek jelennek meg. Az innovatív modulok rendkívül keskeny kialakításúak; nem szükséges az ún. „fékező” csavar alkalmazása, a szerelése rendkívül egyszerű és gyors. Az optimalizált messing test és az egyszerűsített csavar rögzítés csökkenti a tiszta gyártási költségeket.

A fővezetéki elágazó sorkapcsok (HLAK), elosztó blokkok az ipar területén, háztartásokban fontos elemek a különféle villamos elosztókban. A múltban ezen elemek szerelésénél újra és újra felmerült ugyanaz a probléma: szerelésnél jelentkező jelentős forgatónyomaték veszteség a fékező csavarok miatt amikor is a kapocstestbe becsavarják. Ehhez járul hozzá még a rendszeresen elvesző csavarok problémája a szállításnál. A minimalizálás trendje ezeket a termékeket még nem érte el korábban. A termékek szélessége a HLAK kapcsoknál 20mm felett volt, így a kapcsoló-elosztó szekrényekben a szerelő feleslegesen használt el értékes területet. Az innovatív fejlesztési irány, hogy egy keskeny, praktikus fővezetéki elágazó sorkapocs jöjjön létre; ez volt a tervezés feladata. A messing testet úgy kellett optimalizálni, hogy azt a kívánt szélességet alakítsák ki, melynek eredményeként az anyagfelhasználás is és a költségek is csökkenjenek. Az elmúlt időszakban a fejlesztés arra koncentrált, hogy az előállítandó termék a vevők fókuszába kerüljön, és ezáltal a megfelelő darabszámban keljen előállítani.

A fejlesztési fázisban nemcsak a termék szélességének 20mm feletti szélességről 18 mm-re való csökkenés volt a cél, hanem egy teljesen új termék létrehozása!

Az új generációs HLAK- nak ( fővezetéki elágazó sorkapocs) innovatív építési technikája van; a vezeték rögzítő csavarok műanyag házba vannak elhelyezve, melynek funkciója kettős: csavartartás; védőfedél a kapocstest felett.

Ennek a technikai megoldásnak két előnye van: a kialakítás következtében a csavarok nem tudnak elveszni, a régi ún. „fékező” csavarok pedig elhagyhatók. Így a vezetékek rögzítésénél a régi “fékező” csavaroknál keletkező nyomatékveszteséget is elfelejthetjük.
Ezzel az optimalizált messing testtel és kialakítással a vevői megtakarítás is legalább 20% kedvezőbb az előző termékekkel szemben.

Az új termékkel való szerelés lényegesen gyorsabb és egyszerűbb.

Az elemek szerelésénél tehát jelentős időelőny érhető el, az új fővezetéki elosztó blokk kezelhetőbb, tetszés szerint variálható egymással. Villamos elosztók szerelése során a termék adottságait figyelembe véve több hely marad. (L. a minimalizálás igénye, az elosztó szekrény maximális kihasználása stb…)

Az új fővezetéki elágazó elem új kialakítása ezen felül biztonságos csatlakozást nyújt.

A HLAK mellett a Leipold csoport az elektromos szakma számára új fejlesztésű un. alsó csatlakozású –UVB- fáziselosztó blokkokat is gyárt. Ez a termék is a kis területen való energiaelosztást hivatott biztosítani.

Először sikerült egy rendszerelemben; a fáziselosztó blokk esetében a betáplálást síncsatlakozással vagy kőrkeresztmetszetű vezetővel egyszerre megoldani! Ez egy innovatív kialakítású elem; lépcsőzetes felépítésű messing test, mely lehetővé teszi a felhasználónak a biztonságos vezető csatlakozást. A rendszerelem egy fémmagból és egy műanyag házból áll. A fáziselosztó blokk tetszés szerint variálható; lehetővé téve, hogy egy- ill. többpólusú rendszert probléma mentesen összeállítsunk. Az említett konkrét tények mellet meg kell még említeni az innovatív formai kialakítást, a lekerekített élekkel rendelkező formai dizájnt. A lekerekített él felhasználóbarát, kizárja a szerelés során keletkezhető sérüléseket.

Gyors elhelyezés: az új fővezetéki elágazó sorkapcsok szerelése; könnyen, egyszerűen gyorsan és biztonságosan végezhető (2. ábra).

 

2

 

Szintén irányadó: milyen egy fáziselosztó blokk; mely első ízben teszi lehetővé az egyetemes energiabetáplálást kőr ill. sín csatlakozáson keresztül (3. ábra).

 

3

 

A szállító

A Leipold céget 1919-ben Carl Leipold alapította. A cégcsoport precizios komponenseket gyárt; rézből, acélból: villamos, autóipari, orvostechnikai, és építőipari cégek részére. A cégcsoport központja Schwarzwald-i Wolfach – ban található, ahol 200 munkatárs dolgozik. A cégcsoportnak még két németországi gyártóbázisa van; a Dransfeldi Ferninad Täfler GmbH &Co KG; 85 alkalmazottal, valamint Bündei Hora-Werk GmbH: 70 alkalmazottal. Egyesült Államokban lévő Windsor-ban van a Leipold Inc. 30 alkalmazottal.

A cégcsoport filozófiája:
mindenek felett a termékminőség!