Get Adobe Flash player

Új generációs hajtások: Minden szempontból teljesítmény-optimalizálásra tervezve

2012 – 05-20

Az új generációs kisfeszültségű AC hajtás termékcsaládja egységes architektúrára épül. A hajtások tervezésénél, fejlesztésénél az egyszerű működtetés, az energiatakarékos üzemmód és a maximális teljesítmény elérése volt a legfőbb szempont. Az új kialakításnak köszönhetően az új generációs ipari hajtások gyakorlatilag bármilyen típusú váltakozó áramú motort tudnak vezérelni és minden jelentősebb terepibusz protokollhoz vagy távdiagnosztikai rendszerhez illeszthetők. Kulcsfontosságú a kompatibilitás mellett a felhasználói élményt fokozó kényelmi szolgáltatások – egyszerű kiválasztás, telepítés, gyors üzembe helyezés és karbantartás – és a beépített biztonsági funkciók is. Az új generációs ipari hajtások közül elsőként a falra szerelhető típusok lesznek megrendelhetőek.

Az ACS880 innovációja

Az új AC hajtáscsaláddal új korszak kezdődik a vezérlőpanel kialakításban is, amelyet jól jellemez az egyszerű navigációt biztosító, intuitív, kontrasztos, nagyfelbontású kijelző. Több, rugalmas adatmegjelenítési mód – mint például az oszlopdiagram, a hisztogram és a trend diagram – segíti a felhasználót a termelési folyamat elemzésében, kiegészítve az üzembe helyezést leegyszerűsítő Assistant funkcióval. A menük és üzenetek testre szabhatóak az adott alkalmazás terminológiájának megfelelően. A beépített USB csatlakozón keresztül a számítógép is könnyen csatlakoztatható.

A „Drive composer” szoftver minden új generációs hajtás típushoz gyors és egységes indítást, üzembe helyezést, és monitorozást biztosít. Az ingyenes belépőszintű (entry) verzió, indítási és karbantartási funkciókkal rendelkezik, míg a teljes (pro) verzió olyan további lehetőségeket biztosít, mint pl.: a felhasználói paraméter ablak, a hajtáskonfiguráció vezérlési diagramjai, az alapvető hajtásprogramozás és a biztonsági beállítások. A vezérlési diagramok mentesítik a felhasználót a hosszú paraméterlisták böngészésétől és segítik a hajtás logikai funkcióinak gyors és egyszerű beállítását.

 

1.ábra. Az ipari hajtásokból elsőként az ACS880-01 falra szerelhető típus lesz
megrendelhető

A beépített biztonsági funkciók csökkentik a külsőleg telepítendő biztonsági elemek számát, egyszerűsítik a konfigurációt és a készülék helyigényét. A biztonsági funkciók között megtalálható az úgynevezett STO (safe torque-off) funkció is, amely a váratlan indítás megakadályozására, vagy más megállítási feladatra használható.

Az új ipari hajtások ezen felül a következő beépített biztonsági lehetőségekkel rendelkeznek: safe stop 1, safe stop emergency, safely-limited speed, safe brake control és safe maximum speed. A hajtások üzembiztonsági funkciói megfelelnek az Európai Unió 2006/42/EC Machinery direktívájában előírtaknak.

Az hajtások tervezésekor elsődleges szempont a maximális energia-megtakarítás és termelékenység. A beépített energia-kalkulátor információt nyújt többek között a felhasznált és megtakarított kWh illetve MWh mennyiségéről, a csökkentett CO2 kibocsátásról és a megtakarított költségekről is. Ezek az adatok segítik a felhasználót az optimális energia felhasználást biztosító finomhangolási művelet elvégzésében.

Ipari hajtások. Mindent magába foglaló szabályozás a nem kívánt összetettség nélkül

Az ACS880 ipari hajtásai széles teljesítmény tartományban 690 V-os feszültség szintig, egyedi modulos hajtásként vagy csoporthajtásként (multidrive) is elérhetőek lesznek. A hajtások teljes mértékű kontrollt és funkcionalitást biztosítanak, rendkívüli felhasználó-barátsággal és fejlett biztonsági funkciókkal. Az ACS880 hajtáscsalád is az DTC (közvetlen nyomatékszabályozás) technológiájára épül. Ezek a hajtások rugalmasak és könnyen testreszabhatóak az olyan nagypontosságot igénylő iparágakhoz, mint az anyagmozgatás, bányászat, energiatermelés, papír-, fém-, hajó-, cement-, vegy- olaj és gázipar. A hajtások támogatják az IEC 61131-3-nak megfelelő CoDeSys programozási környezetet, amely azonos az AC500 PLC-hez használt szoftverkörnyezettel, megkönnyítve a hajtás és a PLC integrációját.

 

2. ábra. Az új AC-hajtáscsaláddal új korszak kezdődik a vezérlőpanel
kialakításban is

Az ACS880 sorozatból a falra szerelhető ACS880-01 típusú egyedi hajtások már rendelhetők. A hajtás 0,55…250 kW teljesítmény, és 380…500 V feszültségtartományban elérhető, a feszültségtartomány későbbi kiszélesítésének szándéka mellett. Az ACS880-01 hajtások alkalmazási területe széleskörű, ilyen pl.: extruderek, daruk, csörlők, tekercselők, szállítószalagok, keverők, kompresszorok, szivattyúk és ventilátorok. A DTC mellett a hajtások számos opcionális bővítési lehetőséggel rendelkeznek, mint pl.: EMC szűrők, rezolverek, enkóderek, I/O bővítők és fékellenállások. A biztonsági funkciók – köztük az STO (safe torque-off) – minden hajtásba gyárilag be vannak építve.

A hajtás jelenleg IP21-es kivitelben érhető el, míg az IP55-ös kivitel később kerül gyártásba.

Az ACS880 portfoliója ki fog bővülni a csoportos hajtásokkal (multidrive), a szekrényes kivitelű hajtásokkal, és a hajtásmodulokkal.

 

3. ábra. A „Drive composer” szoftver minden hajtás típushoz gyors és egységes indítást, üzembe helyezést, és monitorozást biztosít

A moduláris felépítésű ACS880 szekrényes kivitelű hajtásokkal könnyen teljesíthetőek a különféle felhasználói igények. Az ACS880-07 kezdetben 55 kW…250 kW teljesítmény, és 380 V…500 V feszültség tartományban lesz elérhető, amely a későbbiekben ki lesz bővítve nagyobb teljesítmény és szélesebb feszültség tartományra. A hajtás IP21, IP22, IP42 és IP54 védettséggel lesz rendelhető.

Az ACS880 csoportos hajtások (multidrive) maximális folyamatszabályozást biztosítanak a legkülönbözőbb iparágakban. Az egyedi betáp, és a közös DC sínről táplált hajtásmodul elrendezés, kisebb hálózati teljesítményigényt és befoglaló méretet biztosít. A csoportos hajtások kezdetben 250 kW inverter teljesítményig, és maximum 850 kVA teljesítményű, 380 V…500 V feszültségű hálózati egyenirányító (DSU) egységgel lesznek elérhetőek, amely a későbbiekben ki lesz bővítve nagyobb teljesítmény és szélesebb feszültség tartományra. A hajtás IP21, IP22, IP42 és IP54 védettséggel lesz rendelhető.

Az ACS880 hajtásmodulok elsősorban a gép gyártók és a rendszerintegrátorok kiszolgálására készülnek, amelyeket így beépíthetnek saját fejlesztéseikbe. A hajtásmodulok mindent tartalmaznak, ami egy komplett egyedi illetve csoportos hajtás (multidrive) konfigurációhoz szükséges, beleértve az egyenirányítókat, az invertereket, fék opciókat, EMC szűrőket, du/dt szűrőket, többféle I/O és kommunikációs lehetőséget. Ezen felül részletes kivitelezési tervdokumentáció is rendelkezésre áll. A modulok kezdetben 250 kW inverter teljesítményig, és maximum 850 kVA teljesítményű, 380 V…500 V feszültségű hálózati egyenirányító (DSU) egységgel lesznek elérhetőek, amely a későbbiekben ki lesz bővítve nagyobb teljesítmény és szélesebb feszültség tartományra.