Get Adobe Flash player

ANTARES, a BARTEC által kifejlesztett új Remote I/O rendszer egy kompakt , decentralizált, többszörözhetõ bemeneti-kimeneti egység, digitális és analóg adatátvitel számára, amely egy teljesen integrált digitális kapcsolatot tesz lehetõvé a terepi eszközök és vezerlõ rendszerek között robbanásveszélyes minõsítésû ipari üzemekben.

The ANTARESplus remote I/O system from BARTEC can be connected to any current control with various bus systems (PROFIBUS-DP, ProfiNet, Ethernet IP, Modbus TCP). There are nine different I/O modules available in the form of digital and analog inputs and outputs. In addition, with PROFIBUS-DP, high system stability can be achieved through the redundant structure of two top modules. A high-output power supply unit allows the supply of up to 32 modules. A large number of sensors and actuators can thus be connected.
According to the current guidelines for use in potentially explosive areas, the system is certified for ATEX zones 1 and 2 (gas) and ATEX zones 21 and 22 (dust). The combination of Ex d, Ex e and Ex i and a specifically developed plug technology was implemented in the smallest space.
Due to the particular development concept, the system does not require any expensive explosion-protected enclosure (Ex e) for equipment category 2G. For the user, cost savings and a reduction of the energy outlay are the result. All modules are hot-swappable, i.e., it is possible to change modules during ongoing operation of the energized system. The PROFIBUS or Ethernet line is connected directly to the system. Additional explosion-protected components (isolating repeaters) can be dispensed with.
The associated ANTARESplus designer software allows the system to be projected and configured with just a few mouse clicks due to its intuitive operability.

A rendszer kialakításának köszönhetõen közvetlenül telepíthetõ robbanásveszélyes területeken. A robbanásveszélyes területeken mint például a vegyipar, gyógyszeripar, petrolkémia és az olaj gáz ipar, ahol nagy valószínûséggel elõfordulhatnak robbanásveszélyes gázok, gõzök, porok – és a biztonságos üzemelés miatt nagy számban használnak különbözõ mûszereket, érzékelõket (hõmérséklet, nyomás, áramlás, stb) és vezérlõ, beavatkozó eszközöket (motorok, szelepek, stb), amelyekkel irányítják  a folyamatot, végzik a méréseket és a szabályozást.

Az ANTARES rendszer alkalmazása a legegyszerûbb megoldások egyike ezen terepi eszközökkel történõ folyamatirányításkor, magasfokú biztonsági tényezõ elérését garantálva ezen ipari üzemekben.

Az ANTARES tervezési szakaszában a figyelem középpontjában az eddigi legkisebb méretû ilyen rendszer kialakítása állt, amely követelményt a fejlesztés során sikeresen megoldottak. Az új fejlesztés elvárásai között szerepelt egy nagyon attraktív külsõ megjelenés létrehozása is.

Az új és sikeres ANTARES koncepció megfelel az új készülékház elvárásoknak az iparban, amely az Ex d, Ex e,  Ex i védelmi módok és egy speciálisan kifejlesztett „plug-and-socket” technológia kombinációja egy nagyon kis helyigényû területen.  A speciális fejlesztésnek köszönhetõen nincs szükség drága robbanásbiztos tokozatra (Ex e) a terepi installációhoz, hanem a felhasználó költségeit csökkentve elegendõ normál ipari kivitelû tokozat alkalmazása.

Az ANTARES rendszerrel minimalizálni tudja a felhasználó az installáció költségeit, a normál szerelõsínre pattintható kivitel és a „hot swapped” funkció, aminek köszönhetõen a modulok feszülség alatt, üzemelés közben is könnyen cserélhetõek, továbbá standard busz rendszerek közvetlenül csatlakoztathatóak a rendszerhez bármiféle robbanásbiztos leválasztó vagy illesztõ egység nélkül.

A rendszer elõnye magas szintû multi-funkcionalitása. Különbözõ busz rendszerekkel (PROFIBUS-DP, ProfiNet, EtherNet IP, Modbus TPC) csatlakozhatunk bármely irányító vagy vezérlõ egységhez és elõször használhatjuk az ipari  ProfiNet és EtherNet IP elõnyeit robbanásveszélyes térben. A tápegység modul 100 W teljesítménnyel 32 db I/O modul összekötését teszi lehetõvé az input/output elemek nagyszámú variációjának érdekében. Nyolc különbözõ I/O modul áll rendelkezésre pillanatnyilag:
–    8 digital In NAMUR, (2 input számlálóként paraméterezhetõ),
–    16 digital In NAMUR,
–    8 digital Out,
–    8 analog In,
–    8 analog In HART,
–    4 analog In/Out opcionális paraméter beállítással,
–    4 analog In/Out HART opcionális paraméter beállítással,
–    4 hõmérséklet bemenet.

 

 

A modulok kis mérete a helytakarékos szerelést támogatja. A belsõ busz összekötõrendszer egyszerû és gyors csatlakoztatást tesz lehetõvé a modulok között. Minden I/O modul Ex i védelemmel rendelkezik. Ez lehetõséget biztosít Zóna 0 és Zóna 20 érzékelõk és beavatkozó szervek csatlakoztatására is. A modulokon lévõ gyorscsatlakozók biztosítják a bejövõ jelek egyszerû csatlakoztatását. LED-ek jelzik minden I/O csatorna  állapotát a kezelõ számára a helyi ellenõrzési lehetõség megtartása érdekében. További kiterjesztõ modul elemek segítségével bármely szerelõsínre felszerelhetõek az egységek.

A fõ modul egység RCU (Rail-Control-Unit), amely tartalmazza a CPU-t, a terepi busz interfészt és egy integrált tápegységet, Ex d védelemmel látták el, és egyszerûen csatlakoztatható a fõmodulhoz. Az újszerû csatlakozás technológia biztosítja a biztonságos összeköttetést.

Az RCU-t egy tervezõ szoftver segítségével lehet konfigurálni egy USB interfészen keresztül. Egy SD memória kártyán tárolódnak a konfigurációs adatok. Különbözõ feszültségszintû verziók állnak rendelkezésre a DC 24V vagy AC 80-250V határok között. A rendszer redundáns változata két darab, csak egyetlen jumperrel összekötött, független RCU egységet tartalmaz, ami két különálló CPU-t, tápegységet és busz interfészt jelent, így nincs egyetlen elemben sem közös kapcsolat. Mindez a nagyon magas fokú rendelkezésre állás érdekében történt.

A kutatás és fejlesztés speciális ismereteket igényelt a gyújtószikramentes elektromos védelmi megoldások területén, amit a nagy szaktudással és mérési megoldásokkal rendelkezõ PTB minõsítõ intézettel együttmûködve közösen oldott meg a BARTEC. Ez a rendszer használható Zóna 1,2 és Zóna 21,22 robbanásveszélyes területeken ATEX minõsítéssel, valamint rendelkezik IECEx bizonyítvánnyal is.

ANTARES tervezõi szoftver

Az ANTARES tervezõi szoftver is egyike a BARTEC saját fejlesztéseinek. Egy komplett projekt tervezése, egyéni elképzelések alapján pár egérkattintással megoldható. A felhasználó a valós konfigurált rendszerét láthatja a képernyõn méretarányos grafikákkal.

A tervezési folyamat közben a program figyel bizonyos határértékeket,
– mint például a tápellátás, a helyigény, maximum adathosszúság a PROFIBUS-on – és figyelmeztet, a rossz konfigurálás elkerülése érdekében. További
kényelmi funkciók, mint az anyaglista generálás vagy automatikus ajánlatkérés e-mail-en keresztül, szintén rendelkezésre állnak.

A szoftver rendelkezik egy olyan funkcióval, amely a megadott input / output elemek számának ismeretében – a szükséges tartalékok figyelembe vételével – megadja a legköltséghatékonyabb rendszert.

Az ANTARES rendszer elõnyei összefoglalva

–    ProfiNet és EtherNet IP robbanásveszélyes térben.
–    Nem szükséges Ex e tokozat; egyszerû ipari tokozat elegendõ.
–    Nincs szükség külsõ leválasztó vagy illesztõ egységre.
–    Ugyanaz a busz topológia Ex térben mint normál terekben.
–    Az integrált Ethernet switch lehetõvé teszi a busz vonalak beüzemelését.
–    Nagy kapacitású tápegység akár 32 modul számára.
–    Valós redundáns rendszer.
–    Modern tervezés, innovatív design.
–    Tervezõ szoftver, könnyen kezelhetõ felhasználói interfésszel.

Fáklya László
ügyvezetõ igazgató/managing director
BARTEC Hungary Kft.