Get Adobe Flash player

Zajácz János
Danfoss Kft.


A megszokott komplett frekvenciaváltók mellett moduláris megoldással új felhasználási területek és korábban csak nehezen megvalósítható feladatok megoldására nyílik lehetőség. A VACON NX terméksorozatából egy sor olyan műszaki kihíváshoz kínál nagy sorozatban gyártott, könnyen elérhető, nemzetközi és helyi műszaki- és szerviztámogatással rendelkező inverter családot, amelyekhez korábban csak egyedileg kialakított, kis szériás áramirányítókat használtak.

Beside the known enclosed drives offers modular solutions for new areas, where it was only possible to solve with non standard solutions. The VACON NX series portfolio offers easily accessible, series produced solution with international and local technical and service support. This inverter family is suitable for such applications where only special and unique converters were available in the past.

A megszokott komplett frekvenciaváltók mellett moduláris kialakitással új felhasználási területek és korábban csak nehezen megvalósítható feladatok megoldására nyílik lehetőség. Az invertermodulok a frekvenciaváltók kimeneti teljesítmény fokozataiban is megtalálható feszültség inverterek, speciális szoftverrel, és a felhasználási területhez méretezett ki- vagy bemeneti tartozékokkal. A VACON NX terméksorozatából egy sor olyan műszaki kihíváshoz kínál nagy sorozatban gyártott, könnyen elérhető, nemzetközi és helyi műszaki- és szerviztámogatással rendelkező inverter családot, amelyekhez korábban csak egyedileg kialakított, kis szériás áramirányítókat használtak.

Az energiatárolás az okos eszközök, a megújuló energiaforrások és az elektromobilitás miatt rohamléptékben fejlődik. Különálló invertermodulok segítségével két különböző egyenfeszültség között átalakító DC/DC áramirányítókat is létre tudunk hozni. Ezek az átalakítók akár közvetlenül is csatlakozhatnak egy frekvenciaváltó egyenfeszültségű közbenső köréhez, vagy pedig több hajtást és egyéb berendezést ellátó, közös egyenfeszültségű sínhez is. Általános ipari hajtások esetén hálózati kiesések ellen is lehet védekezni, vagy akár egy aggregátorról történő betáplálás méretezést is lehet optimalizálni. A komplett UPS megoldásokkal szemben előny az energiatároló szabad megválasztási lehetősége, korszerű megoldás építhető, egyedi felügyelettel. Az aggregátorról táplált megoldások esetén az aggregátort nem szükséges a csúcsteljesítményre méretezni, elegendő csak a huzamosabb ideig szolgáltatandó teljesítményre, a terhelési csúcsokat pedig a DC/DC-átalakító – energiatároló páros ki tudja szolgálni.Az átalakító 50 volttól 1100 voltos kimeneti egyen feszültséggel érhető el, akár 1800kW teljesítménnyel.

Az invertermodulok nagyobb kiterjedésű egyenfeszültségű rendszerekben, speciális szoftverrel ellátva pusztán védelmi funkcióra is képesek. A DCGuardfantázia nevű készülékek zártlat esetén szabályozottan, igen rövid reagálási idővel képesek megszakítani a hibaáramokat. Ilyen egyenfeszültségű hálózatokat darukon és hajók fedélzetén alkalmaznak elterjedten. Előnyei, hogy kevesebb egyen-váltó átalakításra van szükség, nincs meddő áram, kevesebb szűrő és fojtó szükséges az egyenfeszültségű rendszerekben, visszatáplálás esetén nincs szükség hálózati szinkronra, egyszerűbben és kisebb veszteséggel hasznosítható a fékezési energia. A DCGuard megoldás 3 A-től egészen 4140 A-es áramerősségig érhető el, 465 és 1110 V közötti egyen feszültségeken. Hiba esetén az IGBT-k működésbe lépnek és megszakítják a beállítható leoldási határ felé növekvő áramot már 100 mikroszekundumon belül.

Lehetőség van úgynevezett GridConverterek kialakítására is az ipari inverterekkel. Ez a megoldás egyenfeszültségből képes létrehozni váltakozó feszültséget és így akár mikrohálózatok (µGrid) megtáplálására is alkalmas. Akár komplett készülékként is elérhető, de beépíthető modulként is. Mindkét megoldás több, európai jóváhagyással (gridcode) is rendelkezik, így közvetlenül csatlakozhat a kisfeszültségű hálózatokhoz. Akár energiatárolók, akár napelemek, szolárparkok egyenfeszültségéből is képes előállítani váltakozó feszültséget. Az inverterekszoftvere tartalmazza a maximális teljesítményűmunkapont (MPPT) követő algoritmust is. Azonos készülékkel, de eltérő szoftverrel és kiegészítő szűrőkkel lehetőség van váltakozó feszültségű generátorbólegyenfeszültséget előállító inverterre is. Hagyományos szinkron-, állandómágneses szinkron- és aszinkron generátort is tud kezelni. A generátor alkalmazás beállítható konstans egyenfeszültség tartásra, így optimális szinten tartja a generátort hajtó belsőégésű motor terhelését részterheléses üzemállapotokban is. Hirtelen hálózat oldali terhelésváltozásra igen gyorsan tud reagálni, ahogy a generátor oldali fordulatszám változást is képes úgy kezelni a gerjesztés szabályozásával, hogy a hálózat oldalán ne legyen észrevehető hatása.

Az invertermodulok minden felhasználási területen megegyeznek, egymással csereszabatosak mechanikai és erősáramú szempontból. A modulok lehetnek levegő- és folyadékhűtésesek, IP00-ás vagy ettől magasabb mechanikai védettségűek. Gyári kiegészítőket, fojtókat és szűrőket a megfelelő felhasználási körnek megfelelően tud kínálni cégünk. Így például hajófedélzeti felhasználás esetén egyetlen tartalék invertermodul megfelel a generátor feszültségét egyen feszültséggé alakító áramirányítóhoz, a propellereket hajtó inverterhez, az energiatároló feszültségét átalakító egyen-egyen áramirányítóhoz, a parti tápellátást fogadó átalakítóhoz, sőt fékszaggatóként és egyenfeszültségű megszakítóként is tud viselkedni a megfelelő szoftver rátöltése után.

Az invertermodulok köré építhető külső eszközök segítségével lehetőség adódik OEM partnereknek saját termék létrehozására, mint például elektromos autó töltőoszlopok vagy a felügyelettel együtt elkészítettkomplett energiatároló megoldásokra.

További információ:
Danfoss Kft.
Zajácz János
1139 Budapest, Váci út 91.
http://drives.danfoss.hu
janos.zajacz@danfoss.com
Tel:+36 1 450 3566