Get Adobe Flash player

A huszonegyedik század elejére életünk és gondolkodásmódunk meghatározó alapelemévé vált a környezetvédelem. A beruházások tervezése és megvalósítása során kiemelt fontosságú szempont az életterünk megóvására és a lehető legkisebb mértékben történő rongálására való törekvés, amelyet még a gazdasági világválság miatt ismét előtérbe kerülő költségtakarékosság igénye sem írhat felül.
A napról napra óriási mennyiségben termelődő szennyvíz kezelésének és ártalmatlanításának korszerűsítése számos ponton nyújt egy időben lehetőséget a környezet kisebb mértékű károsítására és az üzemeltetési költségek csökkentésére.

In the 21st Century the environment is the dominant basic elements of our life and mentality.  In the course of investment planning and implementation the protection of our territory is an extremely important aspect and needed to aim at minimizing the damage even if cost saving comes to the front due to the global economic crisis. Modernization of wastewater treatment and disposal which is produced in huge amount day by day, provides many opportunities at the same time to reduce the environmental pollution and operating cost.

A kaposvári szennyvíztelep modernizációja során számos, már alkalmazásban lévő illetve újonnan beépítésre került háromfázisú villanymotor meghajtása egészült ki frekvenciaváltóval, amely segítségével lehetőség nyílt a motor fordulatszámának fokozatmentes változtatására.

Tekintettel arra, hogy a motorfordulat közvetlen hatással lehet a meghajtott technológia eredményességére és a felhasznált energia mennyiségére, ezen módszerrel kényelmesen és egyszerűen vált lehetővé a legideálisabb üzemi körülmény kialakítása.

A modern tisztítási technológiák fontos része a szennyvíz oldott oxigén szintjének szabályozása. A beavatkozás során nagy teljesítményű villanymotorokkal forgatott befúvókkal történik az oxigén szükség szerinti pótlása. Kaposváron az újonnan beépített egységek hajtása történik az Omron SX típusú frekvenciaváltóin keresztül.

A teljes rendszer vezérlését – melynek az új fúvók mellett már korábban üzembe helyezettek is részét képezik – Omron CJ1 típusú PLC végzi, számítógépes megjelenítéssel és kezelői felülettel kiegészítve. A PLC a már meglévő frekvenciaváltókhoz és lágyindítókhoz Modbus RTU protokoll szerinti soros kommunikáció útján csatlakozik, ezért az új inverterek kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy illeszteni lehessen ezen hálózathoz.

Az SX sorozat esetében ez nem jelentett különösebb akadályt, mivel a Modbus RTU mellett számos egyéb kommunikációs kártya is rendelhető. Fontos elvárás volt továbbá az IP54-es védettség a szennyvíztelepeken tapasztalható kellemetlen körülmények ellenni védekezés miatt. Valójában ez volt a fő oka annak, hogy az SX típuscsaládra esett a választás, mert annak minden tagja esetében az IP54-es védettség az alapkiépítés része. A külső behatások ellenni védelmet tovább növeli az alkatrészek és áramköri elemek opcionálisan rendelhető speciális lakkozása, amely az agresszív gázok hatásait hivatott csökkenteni.

A szintén standard beépített bemeneti zavarszűrő viszont a frekvenciaváltó működési elvéből adódó villamos hálózati problémákat igyekszik elnyomni. További előnyt jelentett a megfelelő teljesítményű változat meglepően kis mérete, melynek köszönhetően az új készülék könnyedén befért a számára kialakított igencsak szűkös helyre, ellentétben az alacsonyabb védettségi szint ellenére is nagyobb korábbi társaival.

Az üzembe helyezés első lépése a frekvenciaváltó illesztése a motorhoz. Mindez valójában a szükséges motoradatok megadását és beállítását jelentette. Munkánkat nagymértékben segítette a speciális auto-tuning funkció, amelynek során csak a motor adattábláján szereplő jellemzőket kellett manuálisan megadni – a többit automatikusan lemérte az inverter.

Az auto-tuningnak köszönhetően nem csak a motor precíz szabályozásához elengedhetetlenül szükséges egyedi értékek bevitele vált egyszerűbbé, hanem a tekercselés ellenőrzése is megtörtént. Ráadásul, az egyébként nehezen hozzáférhető illetve mérhető adatok ismerete tovább növelheti a frekvenciaváltók esetében mindenképp tapasztalható energia megtakarítás mértékét.

Az első futáspróba előtt megadtuk az alapvető működési jellemzőket – a minimális és a maximális fordulatszámot, a gyorsulás és a lassulás értékét és jellegét – valamint a motorhoz és az alkalmazáshoz illesztettük a különféle integrált védelmeket.

 

Ezt követte a kézi – PLC-től független – első indítás, amely során ellenőriztük a motor forgásirányát, valamint megállapítottuk, hogy a motor és a frekvenciaváltó összekötése hibátlan, az üzemviteli értékek (motoráram stb.) megfelelőek. Mindezek után megvalósítottuk és teszteltük a PLC és a frekvenciaváltó közötti kapcsolatot, konfiguráltuk az inverter be- és kimeneteit. Kiépítettünk továbbá egy helyi vezérlési üzemmódot is, melynek használatával a fordulatszám a gép mellől közvetlenül megadható egy potenciométer segítségével. Végezetül olyan „apróságok” programozása történt, mint például a szabadon konfigurálható, beépített kijelzőn megjelenő monitorok, visszajelzések – kezelői igények szerinti – meghatározása.

Az üzembe helyezés óta eltelt viszonylag rövid idő alatt szerzett tapasztalatok szerint is igazoltnak látszik a kaposvári szennyvíztelep modernizációjáról és bővítéséről hozott döntés helyessége. Reményeink szerint, a beépítésre került Omron SX frekvenciaváltók is hozzájárulnak ahhoz, hogy a beruházás hamar megtérülő módon segítse elő közvetlen lakókörnyezetünk megóvását.