Get Adobe Flash player

Lehotai Ádám
projekt mérnök
BIBUS Kft.

 

A cikkben röviden bemutatunk a Kollmorgen cég új hajtás rendszer fejlesztései közül néhányat, melyek nagymértékben segítik a gépépítő- és karbantartó szakemberek mindennapi tervező- és karbantartó munkáját, hatékony és korszerű eszközök segítségével.

This article briefly deals with Kollmorgen company’s new drive systems, some of which are very helpful in the machine-building and maintenance professionals in everyday design and maintenance work with the help of efficient and modern tools.

 

Napjainkban a célgépekkel szemben támasztott magas műszaki, valamint működési követelmények a gép megépítésekor rendelkezésre álló idő és nem utolsósorban annak előállítási költsége, alaposan próbára teszik a gépépítő szakembereket. Ezekre a problémákra kínálhat megoldást szervo hajtás vonalon a Kollmorgen új hajtásrendszere, mely az önálló szervo hajtástól kezdve a bonyolult, akár 128 tengelyes hajtásrendszer kiépítéséhez nyújt hatékony hardver, illetve szoftver eszközöket.

Kollmorgen Automation
Suite™

 

bibus1

 

A Kollmorgen Automation Suite™(KAS) integrált eszközkészletével az automatizálási rendszer tervezője nagy teljesítményű, hatékony gépeket képes építeni, vagy meglévő elavult hajtásokat kiváltani. A grafikus felületű, főleg “drag and drop” technológiára épülő fejlesztőkörnyezet biztosítja, hogy a fejlesztési folyamat jelentősen, akár 30%-kal gyorsuljon föl. Az elkészült alkalmazás, a Kollmorgen PAC™ (Programmable Automation Controller) eszközökre feltöltve azonnal üzemeltethető. A termékcsaládban számos előre elkészített komponens, valamint hasznos segédeszköz segíti a bonyolult megoldások egyszerű megvalósítását.

 

bibus2

 

Offline PLC és motion szimulátor, mely lehetővé teszi a fejlesztőnek a hardver csatlakozás nélküli alkalmazásfuttatást és hibakeresést. Standard hibakezelési funkciók, mint a „step into”, „step over”, valamint szoft-oszcilloszkóp, melybe több rendszerparamétert és változót is meg lehet jeleníteni a konfigurálható kijelzőn. CAM profilszerkesztő, mely segítségével hagyományos bütykös tengelyes mechanizmusok profiljai szerkeszthetők on-line grafikus felületen. KAS™ Visualization Builder HMI szoftver segítségével a rendszerbe épített HMI paneleken gyorsan és egyszerűen alakíthatók ki akár bonyolult kezelőfelületek is. Grafikus hajtáshálózat tervező (Pipe Network).

 

bibus3

bibus4

 

A fejlesztőnek lehetősége van a feladat megoldására, az IEC 61131-3ipari szabványban foglalt PLC programozási nyelveken is (SFC, FBD, LD, ST, LI).Az AKC PAC™ eszköz, a szervo hajtásokkal és terepi I/O elemekkel EtherCAT® buszon keresztül kommunikál. Az EtherCAT valós idejű determinisztikus hálózat, gyors reagálást és nagy teljesítményt biztosít. A hajtásrendszerbe AKI™ Human Machine Interfaces (HMI) csatlakoztatható ModbusTCP-n keresztül, melynek feladata a gép és kezelője közötti megbízható kapcsolattartás. A berendezésekbe épített érzékelők jelfeldolgozásában, valamint a beavatkozók működtetésében nyújtanak segítséget az EtherCAT® buszra csatlakoztatott Advanced Kollmorgen Terminals™ (AKT) eszközök, melyek minden igényt kielégítően rendelkeznek több csatornás analóg- és digitális- ki- és bemeneti modulokkal.

AKD BASIC programozható szervo erősítők

Az AKD BASIC meghajtók – beleértve a továbbfejlesztett I/O változatok is –, az összes AKD meghajtóval azonos feszültség és teljesítmény tartományokban állnak rendelkezésre, megtartva azok legfontosabb jellemzőit.

 

bibus5

 

Az új Kollmorgen AKD™ BASIC meghajtók programozható gép és hajtásszabályozással rendelkeznek, így a mérnökök gyorsan testre szabhatják a hajtást anélkül, hogy a PLC programon módosítaniuk kellene. Integráltsága miatt a villamos kapcsolószekrényben helyet takarít meg.

Az alap kiépítésben 8 digitális bemenet, 3 digitális kimenet, 1 analóg bemenet és 1 analóg kimenet, míg a kibővített változatban 20 digitális bemenet, 13 digitális kimenet, 2 analóg bemenet és 2 analóg kimenet található.

Az egység BASIC programnyelvben programozható, mely támogat többek között BASIC alaputasításokat (If-Then-Else, For-Next, GoTo, stb.), megszakítás rutint 4 kHz frissítési gyakorisággal, determinisztikus és feltételes utasításokat, beépített és a felhasználó által definiált függvényeket, Capture/Latch mechanizmust, Modbus TCP/IP Master-Slave kommunikációt, valamint a hajtásra vonatkozó utasításokat (relatív és abszolút mozgásfajták, Home, stb.).

AKD™ PDMM integrált szervo erősítő és
Multi-Axis mozgásvezérlő egyben

Az AKD™ PDMM kiválóan alkalmas a tervezési lehetőségek kibővítésére, mely több tengely egyidejű vezérlésére képes PLC, vagy Kollmorgen PAC™ beépítése nélkül.

Alkalmazásával jelentősen csökkenthető a villamos szekrény mérete, valamint vezetékezési igénye is sokkal kisebb, mint hasonló PLC-s rendszereké. Teljesen integrált programozási környezet teszi tökéletesen kezelhetővé a mozgásvezérléssel kiegészített gépvezérlés projekteket.

A család tulajdonképpen egy Master szervo vezérlő, mely több kiegészítő tengelyt támogat, a teljes automatizálási képesség mellett, a már korábban említett Kollmorgen Automation Suite™ fejlesztőeszköz alkalmazásával.

 

bibus6

 

A vezérlő rendelkezik alapkiépítésben digitális- és analóg ki-, bemeneti csatornákkal, mely AKT™ terepi egységgel bővíthető a nagyobb feladatok ellátására.

A BIBUS Kft. által Magyarországon képviselt Kollmorgen cég termékpalettáján az említett termékeken kívül megtalálhatók még hagyományos ServoStar szervo erősítők, nagy pontosságú AKM szervo motorok, speciális DDR szervo motorok, valamint hajtóművek és hajtás kiegészítők.