Get Adobe Flash player

Út és erő kompromisszumok nélkül

Tihanyi Roland ügyvezető
Lang & Társai Kft.

A négy alapvető hajtási módozat közül a pneumatika, a hidraulika, a hidropneumatika és az elektromechanika jön általában szóba, amikor kombinált út-/erő műveletekre van szükség, például préseléseknél. A gépgyártók célja, hogy minden szempontból a leghatékonyabb hajtást tudják beépíteni. Ez kompromisszumok nélkül is lehetséges, ha hajtások beszállítója mind a négy technológiát jól ismeri.

A TOX Pressotechnik GmbH & Co. KG-hoz ma már a következő vállalati területek tartoznak: komponensek (hajtások, vezérlések, érzékelők és szoftverek a folyamatok és azok minőségbiztosítása részére), rendszerek (erőkifejtéshez építő modulok 2kN-tól 2000 kN-ig, kézi, gépi és robotfogók), eljárások (TOX-kötéstechnológia, szegecselés és funkcionális elemek bepréselése). A TOX Pressotechnik hidropneumatikus, elektromechanikus, pneumatikus és hidraulikus hajtásainak termékválasztékával energia-, és munkahatékony megoldásokat nyújt a gépgyártóknak minden alkalmazási területen.

Hidropneumatika – kisebb energiafelhasználás, magas teljesítmény

A TOX munkahengereinek kifejlesztésével a ’70-es évek végétől bevezette a műszaki életbe a megbízható, univerzálisan használható hidropneumatikus hajtás elvét.

Speciális tulajdonságaiknak köszönhetően mind a négy meghajtási mód a jövőben is alkalmazható lesz.

Javasoltak kombinált út és erő műveletekhez. Ma már az olyan standard és különleges kivitelek széles választéka áll rendelkezésre, melyek a gyártó és szerelő ipar minden területén alkalmazhatók. A Q-sorozat és X-sorozat 10 – 1700 kN nyomóerő tartományban képesek erőt kifejteni, alkalmazásuk a lemezmegmunkálástól a bepréselhető kötőelemek besajtolásán és a különböző anyagok lyukasztásán át egészen az élelmiszeriparig terjed.

A közel 40 éves időszak alatt a TOX munkahengereiből több, mint 150 000 egységet gyártottak és szereltek be világszerte. A hidropneumatikus hajtástechnikai előnyei a kompakt és rendkívül erős hengerrendszerek egyszerű felépítésében, az egyszerű vezérelhetőségben, az alacsony energiafelhasználás melletti nagy hatásfokban, és végül a milliókban mérhető karbantartásmentes löketszám által biztosított megbízhatóságban rejlenek.

Ezek mellet a munkahengereket zárt olaj- és munkaáramkör jellemzi, amiket a már amúgy is meglévő sűrített levegő hajt, nem pedig költséges hidraulikus tápegység. Könnyen integrálhatók bármilyen konstrukcióhoz, mivel beszerelésük egyszerű. Csak minimális karbantartást igényelnek, kialakítás szerint még rövid ciklusidővel is (magas löketszám) üzembiztosan tudnak működni.

Minden egyes jellemző (pl.: nyomás, löket), vagy a lényegesebb célparaméterek (erő, út, pozíció) kiegészítők segítségével felügyelhetők és ellenőrizhetők. Az alapvető két sorozat (S és K típusú hengerek) több ezer különböző kialakítást is lehetővé tesz, ezzel szinte szó szerint minden elképzelhető alkalmazáshoz javasolható egy ideális hidropneumatikus hajtás.

Elektromechanika – érzékeny szabályozás és vezérlés

A sorozatgyártás növekvő igényei a 21. század elején a TOX-Electric-Drive (elektromechanikus szervo meghajtók) sorozat kifejlesztéséhez vezettek. A gyártóüzemek villamosítási fejlesztései, valamint a maximális és dokumentált termékminőség elérésére irányuló folyamatbiztonsági követelmények figyelembe vételével az erőkifejtésre használt hajtások út-erő műveleteit érzékenyen kellett vezérelni a reprodukálható folyamatok végrehajthatósága érdekében.

Az elektromechanika ehhez ideális feltételeket biztosít, mivel az E-motorokon és azok áramellátásán/szervovezérlőin keresztül, továbbá az ingyenes szoftver segítségével egyszerűen biztosítható a helyi adottságok és interface-k által kialakított vezérlési-, minőségbiztosítási és kommunikációs hálózatokhoz való csatlakozás.

Az elektromechanikus hajtásaink alapja az EPMS kialakítás, de standard az EPMK (biztonsági fékkel szerelhetőség miatti változat) és az EPMR elrendezés is, amelyet kimondottan robot alkalmazásokhoz fejlesztettek ki a méretei és felfogatásának kialakításával. Újabb sorozatok az EQ-K és EX-K típusok (opcionálisan biztonsági fékkel ugyanúgy felszerelhetőek), valamint az EX-F (800 mm/s sebesség is elérhető), illetve az EPMR 500 + 700 kialakítások is (clinchelési vagy szegecselési műveletekhez kifejlesztve). A hajtások mechanikus része a kiviteltől és a teljesítménytől függően golyós orsós, vagy bolygó orsós kialakítású és vagy közvetlen hajtásúak, vagy szíjhajtással vannak a szervomotoros hajtóművel összekapcsolva.

A TOX-Electric-Drive elektromechanikus hajtásainak terhelhetőségei 2 – 100 kN (EQ-K), illetve 10 – 200 kN (EX-K) közötti erőtartományban mozognak, de akár 1000 kN (EPMK) nyomóerőt is elő tudunk állítani.

PFHL típusú pneumatikus prés

 

X- K4 Flexibility Linie

X-KT-rendszer: X-ES hidropneumatikus nyomásfokozó
két HZL hidraulikus hengerrel

Pneumatikus vagy hidraulikus hajtás – mindig aktuálisak

A TOX Pressotechnik GmbH a fenti rendszerek mellett azért készít tisztán pneumatikus hengerekkel szerelt kispréseket is, főleg olyan feladatokhoz, ahol nem szükséges összetett követelményeknek megfelelni, de ugyanúgy megbízhatóan, hatékonyan és gazdaságosan kell dolgozni. Az ilyen jellemzőkkel definiált műveletekhez ajánlja a gyártó a pneumatikus működtetésű PFHL típusú Fine-Press asztali préseit.

A TOX kínálatában megtalálhatók a hidraulikus hengerek is, bár azokat csak ritkán értékesítik, mint önálló egységeket; sokkal gyakoribb, hogy egy rendszerbe integrálva, mint építőelem kerül leszállításra – ez a megoldás a X-KT-rendszer. Ezek az alkalmazások műszaki szempontból többek közt akkor előnyösek, ha nagyon kevés hely van a beépíthetőségre. Ilyenkor azt a szerkezeti adottságot hasznosítják, hogy a hidropneuamtikus nyomásfokozó térben elhatárolható a munkavégző (hidraulikus) munkahenger(ek)től.

A bemutatott hajtástechnikai portfólió – hidropneumatika, elektromechanika (szervo), pneumatika és hidraulika – célgépekbe integrálva lehetővé teszi, hogy a partnereket az igényeikhez mérten a leghatékonyabb paraméterekkel rendelkező megoldással szolgálja ki.