Get Adobe Flash player

Speciális emulziónak ellenálló kenőzsír, a megmunkáló gépek nagy fordulatszámú orsóinak kenésére

A megmunkáló gépek orsói forgó hajtótengelyek, melyek átvezetik a forgó nyomatékot a megmunkáló gép vágóeszközére. Ezek a megmunkáló központok meghatározó  alkatrészei, melyek alapvető befolyással vannak a gyártási teljesítményre és annak minőségére. Az orsók szerkezete és alkatrészeinek minősége azok a fő tényezők, melyek hozzájárulnak a hosszú élettartamhoz. A nagy fordulatszámú orsók szerkezetének alapvető egysége a csapágyak rendszere. Ennek a hatékony kenése biztosítja a szükséges teljesítményt és élettartamot, valamint védi a csapágyakat a kopással, korrózióval és a szennyeződéssel szemben. Gyakori probléma ugyanakkor a megmunkáló folyadék bejutása ezekre a helyekre.  Ennek a problémának a megoldására fejlesztett ki cégünk egy forradalmian új kenőanyagot.

Castrol technologists have produced a completely new grease that is not washed away by water and has a lifetime that can be over 3.000 hours or more.
The grease was specially designed for metalworking machines in machine-making centres.
In these types of applications, the grease comes in direct contact with water and emulsions, which can dramatically reduce the lifetime of the grease by washing it away. The applications are high speed, which can also reduce the lifetime. The new grease Longtime HS 1.5  is unlike any other grease in being able to deal with these contrary requirements.


A kenőzsírok új technológiája

Cégünk a nagy teljesítményű kenőzsírok területén az  egyik fő célként az igen nagy  fordulatnak megfelelő, emellett a megmunkáló folyadékokkal való esetleges érintkezés esetén az ezekkel szembeni különleges ellenállást biztosító kenőanyag   kifejlesztését tűzte ki.

A zsírban alapolajként szintetikus olajat/polialfaolefin/  (PAO) választott, sűrítőanyaga pedig egy egészen egyedülálló nem ionos polimer bázisú szerves vegyület. Ez az összetétel a klasszikus szappan típusú sűrítőanyagokkal összehasonlítva a zsír  aktív adalékainak sokkal hatékonyabb kemiszorbcióját teszi lehetővé a fém felületeken.

Összehasonlító tesztek

Az összehasonlító applikációs tesztekhez (1. táblázat) egy komplex bárium-szappan és egy poliurea sűrítőjű  konkurens zsírt  választottunk ki. A konkurens kenőanyagokkal való összehasonlító tesztek tárgya a nyírási stabilitás, a korrózió elleni védelem és a kémiai stabilitás változása volt a megmunkáló emulzióval történt érintkezés esetén, illetve  anélkül.  A vízállóság a DIN 51807-1 alapján,  a korrózió elleni védelem, az  Emcor teszt (IP220) alapján került meghatározásra. A Longtime HS 1.5 az összehasonlító teszteken minden téren kiváló tulajdonságokat mutatott a referencia anyaggal összevetve.

 


Ezeket az eredményeket nemcsak vizuális megfigyelések, hanem fizikai-kémiai analízisek és vibrodiagnosztikai mérések is alátámasztották, amelyek bizonyították hogy a  kenőanyag élettartama  nagyságrendekkel, akár  3000 üzemórát jelentősen meghaladó időre is meghosszabbítható.
A képeken világosan látszik a Longtime HS 1.5 kenőanyag kitűnő állapota (bal oldalt) a konkurens termékkel összehasonlítva (jobb oldalt).
A 2. táblázatban a Longtime HS 1.5 kenőzsír hagyományos formulájú kenőanyaggal szembeni előnyeinek összefoglalása látható.

 

 

Kiss András
Castrol Hungária Kft.