Get Adobe Flash player

Herner Gábor         Kósa István
vállalkozási mérnök  fejlesztési csoportvezető
KVGY Kft.

Az oszlopkapcsolók, a középfeszültségű szabadvezetékek készülékei fokozott veszélyt jelentenek a madárvilág számára. Az áramütés okozta madárpusztulás jelentős csökkentése a konstrukcióból és elhelyezésből adódóan védőszigeteléssel nem megoldható. Madárvédelmi és műszaki szempontok figyelembevételével fejlesztettük ki az OK-2-MV típusjelű szabadvezetéki oszlopkapcsolót, amely költséghatékonyan illeszkedik a többi madárbarát szerkezethez.

Pole switches and devices of medium voltage aerial threaten increased danger for birds. Significant decreasing of bird-fate by electric shock is unsolvable by the construction and insulations. We developed OK-2-MV type aerial pole switch taken into consideration bird-protection and technical view-points. That solution fits cost-efficiently to other bird-protecting constructions.

 

A közép- és nagyfeszültségű szabadvezeték hálózat komoly veszélyt jelent a madarak számára, az áramütés okozta madárpusztulások a természetvédelmi problémán túlmenően az áramellátás biztonságát is veszélyeztetik. Hazánkban több mint 50 000 km középfeszültségű – többnyire 24kV-os – szabadvezetéki hálózaton 60 000 -nél is több oszlopkapcsoló üzemel, nagyrészük a nyitott kivitelű konstrukcióból és felszerelési helyzetükből adódóan fokozottan veszélyesek a madarakra. Sok fajta „madárbarát” szerkezet került már alkalmazásra. Korábban az oszlop fejszerkezetekre és vezeték-kötésekre különböző védő szigetelések kerültek, az oszlopkapcsolókra pedig a kevésbé esztétikus ún. madárkiülők.

 

kvgy1

 

A hálózaton jelenleg üzemelő készülékek madárvédelmi céloknak a rászerelt kiegészítőkkel együtt is csak mérsékelten felelnek meg. Napjainkban készülnek a madárbarát típustervek, melyek minden oszlopképre javasolt megoldásokat tartalmaznak, beleértve az oszlopkapcsolókat is. 2012-től a Kaposvári Villamossági Gyár is részt vesz az Akadálymentes Égbolt fórumain. Az igények, vélemények, javaslatok alapján a készülő típustervekkel összhangban fejlesztettük ki a madárbarát oszlopkapcsoló típust.

A fejlesztési célkitűzéseink között szerepelt – a madárvédelmi szempontok mellett – egy költséghatékony konstrukció, amely alapelemeiben a meglévő, bevált OK-2 típuscsaládból van kialakítva, ez egyúttal a telepítők és üzemeltetők számára is előnyt jelent. A légszigetelésű kapcsolókészülékeket szigetelő burkolattal ellátni értelmetlen, így a megoldást a konstrukciós elrendezésben, valamint a felszerelési helyzetben kellett keresni.

 

kvgy2

 

Madárvédelmi szempontból a legveszélyesebbek a szabadvezetékek felett, oszlopcsúcsra szerelt kapcsolókészülékek, kézenfekvő megoldásként adódott, hogy ezek a vezetékek alá kerüljenek. Ehhez szükség volt, hogy az oszlopkép többi eleme is célirányosan megváltozzon, ezt hivatott összefogni a VÁT-H 21 Típusterv. A kifejlesztett készülék a moduláris elemekből felépülő OK-2 típuscsalád önálló fáziselemeit megörökölte egy új konstrukciójú tartószerkezetre szerelve, típusjele OK-2/MV. Két változatban készült, az egyik a megszokott “álló” kivitelű, a másik változat tartószerkezete felül van. Ennél a fordított kivitelnél a feszültség alatt álló fém szerkezeti elemek a madarak számára nem elérhetőek, így biztonságot nyújtanak áramütés ellen.

Mind a két konstrukciós változatot áramszolgáltatói tanpályán felszereltük, működtetésüket teszteltük. Alkalmazási véleményeket kértünk mind az áramszolgáltatók, mind a madárvédelmi szakemberek részéről. Madárvédelmi szempontból a fényképen látható megoldás ideálisnak mondható, alkalmazásukhoz nagy reményeket fűznek az MME szakemberei. A készülékek előírt kapcsolási paramétereit a közeljövőben típusvizsgálatokkal fogjuk igazolni., ezt követően ez a változat is bekerülhet a típusterv ajánlásai közé. A közeljövőben sor kerül két készülék telepítésére, tesztelésére a Bükki Nemzeti Park területén, ahol madárvédelmi szempontból folyamatosan figyelni, majd értékelni fogják az új típusú készülékek eredményeit.

A Kaposvári Villamossági Gyár az OK-2/MV típusú oszlopkapcsolóval kíván hozzájárulni az áramütés okozta madárpusztulások jelenős mértékű csökkentéséhez.