Get Adobe Flash player

Farkas Szabolcs
Ipari Automatizálás és Hajtástechnika Ipar Szektor, Siemens Zrt.

Napjainkban a különböző gyártási technológiákban csakúgy, mint a gépészeti feladatokban, egyre fokozódik az igény olyan egyszerű mozgatási feladatok automatizálása iránt, ahol viszonylag kevés egyéb feladat ellátására van szükség. Kompakt és az alapvető feladatok ellátására képes frekvenciaváltóikkal a gyártók egyszerű és költséghatékony hajtásmegoldásokat kínálnak az ilyen alkalmazásokhoz. Ezek az inverterek kiemelkednek gyors üzembe helyezhetőségükkel, egyszerű kezelésükkel, robusztusságukkal és költséghatékonyságukkal.

Today, in an increasing number of applications in plant and machinery construction, individual automation and drive solutions are demanded that automate simple motion sequences with low associated requirements.
With a compact, basic performance inverter, the producers offer simple and cost-effective drive solutions for these types of applications. Those inverters set itself apart with its quick commissioning times, ease of operation, robustness and cost-efficiency.

 

Minimalizáljuk a költségeket

A tervezés, üzembe helyezés, üzemeltetés és karbantartás költségeit kötelességünk olyan alacsony értéken tartanunk, amennyire csak lehet. Pontosan az ilyen elvárások esetén jelentenek igazi megoldást napjaink korszerű, sokoldalúan használható és mégis egyszerű inverterei. Az energiahatékonyság növelésének érdekében ezek a készülékek olyan vezérléssel rendelkeznek, amely a fluxus automatikus csökkentésével optimalizálja az energiafelhasználást, kijelzi az aktuális fogyasztást és számos egyéb, az energia megtakarítást fokozó funkciót beépítetten biztosít.

 

Sinamics_V20_foto

 

Mindez által az installáció energiafelhasználása drasztikusan zuhan, amely közvetlenül megmutatkozik a költségek alakulásában. Ha köszönhetően a modern gyártástechnológiának, mindehhez egy elfogadható bekerülési ár és magasfokú megbízhatóság – így minimális karbantartási illetve javítási költség – társul, akkor a szigorú és ellentmondásos kritériumok igazán nem lesznek teljesíthetetlenek.

 

Sinamics_V20_terminal copy

 

A fentiekre hozható fel jó példaként a Sinamics inverter család legújabb tagja, a Sinamics V20. A készülék egy olyan kompakt frekvenciaváltó, amelyet kifejezetten az egyszerű hajtástechnikai feladatok költséghatékony ellátására terveztek, így bárhol használható szivattyúk, ventilátorok, kompresszorok, szállítószalagok, valamint egyéb egyszerű gépek mozgatási feladatainak optimális ellátására.

ECO üzemmódban V/f és a V2/f vezérlés esetén a fluxust automatikusan a legnagyobb elérhető energia megtakarításhoz adaptálja. Így a kis dinamikájú terhelési ciklusokban érhető el komoly megtakarítás. Amikor az alapjel jelentősebben megváltozik, az ECO mód automatikusan deaktiválódik. Kijelezhető az energiafelhasználás közvetlenül kWh-ban, vagy akár CO2-ben, vagy bármely helyileg fontos egyéb paraméterként is.

Az olyan alkalmazásokban, ahol azonos méretű inverterek különböző munkafázist ellátó gépeket hajtanak, a készülékek közös „DC busz”-on osztozhatnak. Így az adott munkafázisban gépet mozgató hajtás felhasználhatja az éppen energiát termelő berendezés „feleslegét”. Természetesen így generálhatunk és megtakaríthatunk energiát olyan alkalmazásokban, amelyeknél egymással mechanikus csatolásban levő motorokat hajtunk. Ily módon csökkenthető a gép dinamikus külső fékezési igénye, így az alkatrészek száma illetve mérete is.

Pihenő munkafázisban az inverter ún. hibernálási módban lehet. Ez biztosítja, hogy a készülék és a motor ténylegesen is csak akkor működjön, amikor a technológia vagy a gép ezt igényli. A hibernálási üzemmód automatikusan aktiválódik, ha a forgatás igény, vagy a visszacsatolt jel értéke egy meghatározott küszöbérték alá esik. Az ilyen intelligens hibernálás nemcsak jelentős energia megtakarítást eredményez, hanem növeli a motor élettartamát, valamint csökkentheti a szivattyúk alacsony sebességű használatából adódó kopást is.
Megbízhatóság

A vezérlő szekrényben e kompakt frekvenciaváltók (0,12-15 kW teljesítmény tartományban) közvetlenül egymás mellé sorolhatók, így helyet takarítanak meg. Mivel nincs szükség kiegészítő modulokra vagy a működéshez szükséges külön opciókra, a telepítési, beüzemelési idő a minimumra csökken.

 

SXXN2700

 

Az integrált Basic Operator Panel (BOP) lehetővé teszi a készülék gyors és biztos üzembe helyezését. Amellett, hogy a soros interfész (USI) egyszerű csatlakozást biztosít a SIMATIC vezérlőkhöz, a terminál rendelkezik egy Modbus RTU interfésszel is, amely által képes egyéb külső vezérlőkkel való kommunikációra. Előkészített konfigurációk és alkalmazás-támogató makrók könnyítik az alkalmazás-specifikus beállítások gyors és hibázástól mentes elvégzését.

A beállítási paraméterek, amelyek az egyes alkalmazás típusokra lettek definiálva, könnyedén átvihetők további eszközökre. A felhasználói adatok BOP interfész illetve hordozható paraméterező eszköz segítsége nélkül, SD vagy MMC kártyára is menthetők, újra betölthetők, vagy klónozhatók. Ugyanilyen módon lehetséges a legfrissebb firmware telepítése is.

 

szennyviztelep_foto

 

A vezérlőszekrény ajtóra is kihelyezhető kezelőpanel forgó kezelőszerve és vezérlő billentyűi segítségével hatékonyan és nagyon gyorsan navigálhatunk a beállítási pontok és paraméterek között.
Ezt az új frekvenciaváltót működtetni épp olyan egyszerű, mint üzembe helyezni.

A „Keep Running” üzemmódon keresztül a Sinamics V20 alkalmazkodik a hálózati feltételekhez instabil hálózatokon, így növeli a rendelkezésre állást. A jobb hűtési koncepció, a védőbevonattal ellátott áramköri lapok és áramköri elemek eredményeként, a Sinamics V20 robusztus mind elektronikusan mind mechanikusan.

Egy sor olyan technológiai fejlesztés teszi a költséghatékonyságra tervezett „egyszerű” frekvenciaváltót még a kihívást jelentő környezeti feltételek mellett is rendkívül megbízhatóvá. Olyanná, amilyet eddig csak a „nagy tudású” Sinamics inverter családoknál tapasztalhattunk meg.