Get Adobe Flash player

Az elmúlt években számos cég esetében megfigyelhető volt az automatizálás és robotizálás irányába való törekvés. Ez főleg olyan munkahelyek esetében igaz, ahol emberi dolgozó alkalmazása a tevékenység jellege (pl. veszélyessége) miatt nehezen megoldható. A másik jellemzően robotizált terület a nagy monotonitású egyszerű munkák. Amennyiben ipari feladat esetében felmerül az automatizálás és robotizálás igénye, a Siemens vezérlők és Siemens robotprogramozó szoftvermegoldások mindenképpen megfontolandó alternatívát kell hogy jelentsenek.
A Siemens robotizálási szoftvereinek története a 80-as évekig nyúlik vissza, amikor a Robcad szoftver megjelent a piacon, és pár év alatt az autóipar de facto szabványává vált. A Robcad ma is népszerű és jól használható robotprogramozó eszköz, de az autóipar fejlődő igényeinek kielégítésére megjelent a Process Simulate Robotics és a RobotExpert, amely kedvező árával a kisebb vállalatok számára teszi lehetővé a korszerű robottechnológiák használatát.

gr1

Ívhegesztés RobotExpert használatával

A robotprogramozás esetében nagyon fontos, hogy a számítógépen történő robotprogramozásnak két kiemelt előnye van a robotok kézi betanításával szemben:
•    Sokkal pontosabb, és hamarabb kiderülnek az olyan jellegű problémák, mint pl. a robot és a készülék ütközése, nem elegendő hely a pisztoly számára, a robot mozgáshatáraiba bele nem férő mozgások
•    Emellett a számítógépen történő programozás közben nem kell leállítani a robotot, és vele együtt azt a termelési folyamatot, amelyben a robot részt vesz. Elég a programot elkészíteni a számítógépen, és a kész programot rátölteni a robotra, ezzel minimálisra csökkentve a leállási időt.

A Siemens robotizálási megoldások legnagyobb tagja – a Process Simulate Robotics – a következő robotos alkalmazásokat támogatja: ponthegesztés, ívhegesztés, lézer hegesztés és vágás, adagolás, gép betöltés, csomagolás, rakodás, sorjázás, ragasztás, darabolás, marás, festés, polírozás, tömítés felvitele, vízsugaras vágás.

A robotok egzakt kinematikai modelljét a Siemens weboldaláról lehet letölteni, több ezer robotmodell érhető el, többek között az alábbi gyártóktól: ABB, Fanuc, Motoman, Kawasaki, Kuka, stb.) Emellett a különböző egyéb mozgó elemek (készülékek, stb.) kinematikáját is definiálni lehet, ami sokat segít az ütközések elkerülésében, és a megfelelően valósághű modell létrehozásában.

gr2

Két robot együttműködése ponthegesztés során a Process Simulate Robotics rendszerben

Bár a legtöbb robottípushoz a gyártó igyekszik valamilyen segédszoftvert biztosítani a programozáshoz, ezek a szoftverek általában nem alkalmasak több robot, és több, különböző gyártótól származó robottípus együttes munkájának elemzésére (pl. anyagmegfogásra Kuka, hegesztésre Fanuc) és egymással összehangolt programozására. Ezért fontos az, hogy a Siemens robotizálási megoldások gyártó függetlenek, így szinte bármilyen gyártó robotjával használhatók. Emellett külön előnye ezeknek a megoldásoknak, hogy a Siemens technológiákon alapulva a 3D adatcsere is problémamentes (pl. a robotcellák geometriája) a CAD rendszerekkel.

A robotok programozása során nagyon fontos, hogy jelentéseket lehessen készíteni a művelet paramétereiről. Készíthetők jelentések a robotpályákról, a ciklusidőkről, és a robot egyes jellemzőiről (csuklósebességek, szögek, kimenő és bemenő jelek, stb.) egyaránt.

 

gr3

Ciklusidő jelentés Excel formátumban

Napjainkban egyre nagyobb fontossággal bír, hogy egy rendszer elemeit ne csak külön-külön, hanem együttműködésükben is le lehessen tesztelni beüzemelés előtt. Ennek a technológiának az összefoglaló neve virtuális beüzemelés. A robotizálás esetében ez azt jelenti, hogy a valós (vagy virtuális) PLC-vel összekapcsolható a robotcella modellje, és letesztelhetők azok a kimenő és bemenő jelek, amelyek a folyamatot szabályozzák (pl. ha valaki belép a munkatérbe, akkor hogyan áll le és indul újra a cella, stb.) Ezzel a technológiával gyakorlatilag készre lehet modellezni a cellát, átlagosan kb. 80%-kal csökkentve a telepítési időt és a telepítési problémák számát.

gr4

Robot paramétereinek megjelenítése a Robot Viewerben

 

Összefoglalás

A robotprogramozás egyre több cég esetében része a napi gyártástervezési feladatoknak. Amennyiben többféle robottípus és többféle robotalkalmazás is előfordul egy cégnél, akkor mindenképpen érdemes gyártó független megoldást választani, amelyek közül a Siemens robotizálási megoldásai és a graphIT Kft. több, mint 15 éves tapasztalata együttesen egy erős kombinációt biztosít a cégek számára.

Molnár Zsolt  
graphIT Kft.
www.graphit.hu/tecnomatix