Get Adobe Flash player

Hidraulikus tápegység helyett sűrített levegős nyomásfokozás

Tihanyi Roland
ügyvezető
Lang & Társai Kft.

Összetett préstervezési feladatok esetén (is) célszerű olyan gyártót választani, aki a négy főbb hajtástechnika – hidraulika, a hidropneumatika, az elektromechanika és pneumatika területén komplex megoldásokat tud nyújtani.

In most cases, it is expedient to choose such a machine manufacturer who can ensure reliable driving system to design of multiple press applications. These companies provide complex solutions in field of four drive types pneumohydraulics, electromechanics, pneumatics and hydraulics with energy- and processing-efficient elements.

A TOX munkahengereinek kifejlesztésével a 1970-es évek végén bevezette a műszaki életbe a megbízható hidropneumatika fogalmát; ezek a termékek azóta is kiválóan és univerzálisan alkalmazhatók út,- és erőméréssel felszerelt műveletekhez. Mára egy széles termékkínálat áll rendelkezésre a szabványostól a különleges kiviteleken keresztül, melyek az ipar szinte minden területén alkalmazhatók. A „Q” és „X” típusok 10-1700 kN nyomóerő tartományt fednek le, alkalmazhatóságuk a lemez-
megmunkálástól a bepréselhető kötőelemek besajtolásán és a különböző anyagok lyukasztásán át egészen az élelmiszeriparig terjed. Az elmúlt közel 40 év alatt ezekből a hengerekből több mint 150.000 egység készült el és lett világszerte beszerelve.
A hidropneumatikus hajtások előnye a kompakt és erős hengerrendszerek egyszerű felépítésében, az egyszerű vezérelhetőségben, az alacsony energiafelhasználás melletti kiemelkedő teljesítményben, és végül a millió löketekben mérhető megbízhatóságában rejlik.

1000 és 1 konfigurációs lehetőség

A munkahengereket zárt olaj- és munkaáramkör jellemzi, amiket egyszerűen a már amúgy is meglévő légnyomás hajt, nem pedig egy költséges hidraulikus aggregátor. Könnyen integrálhatók bármilyen konstrukcióhoz, mivel beszerelésük egyszerű.
Csak minimális karbantartást igényelnek, kialakítás szerint még rövid ciklusidővel (magas löketszám) is üzembiztosan képesek működni. Minden egyes jellemző (pl.: nyomás, löket), vagy a lényegesebb célparaméterek (erő, út, pozíció) kiegészítők segítségével felügyelhetők és ellenőrizhetők. Az alapvető két sorozat (S és K típusú hengerek) több ezer különböző kialakítást is lehetővé tesz, ezzel szinte szó szerint minden elképzelhető alkalmazáshoz javasolható egy ideális hidropneumatikus hajtás.

X- K4 Flexibility Linie

X-ES nyomásfokozóval és  HZL munkahengerekkel szerelt hajtás (X-KT rendszer)

Az elektromos variációk

A sorozatgyártás növekvő igényei a 21. század elején a TOX-Electric-Drive (elektromechanikus szervo meghajtók) sorozat kifejlesztéséhez vezettek. A gyártóüzemek villamosítási fejlesztései, valamint a
maximális és dokumentált termékminőség elérésére irányuló folyamatbiztonsági
követelmények figyelembe vételével az erőkifejtésre használt hajtások út-erő műveleteit érzékenyen kellett vezérelni a reprodukálható folyamatok végrehajthatósága érdekében.

Az elektromechanika ehhez ideális feltételeket biztosít, mivel az E-motorokon és azok áramellátásán/szervovezérlőin keresztül, továbbá az ingyenes szoftver segítségével egyszerűen biztosítható a helyi adottságok és interface-k által kialakított vezérlési-, minőségbiztosítási és kommunikációs hálózatokhoz való csatlakozás.
Az elektromechanikus hajtásaink alapja az EPMS kialakítás, de standard az EPMK (biztonsági fékkel szerelhetőség miatti változat) és az EPMR elrendezés is, amelyet kimondottan robot alkalmazásokhoz fejlesztettek ki a méretei és felfogatásának kialakításával. Újabb sorozatok az EQ-K és EX-K típusok (opcionálisan biztonsági fékkel ugyanúgy felszerelhetőek), valamint az EX-F (800 mm/s sebesség is elérhető), illetve az EPMR 500 + 700 kialakítások is (clinchelési vagy szegecselési műveletekhez kifejlesztve). A hajtások mechanikus része a kiviteltől és a teljesítménytől függően golyós orsós, vagy bolygó orsós kialakítású továbbá vagy közvetlen hajtásúak, vagy szíjhajtással vannak a szervomotoros hajtóművel összekapcsolva. A TOX-Electric-Drive elektromechanikus hajtásainak terhelhetőségei 2 – 100 kN (EQ-K), illetve 10 – 200 kN (EX-K) közötti erőtartományban mozognak, de akár 1000 kN (EPMK) nyomóerőt is elő tudunk állítani.

Pneumatikus vagy hidraulikus hajtás?

A TOX Pressotechnik GmbH a fenti rendszerek mellett azért készít tisztán pneumatikus hengerekkel szerelt kispréseket is, főleg olyan feladatokhoz, ahol nem szükséges összetett követelményeknek megfelelni, de ugyanúgy megbízhatóan, hatékonyan és gazdaságosan kell dolgozni. Az ilyen jellemzőkkel definiált műveletekhez ajánlja a gyártó a pneumatikus működtetésű PFHL típusú Fine-Press asztali préseit.

A TOX kínálatában megtalálhatók a hidraulikus hengerek is, bár azokat csak ritkán értékesítik, mint önálló egységeket; sokkal gyakoribb, hogy egy rendszerbe integrálva, mint építő elem kerül leszállításra – ez a megoldás a X-KT-rendszer. Ezek az
alkalmazások műszaki szempontból többek közt akkor előnyösek, ha nagyon kevés hely van a beépíthetőségre. Ilyenkor azt a szerkezeti adottságot hasznosítják, hogy a hidropneuamtikus nyomásfokozó térben elhatárolható a munkavégző (hidraulikus) munkahenger(ek)től.

A bemutatott hajtástechnikai portfólió – hidropneumatika, elektromechanika (szervo), pneumatika és hidraulika – célgépekbe integrálva lehetővé teszi, hogy a partnereket az igényeikhez mérten a leghatékonyabb paraméterekkel rendelkező megoldással szolgálja ki.