Get Adobe Flash player

Intelligens mágnesszelep

Puha Imre
pneumatika üzletágvezető
Tech • Con Csoport

Egy eszköz, amely alkalmas kisebb rendszerek felügyeletére, vagy komplex berendezések alrendszereinek működtetésére, de használható különálló egységként is. A védettsége IP67-es.

A device suitable for monitoring small systems or operating subsystems for complex equipment, but also as a separate unit. It has IP67 protection.

Nagyon sokszor szó esik mostanában az Ipar 4.0-ról, vagy a digitális forradalomról az iparban. A leglényegesebb feladat a folyamat során keletkező adatok valós idejű gyűjtése, feldolgozása, elemzése, és a szükséges beavatkozás végrehajtása. A begyűjtött adatok nem csak a gyártási folyamatokban, de az ütemezett karbantartásokban is segítséget nyújtanak. Ehhez a folyamatok minél több elemét be kell vonni a digitális kommunikációba, amihez megfelelő eszközök kellenek, legyen szó akár egy mágnes-szelepről, vagy a működésével kapcsolatos szenzorokról. A fejlesztések sok területen ma már ennek figyelembevételével történnek.

Az ODE S.r.l. által kifejlesztett +Smart egy lehetséges válasz, az Ipar 4.0-val kapcsolatos kihívásra. Ennek segítségével lehetővé válhat a technológiai mágnes-szelepek bevonása a digitális kommunikációba. Egy-egy feladat megoldásánál szükség lehet olyan kis önálló egységekre, amelyek megfelelnek az ilyen követelményeknek. A digitalizáció terjedésével folyamatok egyre több elemével szemben lesz alapkövetelmény a digitális kommunikációban való aktív részvétel képessége.

A +Smart-nak köszönhetően lehetőség van olyan kis önálló egységek kialakítására, amelyek mind különálló egységként, mind egy összetettebb rendszerek elemeként bevonhatók az intelligens kommunikációba. Érzékelők, teszt-, illetve hibaüzeneti funkciók, vagy adatgyűjtési feladatok rendelhetők egy-egy mágnesszelephez ezen a csatlakozóján keresztül, akár vezeték nélküli kommunikációval.

A mágnesszelepek egyik gyakori alkalmazási területe a különböző kávé és ital automatákban van. Az automaták a legtöbb esetben eredetileg nem rendelkeznek interneten keresztüli kommunikációs lehetőséggel. Az üzemeltetőnek rendszeresen kell ellenőriznie a gépet, a feltöltési szintek, és a kiadott adagszám ellenőrzése miatt. A különböző időszaki karbantartásokra is ekkor kerül sor. Ezeknek a gépeknek túlnyomó többsége olyan helyre van telepítve, ahol a vezeték nélküli internet hozzáférés biztosított. Ettől kezdve, ezzel a csatlakozóval megoldható az adagszám távoli ellenőrzése. Néhány érzékelő segítségével pedig a töltöttségi szintek, vagy akár az előmelegítési hőfok is távolból kontrolálható. Az egyik gyakorlati alkalmazási példa is ezzel a felhasználási területtel kapcsolatos. A kávégép üzemeltető, mivel rendszeresen kölcsönözte ki a gépeit különböző eseményekre, ellátta a gépeit +Smart csatlakozóval. Az egyik partira – történetesen igen nagy távolságban – kihelyezett gépével kapcsolatban keresték, hogy a gép néhány órás üzemet követően a parti kellős közepén leállt. Az üzemeltető interneten csatlakozva a géphez látta, hogy a beépített hőfokszenzor, túlmelegedés miatt letiltott. Azonnal megkérdezte a bérlőt, hogy milyen körülmények között üzemeltetik a gépet. Mint kiderült, a gép, tűző napon volt elhelyezve. Miután a gépet áttették egy árnyékosabb helyre, a hiba néhány percen belül megszűnt és a kávégép újra tökéletesen működött. A +Smart hiányában a hiba megállapítása sokkal hosszabb időt vehetett volna igénybe.

A fenti példához hasonlóan más funkciójú gépek esetében is egy vagy több csatlakozó beépítésével utólag lehet különböző funkciókat „távoli elérésben” ellenőrizni. Ehhez akár elegendő lehet egy azonos gépen elvégezni, és tesztelni a szükséges módosításokat, és ha módosítások egyébként nem igényelnek különleges technikai feltételeket, az átalakítás a telepítés helyén is elvégezhető. Ez a megoldás azokban az esetekben is alkalmazható lehet, ahol a gépépítő egy partner szervízhálózaton keresztül üzemelteti a különböző gépeket. Ezzel a gép üzemeltetésének ellenőrzése egyszerűbbé válhat. Optimálisabb lehet az üzemeltetés. Megfelelő adatgyűjtés esetén a működési rendellenességek okai akár távolról behatárolhatók, szükségtelenné téve akár egy-egy kiszállást. A karbantartás is tervszerűbb, tudatosabb lehet.

A +Smart előnye, hogy bármely 30 mm-es szabványos mágnes működtetésére alkalmas 24 V feszültséggel, a PWM (impulzus szélesség modulált) kimenetnek köszönhetően energiatakarékos módon. Felmerül akár hidraulikus egységek vezérlése esetében is, de lehetőség van akár mágnes nélkül, mint egy mini vezérlőt önállóan is alkalmazni. A felhasználások egy jelentős része már ilyen.

 

A – Mágnes csatlakozás
B – DC tápellátás
3 digitális bemenet, 3 digitális kimenet
4 analóg bemenet, 1 PWM kimenet
C – USB
D – Státusz LED
E – Funkció gombok
F – Hőfokszenzor
G – Flash memória
H – CPU
I – Integrált antenna
L – Wireless modul
M – Speciális ház

A csatlakozóban két alaplap található, az egyiken keresztül történik a tápellátás, illetve itt találhatók a ki- bemenetek. A másik alaplapon található, a mikro USB, amelyen keresztül történik az egység programozása számítógépről. Itt található a státusz LED amelynek köszönhetően könnyen ellenőrizhető a működés. Ugyancsak itt található két funkció gomb, egy hőfokszenzor, amely az egység túlmelegedés elleni védelmét biztosítja. Ezen az alaplapon van a Flash memória, a CPU, az integrált antenna, és a Wireless modul, amit egy speciális ház zár le. Szilikon tömítéssel ez utóbbi biztosítja az IP67-es védettséget.

A programozás nyelve CODISYS, amely egy általánosan használt PLC programozási nyelv.

A programozhatóságnak köszönhetően a +Smart felügyelheti a környezeti eszközöket, vagy működhet egy nagy rendszer alrendszereként.

Vezérlés, felügyelet, analitika

A programozáshoz szükséges szoftvert a csatlakozóval együtt pendrive-on kapja meg a felhasználó. A pendrive több mintaprogramot is tartalmaz a leggyakoribb alkalmazási feladatokra. A gyártó megfelelően védett tárhelyet biztosít a felhő alapú adatgyűjtéshez, és kommunikációhoz.