Get Adobe Flash player

Puha Imre
pneumatika üzletágvezető Tech-Con Csoport

Univerzális megfogó „cobot”-ra. Megoldás nagytömegű- és méretű, egyenetlen felületű darabok megfogására vákuummal. Egyedi vákuumos megfogók komplex feladatokra, és vákuumos megfogók zsákos és zsugorfóliázott termékek mozgatására. The universal gripper for ”cobots”.

It represents a vacuumgripping solution to grab large and heavy parts with uneven surface. Bespoke vacuum grippers for complex applications, and vacuum grippers to handle bagged and shrink-wrapped products.


Az anyagmozgatásnál az egyik legelterjedtebb megfogási mód a vákuumos megfogás szívókoronggal. Megfoghatunk vele nagy és nehéz tárgyakat, illetve kicsi és törékeny dolgokat egyaránt.

Azonban bármilyen széles körben is használhatók a szívókorongok, az ilyen megfogási mód alkalmazásának is vannak korlátai. Az első ilyen korlát, a megfogandó anyag profilja, felülete, különösen, ha közben a tömege nagy. A másik lényeges kérdés, hogyan tudok megfogni ugyanazzal a megfogóval különböző méretű és felületű anyagokat.

Vegyük először a különböző felületek kérdését. Amíg egy sík pormentes felületről beszélünk – amely szivárgásmentes megfogást biztosít – a szívókorong az ideális megoldás, még nagyobb tömeg esetében is, ha van elég felületünk a megfogásra.

Az újabb korongokkal bizonyos mértékig a porózus felületek egy részén is biztosítható kellő vákuummal a hatékony megfogáshoz és mozgatáshoz szükséges tartóerő.

A robotok és a manipulátorok széleskörű elterjedése miatt ma már gyakran van szükség a vákuumos megfogásra olyan területeken is ahol korábban ez ilyen mértékben fel sem merült, például egyenetlen, durva felületet kell megfogni. Ezt a szívókoronggal akár több korong együttes alkalmazásával sem lehet biztosítani.

De ugyanígy gondot okozhat a nagyobb zsákok, vagy a zsugorfóliázott egységcsomagok mozgatása is, nem beszélve az üres göngyölegekről – konzerves üveg, üdítő- vagy sörösdoboz. A kisméretű lécek rakatban történő mozgatása szintén megoldhatatlan kihívás a szívókoronggal.

Ez azt jelenti, hogy a szívókorongokat nagyon sok helyen lehet jó hatásfokkal használni vákuumos megfogásra, mégis egyre több olyan feladat van, amikor a korongokat csak körülményesen – elvesztve az egyszerű alkalmazásból adódó előnyöket -, vagy egyáltalán nem lehet használni. Ezekben az esetekben kiváló alternatíva lehet, ha a megfogandó felület száraz, és nem túl porózus, a nagyfelületű vákuumos megfogó. Ebből is több megoldás áll rendelkezésre, az itt bemutatandó Kenos vákuumos megfogó rendszer azonban több – a felhasználó szempontjából – fontos előnnyel rendelkezik.

Ez a megfogó család egy olyan lehetőség, amely rugalmas megoldást biztosít eltérő méretű, alakú és felületű termékek megfogására, mozgatására. A megfogók rendelkezhetnek beépített sűrített levegővel működtetett igen nagy hatásfokú vákuumgenerátorral, vagy különálló mechanikus vákuumszivattyúval.

A beépített vákuumgenerátor egy moduláris többlépcsős COAX® ejektor, amely karbantartást nem, vagy alig igényel, és energiafelhasználását tekintve a leghatékonyabb módon állítja elő a vákuumot. Másik előnye, hogy a súlya kicsi, ami a robotokon való alkalmazás esetében egy lényeges szempont. A beépített ejektorok száma és kapacitása igen egyszerűen növelhető, még akár az üzembehelyezést követően is. Az ejektor egység kivételéhez mindössze négy csavart kell eltávolítani.

A megfogókon alkalmazott szivacsok részben zártcellás szivacsok, vagyis a vákuum közvetítésére szolgáló furatok között a szivárgás minimális, ezzel kialakítva egy nagy megfogó felületet. A szivacs anyaga EPDM, vagy SILICON, ez utóbbi FDA minősítéssel is rendelkezhet. A szivacs vastagsága 10, 20, 30, 40mm lehet, a furatok mérete, és osztása ugyancsak az alkalmazás függvényében igen széles tartományban változhat. Van ugyanakkor olyan megfogó típus, amely hagyományos korongokat tartalmaz.

A szabadon maradó furatok szivárgási veszteségének csökkentésére két lehetőség áll rendelkezésre, vagy a visszacsapószelep, vagy pedig az áramláscsökkentés.

A KCS típusú megfogó olyan a „collaborative robot”-ra („cobot”) kifejlesztett univerzális megfogó, amellyel „bárhol, bármikor, bármit” meg lehet fogni.

Ez egy kiváló „co-working” eszköz, különösön olyan alkalmazások esetében, ahol a rugalmasság alapkövetelmény. A termék eredetileg egyedi fejlesztésű megoldásnak indult egy vezető „cobot” gyártó számára, de olyan sikeres lett, hogy a teszteket követően azonnal széria termék lett belőle.

A beépített COAX® technológiának köszönhetően a sűrített levegőből nagyon hatékonyan állítja elő a vákuumot, alacsony zajszintjét, pedig beépített hangtompító biztosítja. A működtetést egy 3/2-es mágnesszelep végzi – amely lehet alaphelyzetben nyitott vagy zárt. A kialakult vákuum értékét egy három pólusú M8-as csatlakozóval ellátott vákuumkapcsoló érzékeli. A megfogó teljes háza műanyagból készült, 3D nyomtatási technológiával, aminek köszönhetően a tömege nagyon alacsony.

A megfogást, egy a teljes felületet borító szivacs vagy egy a zacskók megfogására kialakított csésze biztosítja. A kétfajta megfogó egy gyorscserélő rendszer segítségével könnyen lecserélhető.

ISO szabványos interfész is rendelkezésre áll, aminek segítségével minden típusú „cobot”-ra könnyen csatlakoztatható az egység. Rugalmas alkalmazása lehetővé teszi különböző darabok megfogása esetén az átállási idő minimálisra csökkentését.

A KVG sorozatú megfogó két szélességi méretben (60 illetve 120mm) és különböző hosszakban reendelhető, áramláscsökkentő megoldással, vagy visszacsapószeleppel. Választható beépített COAX® betéttel, vagy különálló mechanikus vákuumszivattyúval. A beépített vákuumgenerátor választható vezérlőszeleppel a megfogáshoz, illetve a ledobáshoz, vagy anélkül, beépített digitális vákuumkapcsolóval, vagy vákuummérővel.

Egyszerű felépítésének köszönhetően könnyű a karbantartása, minden eleme – a fedelek, amelyek mindössze 4-4 csavarral vannak rögzítve, valamint a szivacs – könnyen eltávolítható.

A szivacs anyaga EPDM vagy SILICON, ez utóbbi akár FDA minősítéssel. Vastagságának, a furat méretének és osztásának megfelelő kiválasztása nagyon fontos szempont, ami meghatározóan befolyásolja a tökéletes megfogást.

A 120mm szélességű megfogó három különböző méretű koronggal is rendelhető.

Ezt a megfogót olyan területen célszerű használni, ahol a korongokkal önmagukban nem lehet hatékonyan biztosítani a megfogást, a korongok nem kellően sűrű osztása miatt.

Néhány alkalmazási példa a KVG megfogókra.

A KHVG sorozat megfogók a nagyterhelésű alkalmazásokhoz készültek 120 illetve 210mm szélességben és különböző hosszúságban elsősorban a faipari és kőipar felhasználásokhoz. A szélesebb változat esetén a profil szélessége a 120mm-essel azonos, csak a szivacs szélessége nagyobb. A szivacs vastagsága három féle 20, 30, és 40mm lehet.

A KHVG megfogók alkalmasak fűrészárú, deszka, nyers fa, illetve építőanyag például különböző anyagú tégla megfogására. Ezek a megfogók a szükséges vákuum teljesítmény miatt már külső mechanikus vákuumszivattyúval vannak ellátva. A beépített visszacsapószelep kialakításának köszönhetően kevésbé érzékeny az egyébként az alkalmazásra jellemző szennyeződésre.

A KVGL-S sorozatú nagyméretű megfogó elsősorban a sorok végén található csomagolások mozgatásánál, illetve logisztikai területen használható. A visszacsapószelepnek és a 40mm-es szivacsnak köszönhetően – amelyek könnyen, gyorsan cserélhetők – alkalmas különböző méretű karton dobozok megfogására. A széles méretválaszték és a variálhatóság hatékony alkalmazást tesz lehetővé. A vákuum előállítható beépített COAX® betéttel, vagy külső mechanikus vákuum szivattyúval.

Ezek a megfogók egy, a vákuum elosztására szolgáló elem segítségével összeépíthetők, lehetővé téve ezzel nagyobb méretű dobozok megfogását. Ebben az esetben a vákuum biztosítása külső mechanikus vákuumszivattyúval történik.

Alkalmazások a KVGL-S megfogókra:

Eddig is látható volt, milyen széles választékban találhatók meg a különböző elsősorban szivacsos megfogók. Azonban így is előfordul, hogy nincs megfelelő változat a feladat különlegessége, esetleg komplexitása miatt. Ezekre az esetekre áll rendelkezésre a KVGL-CJ típus, amely teljes egészében az egyedi feladatnak megfelelő kialakítású.

Itt a feladattól függően kombinálva vannak a vákuumos és a mechanikus elemek.

A bevezetőben szerepelt a zsákok megfogására is alkalmazható eszközök. A KBC típusú megfogók kisebb-, és nagyobb méretű zacskók, zsákok, de akár zsugorfóliázott egységcsomagok megfogására is alkalmasak. Ugyancsak hatékonyan alkalmazható folyadékot tartalmazó zacskók mozgatására. A felhasználásukkal kapcsolatos igények elsősorban az élelmiszeriparban jelentkeztek. A beépített COAX® technológia nagy rugalmasságot biztosít a vákuum előállításában. Ha nagyobb vákuumteljesítményre van szükség, lehetőség van különálló mechanikus vákuumszivattyú alkalmazására is.

A speciális kialakítású megfogó műanyag harangoknak köszönhetően nagyon sok fajta zsák, illetve zacskó megfogása biztosított, de lehetőség van egyedi kialakítású megfogókra is. Egyedi megoldás, hogy a KBC megfogók nem tartalmaznak gumi tömítő ajkakat, így nincs szükség pótalkatrészre, és nincs szükség a megfogók karbantartása miatti leállásra.
A KBC megfogók alkalmazása nagyon széleskörű lehet.
A KSG sorozatba tartozó megfogók nehezebb zsákok megfogására is alkalmasak.

Ezek a megfogók kialakításuknak köszönhetően szinte „belemarkolnak” a megfogandó zsákba a vákuum segítségével. A tömítőgyűrű anyaga a legtöbb feladat esetében acél, amely stabil rögzítést és tömítést biztosít, de amennyiben szükséges szivacs gyűrűvel is rendelhető. A vákuumot beépített COAX® betétek beépített vezérlőszeleppel, illetve anélkül, vagy külső mechanikus vákuumszivattyú biztosíthatja. Ezek a megfogók kiválóan alkalmazhatók zsákos anyagok raklapra való felrakásra, illetve onnan való lerakására.

Néhány alkalmazás a KSG megfogóra.

A bemutatott példák jól szemléltetik, hogy az új megfogók milyen mértékben bővítik ki a szívókorongok – amúgysem szűkös – lehetőségeit, új teret nyitva a vákuumos megfogás szélesebb körű alkalmazására. Ez pedig nagyban segíti a robotizációt, kiváltva egyre több átrakási feladat esetében a fizikai munkát.