Get Adobe Flash player

1998-ban a Sodick az első lineáris motorhajtású szikraforgácsoló géppel egy jelentős újítást vezetett be a szikraforgácsoló gépek világában. 15 év elteltével a Sodick már több mint 32 000 lineáris motorral ellátott gépek adott el világszerte.

 

Az SL széria a legújabb lineáris szikraforgácsolási technológiát, a 15 év tudásán és tapasztalatán alapuló, a gazdaságosság szempontjából a leghatékonyabb és legtermelékenyebb szikraforgácsoló gépeket képviseli.

 

ich1-WEB

 

A Világon Egyedülálló 10 Év Pozícionálási Garancia

A Sodick annyira bízik a saját lineáris motorhajtás technológiájában, hogy az összes lineáris motorral ellátott szikraforgácsoló gépet a piacon elsőként 10 év pozícionálási garanciával kínálja. A vevők biztosak lehetnek abban, hogy a szikraforgácsolás terén szerzett saját tudásuk és versenyképességük még tovább javul a Sodick garanciája által.

Lineáris Motorhajtás Rendszer: A Smart Linear – Okos Lineáris Technológia

A lineáris motorok messze dinamikusabbak, mint a korábbi golyósorsós hajtások; a lineáris motorhajtás egy direkt hajtás, amely dinamikus, érzékeny tengelymozgásokat tesz lehetővé a mechanikus hajtássor okozta holtjáték nélkül. A golyósorsók, tengelykapcsolók és forgómotorok kiküszöbölésével a pontosság kevés karbantartással és vibrációmentes működtetéssel hosszú éveken keresztül garantált. Az SL széria lineáris motorokkal van felszerelve az X, Y, U és V tengelyeken, Heidenhain abszolút üveg mérőlécekkel, amelyek felbontása 0,01 mikron, így biztosítva a Nano pozícionálást. Az abszolút mérőrendszer további előnye, hogy a gépnek nincs szüksége referenciapozícionálásra, így a kezdeti beindítási ciklus ideje csökken.

Sodick Mozgásvezérlés – Sodick Motion Controller (SMC)

A Sodick Mozgásvezérlés (SMC) egy integrált vezérlő áramkör. A K-SMC alaplapot az USA-ban fejlesztette a Sodick Szilikon-völgyben található saját kutatás-fejlesztés osztálya, kifejezetten úgy, hogy kielégítse és felül is múlja a jelenlegi és jövőbeni szikraforgácsolási igényeket. Az SMC mozgásvezérlés a gép generátorába van integrálva. Vezérli a tengelymozgást, és felügyeli a szikraközben történt változásokat. Az ultragyors válaszidő lehetővé teszi, hogy a vezérlés másodpercenként 500-szor is változtassa a szikraközt, így folyamatos szervo választ eredményez.

Kerámia Munkaterület

A kerámiáknak számos előnyük van: könnyűek, szilárdak, merevek, a hőállóságuk háromszor jobb, mint az öntöttvasnak vagy az acélnak, továbbá korroziómentesek. A munkaterület, pl. a munkaasztal, az AWT (automata huzalbefűző) felső és alsó karja kerámiából készültek, hasonlóan a mérőgépekben használt alkatrészekhez. Azért, hogy a kerámia előnyeit gazdaságilag is ki lehessen aknázni a Sodick gépekben, a Sodick a saját gyárában maga gyártja a kerámia alkatrészeket.

 

GÉPSZERKEZET

 

Szilárd Gépszerkezet

A gépszerkezet stabilizált Meehanite®-ból készült, erősen bordázott, így különösen hosszú távú merevséget, szilárdságot és stabilitást biztosít. A felületeket – amelyekre a THK SSR Golyós Lineáris Vezetői vannak felszerelve – kézzel csiszolták, így biztosítva a tökéletesen sima felületet és a kiváló gépgeometriát. Az X- és Y-tengelyek független tömegek (nem keresztszános megoldás). A munkaasztal csak X irányban mozdul el, az Y-tengely mozgását az alsó kar  biztosítja, így nincs veszélyeztetve a tökéletes geometria.

ich2-WEB

 

Az SL széria a legújabb lineáris szikraforgácsolási technológiát, a 15 év tudásán és tapasztalatán alapuló, a gazdaságosság szempontjából a leghatékonyabb és legtermelékenyebb szikraforgácsoló gépeket képviseli.

Digital Pika-W Plus Szuper Simító Áramkör

A Sodick bevezette a 0,05ěmRa ertéknél is jobb felületi érdességet biztosító Digital Pika technológiát. Ezt a technológiát a Sodick fejlesztette és gyártja annak érdekében, hogy a vágási energia minimális legyen, valamint hogy a szikraközt digitális impulzusok vezéreljék. Így a lehető legjobb felületi minőséget lehet elérni. Utólagos polírozásra és más felületsimító műveletekre kevesebb időt kell fordítani, sőt egyes esetekben ezeket el is lehet hagyni.

Továbbfejlesztett Lépcsőzetes Megmunkálás

A Sodick „DSF (Dynamic Shape Fast – Dinamikus Alakkövetés)” funkciója automatikusan érzékeli a munkadarab vastagságát és kiszámítja az optimális vágási feltételeket a nagyoló vágástól kezdve a simító vágásig minden egyes vastagságra, így kivédi a huzalszakadást. Továbbá 1-2 ěm-es parhuzamosság is elérhető.

Alkalmazkodó Vezérlés

Ez az áramkör állandóan felügyeli a paramétereket és alkalmazkodik hozzájuk a megmunkálás alatt, így biztosítja a gép a stabil megmunkálást és az azonnali változtatásokat a munkadarab magasságban (Lépcsőzetes megmunkálás) vagy a progresszív felületi területváltozásokat (hengerek), anélkül, hogy az aktuális vágási paramétereken változtatni kéne. Ez a funkció kiküszöböli az olyan rövidzár előfordulását,   amelyek vágási csíkokat vagy huzalszakadást okoznának, így a minőség és a termelékenység is romlana.

Intelligent Q3vic EDW

Az Intelligent Q3vic EDW tervező program standard tartozék az SL széria gépeiben. Az automatikus programozó rendszer érzékeli a munkadarab modell azon területeit, amelyeket ki lehet vágni huzalos szikraforgácsoló géppel, és kiszámítja a vágási kontúrokat. Az emberi munkaóra drasztikusan csökkenthető ezzel a funkcióval, köszönhetően annak, hogy még a bonyolult alakzatok vágási kontúrjai is kivonhatóak egyetlen paranccsal.

Huzalfeszítés Szervo

Minden SL szériás gép standard tartozékként fel van szerelve  huzalfeszítés szervóval, ami folyamatosan felügyeli és szabályozza a huzalfeszítést, és beállítja a szervo motor erősségét, így stabil, csúcspontosságú megmunkálás érhető el. A huzalfeszítést a Sodick Mozgásvezérlés (SMC) ellenőrzi, ami a lineáris motorokat is vezérli, így még pontosabb és finomabb huzalfeszítés szabályozást ér el a gép.

Automatikus Huzalbefűzés Rögzített Jet AWT®-vel
(vízsugaras automatikus huzalbefűző)

A gyors, hatékony és megbízható huzalbefűzés létfontosságú a modern termelésben. Az automatikus huzalbefűzés kevesebb, mint 9 másodpercig tart, továbbá elárasztás közben is véghez vihető, így csökken a kihasználatlan idő. Ha a vágás alatt elszakad a huzal, a gép visszatér a befűzés pontjába, és izzítással elvágja a huzalt, majd eltávolítja a nem kívánt huzalvéget és újrafűzi a huzalt.

Befűzési pont Keresés Funkció

Amikor a huzalbefűzés sikertelen a startfurat pozíciója miatt, a gép elindítja az automatikus keresés funkciót, és a gép befűzi újra a huzalt. Ezt a műveletet addig ismétli a gép, amíg a huzalbefűzés nem sikerül, ez különösen kis startfuratoknál hatékony, vagy hajlított/dőlt felületekkel rendelkező munkadarabok esetén.

Csúcspontosságú Pozícionáló Szenzor – FT 11

Ha a huzalt a munkadarab pozícionálására használják, a gép automatikusan egy mérőciklust kezd el, hogy   munkadarab pozícióját (méretét) és tengelyek szöghelyzetét rögzítse. A pozícionálási pontosság különösen fontos a kívánt megmunkálási minőség eléréséhez. A lineáris technológia jelentősen növeli a pontosságot.

19-inch TFT Érintőképernyő; Az Okos Vezérlés

Az új Sodick vezérlésnek számos vonzó funkciója van, kezdve a Windows 7® operációs rendszer használatától a fejlett 19 colos TFT érintőképernyőig, amely úgy működik, mint egy táblagép. A műveleti képernyőt a hagyományos képernyőn és az új táblagép-szerű képernyőn is ki lehet választani. Ezen kívül a képernyők elrendezését a gépkezelő a munkakörülményekhez tudja igazítani.

 

ich3-WEB

Az NC programokat 2D és 3D grafikák támogatják. A karbantartási képernyők a gép állapotát mutatják, a karbantartáshoz és felülvizsgálathoz a távoli hozzáférés is lehetséges.

Horváth Tamás
IC-Hungary Kft
ügyvezető igazgató
ichungary@ichungary.hu