Get Adobe Flash player

 

Nagy termelékenység, minimális megmunkálási idő és gyakorlatilag nulla selejt. A digitális technológia elterjedése alaposan megváltoztatta a gépiparban kínált hidraulikus megoldások választékát. A digitalizálás egyrészről jobb lehetőséget jelent a pozicionálásban, továbbá nagyobb érzéketlenséget az elektromágneses zajokkal és hőingadozással szemben. Másrészt nagyobb rugalmasság és sebesség érhető el az új operatív szükségletek kielégítésében: a folyamat egyszerűen módosítható a programvezérlés logikájának változtatásával.

High productivity, minimum machining times and almost zero scraps. The spreading of the digital technology has deeply changed the offer of the hydraulic solutions for machine industry. The digitalization, on one side, means a better resolution in the position detection, a higher immunity towards electromagnetic noises and a lower thermal drift. On the other side it implies a higher flexibility and rapidity in the management of new operative needs: a process can be simply modified by changing the program controlling its logic

 

.
Az olasz Duplomatic Oleodinamica hidraulikus megoldásai (szervo szelep, szervo henger, helyzetjeladó és digitális vezérlőelektronika) valódi alternatívái a hagyományos rendszereknek, a teljesítmény és a kedvező ár tekintetében is megfelelnek a gépipar által felállított követelményeknek.

Motorizált fejek stabilitása

A marógépeknek (mivel nagyon szilárd felépítésű szerszámgépek) el kell nyelniük a motorizált fejek fém vagy más anyagú alkatrészek fúrása, marása, kimunkálása (komplex megmunkálási folyamatok) során keletkezett erős rezgéseit. A mai modern marógépek automatikus szerszámcserélő rendszerekkel vannak felszerelve, amellyel a teljes gyártási folyamat automatizálható.

A Duplomatic jelenleg egy fúró-marómű 5 tonna súlyú, függőleges fejének kiegyensúlyozásán dolgozik, amellyel 20 m/perces gyorsjárat érhető el; a szivattyú nyílt hidraulikus körös rendszerében egy VPPL070-PCX 80 l/perces térfogatáramot hoz létre, kb. 180 bar-os nyomáson.

A kiegyensúlyozó szelep (DZCE5G-210 proporcionális szelep beépített elektronikával) anélkül teszi lehetővé a terhelés nullára csökkentését, hogy a fej villamos motorja károsan túlterhelődne.

Ez a megoldás nulla értékű kiegyensúlyozási hiba elérését tette lehetővé, összehasonlítva egy zárt körös hidroakku-mulátoros megoldás ± 10 hibaszázalékával. Ez a rendszer sokkal rugalmasabb, mint a zárt körös nyomástárolós rendszer, de megfelelő löketekkel és megfelelő súlyú fejjel kell alkalmazni.

 

Hidraulikus megoldások modern szerszámgépekhez

A mai befogókészülék hidraulikus egységét oly módon kell kialakítani, hogy az megfeleljen a pontossági és gyorsasági követelményeknek. A munkadarab megmunkálás közbeni rögzítése érdekében a hengerekbe juttatott nyomást pontosan az anyagleválasztáshoz szükséges teljesítményhez kell igazítani.

A szükséges nyomást biztosító, főszerepet játszó elem a 3-utas nyomáscsökkentő szelep. A szelep fenntartja a beállított nyomást mindkét irányban úgy, hogy csökkenti a nyomást a P-ből A ágba (vagy B-be), miközben lehetővé teszi a visszaáramlást is A-ból (vagy B-ből) T tehermentesítésére.

 

A szelepben lévő nyomáskapcsoló biztosítja, hogy a jel csak akkor lépjen működésbe, ha a megmunkálási nyomás eléri a megfigyelt kimeneti csatlakozót a szelepen (ha a megmunkálási feltételek be vannak állítva). A kis hiszterézisű speciális nyomáskapcsolónak köszönhetően lehetőség volt a valódi megmunkálási nyomás megfigyelésére (3-5% közötti hiba mellett a beállított értékhez viszonyítva) és egy a nyomás elérését jelző vezeték csatlakoztatására. A 3-utas kialakítás segít a tartályba való visszafolyásban is abban az esetben, ha a túlnyomás meghaladja a működtető oldalból származó erőket.

Az energiatakarékos rendszerek fejlesztésekor a változtatható térfogat kiszorítású, nyomástárolóval ellátott szivattyúval működtetett hidraulikus rendszereknél a cél az volt, hogy a szivattyú egyszerűen csak a mozgás során igényelt térfogatáramot juttassa be, míg a nagyobb térfogatáram-igényeket a tároló garantálja.

 

 

 

Ez a lágy mozgás meghosszabbítja a rendszer élettartamát a rögzített szivattyú okozta esetleges impulzusok kiküszöbölése révén. Ezen kívül az akkumulátor csökkenti a rendszerhez beállított nyomás eléréséhez szükséges minimális időt.

A szegnyerget hajtó működtető elem sebességének szabályozásához a rendszer két mágnes-útszeleppel (4/2 és 4/3) van felszerelve a 3-utas nyomáscsökkentő szelep után. A szegnyereg mozgatása két beállított sebességgel lehetséges.

Az egyik a durva megközelítés, míg a másik a végső pozicionálás, amelynek kellően lassúnak és finomnak kell lennie. Mindegyik szelep, különböző térfogatáramokat hoz létre, amelyek optimalizálhatók a különböző alkalmazásokhoz.

Igény esetén a nyomáscsökkentő szelep (MZE*T3) proporcionális változata is elérhető, amely pontos, gyors nyomásbeállítást biztosít, elektronikus vezérléssel. A proporcionális működés révén a befogási nyomás valós időben változtatható a megmunkálási folyamat megszakítása nélkül.

A proporcionális opció növeli a gép termelékenységet elsősorban a sorozatgyártásban, ezért jelentős csökkentést jelent a teljes ciklusidőnél.

Kész megoldások lemezmegmunkáló gépeknél

A Duplomatic félévszázados gyártási know-how-ját hasznosítva, olyan kulcsrakész megoldást fejlesztett ki, amely túllép a hagyományos rendszerek korlátain.

A fémlemezeken végzett hideg gépi megmunkálások legfontosabb követelményeire (sorja- és fehérpatina-mentes vágási minőség, pontosság, a műveletek szinkronizálása, max. sebesség a gyártási ciklusban) a megoldás egy vezérlő kártyából (EWM sorozat), egy szervo szelepből és egy szervo-működtető elemből áll, amely leginkább kompakt befoglaló méreteivel tűnik ki (kisebb, mint a hagyományos rendszerek esetében), köszönhetően a projektfilozófiának, amely egy kártyát használva az összes vezérlő elemet közvetlenül a szervo szelepbe integrálja.

 

A digitális technológia használata kettős előnyt nyújt. A hagyományos rendszerekkel összevetve ez lényegesen csökkenti a gép indítási idejét: nincs szükség kézi beállításra, mivel a kivágási folyamat logikája már telepítve van az elektronikus kártyára, amely csatlakoztatható egy PC-re vagy PLC-re soros protokollal, és csak a konfigurációhoz szükséges paramétereket kínálja fel a felhasználónak.

Másodszor lényegesen növeli a megmunkálási sebességet: az érzékelő kalibrálása és a zárt vezérlési körű rendszer engedélyezése után a kártya anélkül hajtja végre az előre beállított és programozott értékeknek megfelelően a kivágási műveletet, hogy a gyártási sebességet lassító számításokat kellene végezni. Ez a fajta megoldás a megmunkálási időket (indítás, kivágás és visszajárás) egyharmaddal képes csökkenteni: például egy 9 mm-s löketű működtető elemnél a kivágási ciklus 150-ről 105 ms-ra csökken.

Digitális vezérlésű fűrészgépek

A nagyobb pontosság és ismétlési képesség biztosítására a Duplomatic a csövek, rudak és profilok vágására szolgáló szalagfűrész és hideg körfűrészgépekhez egy speciális, közvetlenül működtetett proporcionális szelepet fejlesztett ki integrált elektronikával, amely képes a vágófej jobb vezérlésére a megmunkálási folyamat során.

Ezek különösen nagyobb vágási pontosságukkal és ismétlési képességükkel, a jobb felületminőséggel, nagyobb termelékenységgel és kevesebb selejttel tűnnek ki.

A legkülönfélébb feldolgozandó anyagoktól függően (pl. alumínium, sárgaréz vagy nagyszilárdságú ötvözött acél), a vágófej léptetési sebessége a maximális 130 mm/mp-től egészen minimum 0,3 mm/mp-ig változtatható.

A megmunkálási ciklus végén a fejnek vissza kell mennie kiindulási helyzetébe 250 mm/mp-es pozicionálási sebességgel, hogy elkezdhesse újabb ciklusát.

Az elektronika fenti alkalmazásához történő beállítása mellett a Duplomatic egy olyan speciális tekercset hozott létre, amely képes vezérelni mind a nagyon kicsi térfogatáramokat (amely a fenti sebességhez alkalmas), egészen a 0,02 l/perces minimumig, mind a nagyobb térfogatáramokat a 20 l/perces maximumig.

A fenti alkalmazás által igényelt különböző sebességeket tekintve a standard aszimmetrikus tekerccsel ellátott normál proporcionális szelep használata sebességi és ismételhetőségi vezérlési problémákat okozott volna.

A standard termékek használata, amelyek nem igényelnek különleges testre-szabást, a kevesebb alkatrész, amely a hidraulikus technológiának köszönhető és az indítási műveletek egyszerűsége a Duplomatic megoldását rendkívül versenyképessé teszi a hagyományos rendszerekkel szemben, a telepítés, szerelés, karbantartás és a gazdaságosság terén is.

 

 

Deáki Dávid
szaküzlet vezető
Gimex-Hidraulika Kft.