Get Adobe Flash player

A roncsolásmentes anyagvizsgálat legdinamikusabb fejlődése az ultrahangos technikában figyelhető meg, leginkább az elmúlt 5 évben. Ennek a gyors szakmai fejlődésnek a követése komoly kihívást jelent a szakemberek számára, nem beszélve az újonan kialakuló szaknyelvről, amelynek magyar vonatkozása tovább nehezíti a feladatot.

A szükséges és megfelelő készülék kiválasztásakor vagy a lehetőségek megismerésekor fontos szempont a készüléket kísérő támogatás. A választáskor célszerű mérlegelni, hogy milyen támogatási lehetőségekre támaszkodhatunk, illetve egy készülék magyar nyelvű menürendszere mekkora segítséget jelenthet egy olyan területen, ahol a felhasználó kevésbé jártas.
Mindezek után nézzük meg, hogy hol és milyen felhasználásban képzelhetjük el ideális vizsgálati technikának a fázisvezérelt ultrahangot, illetve milyen tudású, fejlettségű készüléket válasszunk!

Okos döntés

A legfontosabb mérlegelendő szempontok a készülék kiválasztásakor:
–    Milyen előnyöket rejt a fázisvezérelt ultrahang alkalmazása, akár a hagyományos ultrahanghoz vagy más vizsgálati technikához képest (például nagyobb biztonság, nagyobb dokumentálhatóság, új megrendelések megszerzése stb.)?
–     A versenytársakhoz képest fejlődünk, stagnálunk vagy lemaradunk technikailag?
–    Milyen időtávra választunk készüléket, mennyire legyen az univerzális, rendelkezzen-e tartalékokkal a vizsgálórendszer?

A mérlegelés után egy kis segítség a választáshoz, a Sonatest Prisma és a Veo készülékek összehasonlítása a műszaki tartalom alapján. A Sonatest legújabb fejlesztése a Prisma, a „nagytestvér” Veo ismeretében komoly elvárások elé néz.

 

A Prisma megalkotásakor sikerült követni azt a felhasználáscentrikus koncepciót, hogy a készüléket egyszerű, átlátható kezelési megoldásaival tegyék népszerűvé, természetesen az elvárt teljesítmény mellett. Összességében elmondhatjuk, hogy a Sonatest Veo „kistestvére”, a Prisma átrendezheti a fázisvezérelt piacot. Nézzük meg, alapvetően miben tér el egymástól a két készülék!

PRISMA angle left_ aws   Sonatest_logo

Sonatest Prisma: egyszerű, átlátható kezelés

Először is a Veo 16:128  jellemző számaival szemben a Prismánál 16:64 a hasonló paraméter. Közel ugyanazok az opciók elérhetők mindkét készüléknél, de nem teljesen. A Prisma egy forradalmian új ultrahangos készülék fázisvezérelt ultrahangos és TOFD (time-of-flight diffraction lehetőségekkel. Flexibilitásban és sebességben a Veo nagyobb teljesítményű. A Veo négyszer gyorsabb processzorral és kétszeres szkennelési sebességgel rendelkezik. A Prisma hagyományos ultrahang és fázisvezérelt ultrahang módban egyidejűleg nem működik. A Veo képes hagyományos ultrahangos és fázisvezérelt ultrahangos szondát használni egyidejűleg, illetve a Veo nagyobb sebességet, képernyőméretet és felbontást képvisel.

Screenshot_MULTI_2PA_same_side2_0000         VeoLogo1_Yellow_CMYK

 

Ha az alkalmazásokat tekintjük, két oldalról történő hegesztésivarrat-vizsgálatra csak a Veo képes (csoportos fázisvezérelt ultrahangszondás alkalmazás). A Prisma egy oldalról képes vizsgálni 16:64-es rezgővel – opcionálisan. A Veo képes csoportos fázisvezérelt vizsgálatra és PA TOFD (phased array and time-of-flight diffraction) egyidejű alkalmazásra. A görgetőkerekes szonda (rapidscan) használatot mindkét készülék lehetővé teszi, de a szkennelési sebesség a Veónál kétszer nagyobb.

A Veo képességei a hagyományos ultrahangos technikán túl:
–    3D-s szkennelési terv készíthető a varratról,
–    teljes riportolás,
–    riportolás és későbbi elemzés,
–    nagyobb képernyőméret és felbontás.

Veo_3D Scan plan

 

A hasonló készülékekhez képest a következők tekintetében tud többet a Sonatest Prisma:
–    TOFD,
–    kéttengelyes jeladás,
–    IFT kapu opció,
–    16:64 elemhasználat,
–    valós C szken,
–    16 bites adat jeladás,
–    UT Stúdió szoftver a későbbi elemzéshez alapvetően jobb és fejlettebb képminőség.

Gyakorlati tanácsok

Az alábbiakban azokat az eseteket foglaltuk össze, amikor javasolt a Sonatest Veót választani a Prismával szemben.
–    A fázisvezérelt vizsgálati technikában a maximális képességeket akarjuk kihasználni.
–    A fázisvezérelt és TOFD technikát szeretnénk használni egyidejűleg.
–    Csoportos fázisvezérelt/UT/TOFD szondaalkalmazást kívánunk végezni nagy falvastagságú hegesztési varratok vizsgálatakor, esetleg ki akarjuk váltani a röntgenberendezés használatát, rövidíteni a vizsgálati időt és költséget megtakarítani.
–    Nagy mennyiségű varratot kell vizsgálni (a Veo 128 csatornát tud kiosztani).
–    Nagy területeket kell szkennelni, az idő pedig köztudottan drága.
–    Nagy képernyőn szeretnénk látni a részleteket, és gyorsabb hálózati kapcsolatot szeretnénk a távoli eléréshez.
–    Nagyobb flexibilitást várunk el a vizsgálatokban, mivel a vizsgált gyártmányok sokrétűek.
–    Kompozitszerkezeteket szeretnénk vizsgálni.

Bármelyik készülék mellett is döntsünk, olyan készüléket fogunk választani, amelynek a gyártója egyre innovatívabb készülékeket nyújt. A Sonatest dinamikusan fejlődő vállalkozás, széles ultrahangos termékkínálattal 1958 óta.

Csapó József    
www.grimas.hu