Get Adobe Flash player

Solid Edge, megoldás az ipari digitalizáció kihívásaira

Szűcs Imre ügyféltámogatási vezető
Enterprise Communications Magyarország Kft.

Az Ipar 4.0 megjelenésével a nagy szoftverfejlesztők is elkezdték átformálni szoftvereik fejlesztési irányát és már nem szigetmegoldásokban, hanem összekapcsolt rendszerekben gondolkoznak. Ennek a folyamatnak az egyik vezető szállítója a Siemens PLM Software, amely egy új megközelítésmóddal kínálja megoldásait az ipar résztvevőinek. Természetesen ehhez az irányváltáshoz az is hozzájárul, hogy Siemens AG felvásárolta a Mentor Graphics-t, mint az egyik vezető, elektronikai tervezőszoftvereket fejlesztő vállalatot, így az ügyféligényeket még magasabb színvonalon lehet kiszolgálni.

A Solid Edge, mint a Siemens PLM Software egyik zászlóshajója nagy múltra tekint vissza az ipar számos területén, az újragondolás következményeként szakít a hagyományos CAD-es szoftver beskatulyázással, mára egy komplett megoldáscsomaggá nőtte ki magát.

A Solid Edge ST10-ben bemutatkozó Konvergens modellezés lehetővé teszi, a b-rep modellt és az egyszerűbb, háló modellt egyaránt használhassuk és kombinálhassuk az egyes műveletek közben. Az internetről letöltött STL fájlok vagy a beszkennelt modellek minimális időráfordítással szerkeszthetőek, módosíthatóak.

1. ábra. Solid Edge portfólió

2. ábra. Solid Edge Konvergens modellezés

Generatív tervezés, mint a fejlett topológiai optimalizálás eszköze egy új lehetőséget nyit a modellalkotás területén. Ennek az integrált megoldásnak köszönhetően a felhasználók egy olyan modellezési eszközt kapnak, amellyel anyagtakarékosabban tervezhetnek könnyebb és nagyobb teherbírású alkatrészeket additív gyártási technológiához.

3. ábra. Solid Edge Generatív tervezés

Az Reverse engineering modul segítségével lehetőség nyílik a szkennelt modellek kezelésére, b-rep testek létrehozására. Az ST10-ben, olyan folyamat specifikus lehetőségek segítik a felhasználókat, mint a háló modell tisztítása, szakadások javítása, régiók analitikus vagy éppen b-spline felületekkel való helyettesítése, újraépítése.

4. ábra. Solid Edge Reverse Engineering

Ahogy a bevezetésben említettük a Solid Edge-be és köré olyan alkalmazások épülnek, amellyel a speciális igények is kielégíthetőek. Az ST10-ben integráltan elérhető a Flow Simulation, amely segítségével széles körű CFD analízis végezhető a natív Solid Edge modellen. Lehetővé teszi, hogy folyadékok és gázok áramlását vizsgálja valós körülmények között, ”mi van, ha” helyzeteket hasonlítson össze és hatékonyan elemezze a folyadékáramlás, hőátadás és az ezekhez kapcsolódó erők hatásait a korai fázisú terveiken.

A digitalizáció jegyében létrehozott Solid Edge Illustration és Documentation szoftver csomagok segítségével PMI-okkal rendelkező szerelési utasítások és gépkönyvek hozhatóak létre háttérbe szorítva a papír alapú információáramlást. A közeljövőben a megmunkálás területén is új lehetőségek közül választhatnak az ügyfelek legyen az a hagyományos vagy a dinamikusan fejlődő additív terület.

5. ábra. Solid Edge Flow Simulation

Az újdonságok sorának még nincs vége, mert a Solid Edge Portal-on keresztül nagyszerű lehetőséget kapnak a felhasználók, hogy felhő alapon, de biztonságosan működhessenek együtt beszállítóikkal, partnereikkel, megrendelőikkel.

6. ábra. Solid Edge Portal

A tervezési folyamatoknál az egyik legfontosabb szempont az adatok kezelésének képessége a teljes termékfejlesztési ciklus során. A beépített adatkezelés már fájlrendszerben is lehetőséget nyújt, akár 1-2 fős kisvállalkozásoknak is, hogy az alap termékadat-kezelési funkciókat (keresés, rajzszámozás, revízionálás stb.) alkalmazzák.

A Solid Edge felhasználók a Teamcenter Rapid Start szoftvert is használhatják, mely egy előrekonfigurált, egyszerűen alkalmazható és használható termékadat-kezelési megoldás, mely által megvalósulhat az együttműködés különböző osztályok, üzemek és tervezőrendszerek között.
A Teamcenter továbbá azon vállalatoknál is elérhető, melyeknél egy teljesen testre szabható, komplett PLM megoldás szükséges.

7. ábra. Teamcenter Rapid Start

A Solid Edge és a köré épülő megoldások messzemenőkig kielégítik a felhasználói igényeket, a Siemens PLM Software a garancia arra, hogy az ügyfelek a lehető legújabb technológiákat alkalmazva tudják előállítani versenyképes termékeiket.

További információ:
blog.eplm.hu
store.eplm.hu
www.enterprisegroup.hu/plm