Get Adobe Flash player

A vákuumkorong fejlesztési irányai, amelyek biztosabb megfogást, kevesebb energia felhasználást, és az alkalmazási terület bővítését biztosítják, ami által a termelékenység is fokozható.
A DURAFLEX® két anyagból “ötvözött” vákuumkorong merev, de igen jó tapadóképességű, a DURAFLEX® Friction Cup korongok nagyon nagy súrlódást biztosítanak olajos felületeken is.
A piGRIP® modulárisan összeépíthető vákuumkorong rendszer forradalmasítja a vákuumkorongok alkalmazását azáltal, hogy a felhasználó a korong részegységeit az igényeknek megfelelően maga választhatja ki.

The development priorities of the vacuum suction cups are safer grip, less energy consumption and wider application possibilities – all to improve production efficiency.
 The Duraflex® cups are a “compound” of two different materials, providing stabile structure parallel with high gripping force also. The Duraflex Friction Cups perform very high surface friction even on oily surfaces.
 The piGRIP® modular suction cup system give new dimensions to the applications vacuum technology, by enabling the user to choose and assemble the parts of the cup according to the exact demands of the application.

 

A vákuummal történő megfogás egyszerű eszköze a vákuumkorong, – mondhatjuk mindaddig, amíg a megfogandó felület teljesen sík, száraz, és nem porózus, és az sem jelent problémát, ha a megfogásra használt korong, esetleg nyomot hagy a megfogott anyagon. A jó korong ebben az esetben kellő keménységű, hogy megfelelő tartóerőt biztosítson, esetleg egy- vagy több redővel ellátott – kisebb szintkiegyenlítést biztosítva a jobb megfogás érdekében.

puha1
Az alkalmazások egy jelentős része azonban nem ilyen. Ezért a gyártók többségénél különböző anyagminőségű korongok találhatók a választékban, hogy minél jobban alkalmazkodjanak a megfogás körülményeihez. Ami azonban jó felületi zárást biztosít, az esetleg nem elég kemény a megtartáshoz.
A csomagolóipar, a papíripar, a faipar területén gyakori probléma a nem teljesen sík, és gyakran az anyagból illetve a technológiából adódó porózus felület minél tökéletesebb megfogása. Erre dolgozta ki a Piab a két különböző keménységű anyagból álló DURAFLEX® korongcsaládot. A korong előállítása során gondoskodni kellett a két különböző keménységű anyag megfelelő „ötvözéséről”.

puha2
Ennek eredményeként kaptunk egy erős és stabil korongtestet – amely feladattól függően tartalmazza a redőt -, és a jó tömítő képességű lágy, rugalmas ajakrészt. Ezzel lehetőség nyílt az olyan anyagok, mint például a hullámpapír dobozok, a megmunkált fa felületek, vagy a nem sík homogén műanyag felületek sokkal hatékonyabb megfogására, amelyek a hagyományos korongoknak korábban problémát okoztak.

puha3
Az új korongnak köszönhetően a szivárgási veszteség minimalizálható, a vákuumszint megnő, ezzel párhuzamosan megnő a tartóerő is. A gép működési sebessége a biztonságosabb megfogásnak köszönhetően növelhető. A szivárgási veszteség minimalizálásának másik eredménye az energia megtakarítás. Azzal, hogy csökkenthető a vákuumszivattyú mérete, teljesítménye, ejektor alkalmazása esetén a működtetéshez szükséges levegő mennyisége, jelentős energia megtakarítás érhető el. Az alacsony nyomáson működtetett, kis levegő fogyasztású ejektor, csökkent zajterheléssel is jár. A széleskörű alkalmazást segíti a 10-110 mm átmérőben megtalálható tág méretválaszték, illetve az ováliskialakítás is. A redők számát tekintve is több típus közül lehet választani.

puha4

 

puha5

Gyakran előforduló alkalmazás présüzemekben a lemezek, előgyártmányok gépre történő adagolása, vagy gépek közötti mozgatása vákuumkorong segítségével. Látszatra egy könnyű feladatról beszélhetünk, amikor fém- (elsősorban acél-) táblalemez megfogása a feladat. Ezeknél az alkalmazásoknál a gondot a lemezek felületén található olajfilm jelenti, ami ugyanakkor a technológiához sok esetben nélkülözhetetlen.  Addig az anyag megcsúszásának veszélye talán kisebb, amíg a lemezt csak függőleges irányban kell mozgatni, de abban a pillanatban, ahogy ezt a lemezt a függőlegestől eltérő irányba kell mozgatni, esetleg forgatni, az anyag megcsúszásának veszélye sokkal nagyobb.

puha6
A darab megcsúszása esetén elveszítjük a kívánt pozíciót, ami a későbbi műveleteket teszi pontatlanná, ami csak a ciklus megszakításával, kézi beavatkozással korrigálható. A lemez elejtése a gyártási folyamat megszakítása mellet a lemez olyan sérüléseit is okozhatja, ami a darab további felhasználását teszi lehetetlenné. Másik nagy kihívás a folyamatos technikai fejlesztésnek köszönhetően a présüzemi kapacitások növekedése. A percenkénti ciklus 20-as nem tűnik távoli jövőnek, ami azt jelenti, hogy egy automatizált gyártósoron a lemez gyorsulása nagy darabok esetében meghaladhatja a 30 m/s 2 (>3g értéket). Természetesen hasonló mértékű lassulás jelentkezik a következő gépre érkezéskor. Ha ezt az értéket nem tudjuk tartani, adott esetben le kell mondanunk a gép kapacitásának kihasználásáról. Arról nem is beszélve, hogy vészstop esetén ez az érték még nagyobb is lehet. A sebességek ilyen mérvű növekedése korlátozhatja a szívókorongok alkalmazását ezekben a technológiákban. A végfelhasználók, és gépépítők nem kellően elővigyázatosak, a korongok alkalmazásakor, és a nagyobb súrlódású korongok helyett a korongok számának növelésével próbálják a megcsúszásból eredő problémát megelőzni. Ezt azonban a darab mérete is korlátozhatja. A piacon megtalálható nagyobb súrlódással rendelkező korongok különböző domborulatok, vagy olajelvezető csatornák kialakításával érték el a jobb súrlódást, amit azonban a normál alkalmazás hamar “megevett”, ezt követően a korong a viselkedése a hagyományos korongokéhoz hasonlóvá vált. A jó súrlódás megtartásához, a felhasználónak gyakran kellet a korongot cserélni.

B0061P 0096

B0061P 0101

 

A Piab “DURAFLEX® Friction Cup” egy olyan korongcsalád, amely a jobb súrlódás biztosítása érdekében a súrlódó felületen a gépkocsi téli gumik mintázatához hasonló kialakítású felülettel rendelkezik. A keresztbordás és finom lamellákkal kialakított felület sokkal nagyobb súrlódást biztosít, kopásállósága nagyobb, ezzel segítve a jobb megfogást.

puha9

“Slick” gumi, kiváló kialakítás száraz felületekre         

 

puha10

Téli gumi, kiváló kialakítás jeges csúszós felületekre

 

puha11

“DURAFLEX Friction Cup” kiváló kialakítás olajos felületekre

 

Az eddig bemutatott szívókorongok esetében különböző kialakítású korongok közül lehetett választani, a felhasználó eldöntheti, hogy milyen csatlakozóval, illetve beépített szűrővel kívánja rendelni a korongot, de az egyes típusok megkötötték a felhasználó választási lehetőségeit a korong kialakításában. Van-e mód arra, hogy a felhasználó igénye szerint ne csak típus szerint definiálja a korongot, de a felhasználástól függően a kiválasztott elemekből összeállítva rendelje meg a számára kialakított korongot? A válasz a Piab piGRIP®. Ennél a típusnál kiválaszthatja a korong méretét, eldöntheti, hogy az ajakrészt közvetlenül a csatlakozóval egybeszerelten rendeli, vagy esetleg egy- vagy több redővel kéri.

puha12

Természetesen az ajakrész is több különböző anyagminőségből választható ki, annak megfelelően, hogy milyen a megfogandó felület. Legvégül pedig meghatározhatja a csatlakozó méretét és a beépítendő szűrőt, a többi típushoz hasonlóan. Ahhoz, hogy az új kialakítású korong megfeleljen, szükség volt egy új illesztési rendszerre is a különböző elemek között, amely egyrészt szivárgásmentes tömítést biztosít az illesztéseknél, másrészt megközelítőleg azonos erővel tartja meg a megfogott darabot.

puha13

puha14
Az új családban megjelentek olyan kialakítások, amelyek a korábbi típusoknál nem voltak megtalálhatók, ugyanakkor több területen is alkalmazhatók. Az egyik ilyen a szivacs ajak, amely durvább felületek biztos megfogását is lehetővé teszi, ahol az egyenetlenség akár néhány milliméteres is lehet.

puha15

 

Egy másik ajak speciálisan zacskó megfogására lett kialakítva. Erre a feladatra a korábbi korongok nem igazán voltak alkalmasak, mivel a zacskó a megfogáskor – a benne lévő anyag mozgása miatt – változtatja az alakját. Ezt a változást a korábbi ajak kialakítások nem tudták megfelelően felvenni. Ennek oka, hogy az ajak külső záró részének igen lágynak kell lenni, ugyanakkor azonban nem roppanhat be a vákuum hatására. Ezt bordák segítségével sikerült biztosítani.

puha16
Az új ajak akár nagyobb sebességű mozgatást is lehetővé tesz anélkül, hogy a zacskó leszakadna a korongról.
A Piab piGRIP® típussal lehetővé vált, hogy a felhasználó az igényeire kialakított korong elemeit saját maga válassza ki.
Ez már szinte varázslatos.

puha17

 

Puha Imre

TECH CON Hungária Kft.