Get Adobe Flash player

Pontosság és automatizálás a raktártechnikában
Leuze electronic újdonságok a LogiMAT 2018 kiállításon

A konvejor- és tárolórendszerek területén jártas Leuze electronic intelligens szenzormegoldásokat mutatott be a 2018. március 13–15. között Stuttgartban a LogiMAT szakkiállításon. Az intralogisztikai megoldások és a folyamatmenedzsment nemzetközi szakvásárára kilátogatók a tárolóeszközök finom pozicionálására és az optikai nyomon követésre kifejlesztett megoldásokkal is megismerkedhetnek.

A Leuze electronic bemutatta a sokéves tapasztalat alapján kifejlesztett legújabb termékeit. „A több mint 50 éves tapasztalat és az ügyfeleinkkel kialakított szoros kapcsolat révén valódi szakértővé váltunk a szállítószalagok és tárolórendszerek területén, így egyedi szenzormegoldásokat tudunk fejleszteni ügyfeleink számára” – jelentette ki Matthias Göhner, a Leuze electronic intralogisztikai üzletágvezetője. A LogiMAT 2018-on a cég két új fejlesztést mutat be az optikai szenzorok területéről: az IPS 200i a jelenleg elérhető legkisebb kamerás szenzor tárolóeszközök precíz pozicionálásához.

A kompakt kialakításnak köszönhetően az IPS 200i szenzor minimális telepítési helyet igényel a magasraktárak tárolóeszközeiben, és ideális megoldás kis méretű alkatrészek tárolói és azonos mélységű raklapokat tartalmazó magasraktárak számára. A vállalat fejlesztési iránya az egyszerű alkalmazhatóságot sem téveszti szem előtt, ezért az új IPS 200i szenzor is könnyen üzembe helyezhető a webalapú konfigurációs eszközzel. További segítséget jelent a LED-kijelzőkkel felszerelt irányítórendszer. A beállítások közvetlenül az érzékelőn is elvégezhetők. Az erős, környezeti fénytől független infravörös LED-világításnak köszönhetően az eszköz rugalmasan használható a teljes, akár 600 mm-es munkatartományban. A hűtőkamrákban történő alkalmazáshoz beépített fűtőrendszerrel felszerelt modell is elérhető, ami –30 °C-ig történő használatot is lehetővé tesz. A szenzor csökkenő leolvasási képességét időben felismerő állapotfigyelés csökkenti az állásidőt, valamint javítja a rendszerek rendelkezésre állását és költséghatékonyságát.

„Szintén új fejlesztésnek számít a kifejezetten a rugalmas optikai nyomon követés számára ajánlott OGS 600 szenzor” – tette hozzá a Leuze electronic szakértője. Az új érzékelő a gyártótéren és a raktárakban a termékek mozgatására használt szállítóeszközök költséghatékony automatizálását teszi lehetővé. A padlójelölés élérzékelésének és a hajtás által közvetlenül felhasználható vezérlőjelnek köszönhetően az optikai jelzés könnyen követhető, a jármű vezetése a legegyszerűbb módon automatizálható. Az OGS 600 kompakt kialakítása és a padlóhoz mért alacsony – mindössze 10 mm – minimumtávolság révén a szenzor lapos szállítóeszközökhöz is integrálható. A különböző detektálási sebességű és válaszidejű modellek alkalmazások széles körét fedik le, így a szenzor még szűk kanyarok és nagy sebességek esetén is jól használható.

 

 

Az ország első pneumatikai laboratóriumát adták át a Debreceni Egyetemen

Mészáros József, az egyetem kabinetfőnöke az átadáson a DE fontos feladatának nevezte a gazdasági kapcsolatok bővítését és a mérnökképzés fejlesztését. A szakmai tudás megszerzéséhez azonban elengedhetetlen a modern technikai feltételek biztosítása, mint amilyen például a most átadott pneumatikai laboratórium – fűzte hozzá.

Szűcs Edit, a műszaki kar dékánja kiemelte: az egyetem műszaki karán hat alap- és hét mesterszakon mintegy 3000 hallgató tanul, s öt angol nyelvű képzést is indítottak. A gépészmérnöki tanszéken kialakított pneumatikai labor nagy segítséget jelent az olyan korszerű tudással rendelkező mérnökök képzésében, akikkel elégedettek az ipari szereplők – jelezte a dékán.

Mankovits Tamás, a gépészmérnöki tanszék vezetője hozzátette: az egri székhelyű, pneumatikus rendszereket gyártó Aventics Hungary Kft.-vel tízéves a tanszék kapcsolata. Az együttműködést a vállalat által szervezett nemzetközi pneumobil versenyeken való debreceni hallgatói sikerek alapozták meg.

Az Aventics Hungary Kft. az első vállalatok egyikeként csatlakozott a gépészmérnöki duális képzéshez, és részt vett a 2015-ben elindított járműipari folyamattervező specializáció tantervének kidolgozásában, és a tantárgyi tartalmak meghatározásában is – sorolta a tanszékvezető.

Az Aventics vállalatcsoport HR-alelnöke, Yvonne Comolli elmondta: a cég többek között ösztöndíjakkal, részmunkaidős álláslehetőségekkel segíti a hallgatók képzését. Az együttműködés eredményeként magas szinten képzett hallgatók kerülnek ki az egyetemről, akik a vállalat és a magyar üzleti élet sikeréhez is hozzájárulnak – tette hozzá.

 

Intelligens vezérlés az üzemekben

  • Az integrált IIoT-megoldás felméri, rangsorolja és javítja a szabályozási körök hangolását és a folyamatok optimalizálását.
  • A vállalati szintű Big Data-kezelés és a prediktív elemzés révén azonnal képes csökkenteni a hatékonysági kockázatokat.
  • Az energiamegtakarítással és a termelési kapacitás növelésével elősegítia költséghatékonyabb működést.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője új, vállalati szintű üzemiteljesítmény- és felügyeletoptimalizálási IIoT-szoftvert (Industrial Internet of Things) mutatott be. Az új termék a PES™ és Foxboro Evo™ folyamatautomatizálási rendszereket, valamint a Foxboro I/A sorozatú elosztott felügyeleti rendszert egészíti ki. Az ExperTune PlantTriage™ technológiát alkalmazóEcoStruxure Control Advisor™ egy natív, intelligens döntéstámogató eszköz, amely a gyakorlatban jól használható, valós idejűüzemeltetési adatokat és prediktív elemzési képességeket biztosít. Ennek köszönhetően a működtetésért felelős szakemberekegyszerre több helyszínen, vagy akár globális szinten is folyamatosan ellenőrizhetik és módosíthatják az összes szabályozási kört. A szoftver segítségével optimalizálhatják a folyamat aktuális hatékonyságát az üzem teljes életciklusára vonatkozóan, így közvetlenül hozzájárulhatnak az eredményekjavulásához.

„A folyamat hatékonyságának javítása jelentős mértékű pozitív hatást gyakorol az üzemeltetés és az üzletmenet egészére, így az ügyfelek hamarabb kezdhetnek el foglalkozni az egyéb kulcsfontosságú változók, mint a biztonság, a megbízhatóság vagy akár a profitabilitás felügyeletével. A Control Advisor folyamatosan szemmel tartja az üzem hatékonyságát, és még azelőtt azonosítja az esetleges problémákat, mielőtt azok bekövetkezhetnének” – mondta Grant Le Sueur, a Schneider Electric folyamatautomatizálási üzletágának felügyeleti és biztonsági szoftverekért felelős igazgatója.

Kimutathatóan javuló teljesítmény

Mivel a Control Advisor szorosabb integrációban áll a vállalat PES, Foxboro Evo és I/A sorozatú folyamatautomatizálási és felügyeleti rendszereivel, jobb lehetőségeket biztosít a felhasználók számára a produktivitásjavításában. Közelíti az üzemi működést a tervezetthez, minimalizálja a specifikáción kívüli termelést, és azonosítja a prediktív karbantartási mutatókat. Az egyes rendszerelemekhatékonyságának javításával nemcsak a működés válik stabilabbá, hanem akár 2%-kal több energiamegtakarítás, és 10%-kal nagyobb termelési kapacitás érhető el.

„Mindig is mutatkozott igény arra, hogy egyszerűbben lehessen optimalizálni a szabályozási körök teljesítményét, mivel azokjelentős hatást gyakorolnak az ipari folyamatok eredményességére és jövedelmezőségére” – foglalta össze Greg Shinskey folyamatvezérlési tanácsadó. „Ha a szabályozási körökről van szó, az ExperTune és a Schneider Electric a Foxboro-megoldásaival etalonnak számít az iparban és nagy örömömre szolgál, hogy a munka a Control Advisor bevonásával folytatódik tovább.”

Fontos a munkaerő támogatása

„A Control Advisor a Schneider Electric nagy múltra visszatekintő szakértelmére épül az összekapcsolási technológiák és a teljes gyártási tevékenység optimalizálása terén. A Control Advisor az egyszerűen használható elemzésnek köszönhetően segíti a dolgozókat, hogy az értékes nyersadatokból hasznos információkhoz jussanak, és az adott pillanatban jobb döntéseket hozhassanak. Ez az IIoT technológiában rejlő igazi lehetőség, amely az első lépés a jövő automatizálásának megvalósítása felé” – nyilatkozta Chris Lyden, a Schneider Electric folyamatautomatizálási üzletágának stratégiáért felelős alelnöke.