Get Adobe Flash player

A standard pneumatikus elemek kiváló lehetőségeket rejtenek, ha rendszerbe építve kerülnek alkalmazásra. Vessünk ezekre egy pillantást különböző megvalósult projekteken keresztül!

The standard pneumatic components have extraordinary possibilities if they are integrated in systems.
Let’s have a look at this via different examples from the past!

 

Az egyre igényesebb piac ma megköveteli a megbízható csúcsminőségű, megfelelő mennyiségű, gyorsan piacra dobható termékek gyártását.

A vállalatok a termékfejlesztés mellett a termelői háttér egyre specializálódó berendezéseinek fejlesztéséhez  – sokszor gazdasági megfontolásokból – már nem, vagy csak kis létszámban alkalmaznak saját erőforrásokat.

Ezeknek a feladatoknak a megvalósítására, közös műszaki fejlesztésre egyre erősödő piaci igény jelent meg.

Egyre gyakoribb feladat a vásárolni szándékozó partnerek katalógus termékekkel ki nem szolgálható pneumatikus automatizálási igényeinek felmérése, megoldási javaslatok műszaki kidolgozása, gazdasági elemzése, árajánlat készítés és a projekt megvalósításának támogatása.

Az értékesítő mérnök munkatársaktól beérkezett információk azt mutatták, hogy az ügyfeleknek a katalógus termékek mellett vannak olyan automatizálási igényei, amely egyedülálló műszaki tapasztalattal és gyártási háttérrel megvalósíthatóak.

Ezen igényekre reagálva, már elérhető az SAP vállalatirányítási rendszeren belül ETO (engineering to order) névvel jelölt tevékenység lebonyolításához szükséges számítástechnikai, rendszerszervezési és lebonyolítási folyamat.

A mérnökök a legkülönbözőbb technológiai területeken felmerülő automatizálási igényekre készítenek műszaki terveket. A vevő által megfogalmazott projektcélokat – szükség esetén – helyszíni felmérések segítik, hogy a legmegfelelőbb, ugyanakkor költségtakarékos megoldás szülessen.

Tapasztalatok mutatják, hogy a megvalósításhoz a kiválasztott elem műszaki paramétereit hozzá kell igazítani a vevő által megfogalmazott feladathoz. Ez műszaki áttervezést, és az alap dokumentációtól eltérő gyártást tesz szükségessé. Erre rendelkezésre állnak jól képzett, tapasztalattal rendelkező tervező és kivitelező munkatársak.

Az elkészült speciális termékek egyes részmegoldásai a szériagyártásban alkalmazott kipróbált konstrukciós megoldások. A hosszú, hibamentes működés biztosított, és a termék életciklusa vége felé a felújításhoz az alkatrészek, tömítések még évek múlva is kaphatóak.

A speciális végrehajtó elemekhez a vezérlések tervezését és gyártását követően pneumatikus és elektromos szerelésük, majd ezek helyszíni beüzemelése követi.

A sikeresen megvalósított projekteken keresztül sok kiforrott műszaki megoldás áll rendelkezésre, ezek kerülnek alkalmazásra egy-egy következő feladat megvalósításánál. Ebben a folyamatban tevékenyen részt vesznek az értékesítő mérnökök attól a felismeréstől vezérelve, hogy a magabiztos szakmai tudást gyakorlattal kiegészítve még testreszabottabban szolgálhatják a vevők igényeit.

Néhány példa a megvalósítható feladatokból

Az üvegmegmunkálás területén egyszerűsített hőfokbeállítást segítő berendezések tervezése és kivitelezése, visszatérően 15 éve.

A járműpneumatika gyártásban a korábbi évtizedekben szerzett tapasztalatokat felhasználva komplett ajtóműködtető egységek gyártása mind hazai, mind külföldi partnereinknek. A mozgatást végző munkahengerek speciális sebességszabályozási és fékezést biztosító csillapítási megoldással rendelkeznek. A vezérlést végző szelepek a járműgyártásban elfogadott minősítéssel rendelkeznek.

Szabadtéri tartályparkok oltásvezérlésének megvalósítása. Ennél a feladatnál a termékválasztékból a rozsdamentes és saválló pneumatikus elemek kerülnek beépítésre.

Speciális pneumatikus hengerek installálása csapágy finiselő célgépekbe. Itt a kapuzást és egyéb segédmozgásokat speciális fékekkel szerelt hengerek végzik.

Vezérlések szűrőházakhoz, sajtprésekhez, forgácsoló és csomagoló gépekhez, betonkeverő telepekre, ballanszerek az autóipar számára.

Az Easy–2–Combine pneumatikus rendszerek lehetővé teszik pneumatikus építőelemek közvetlen gyors kombinálhatóságát.

DSC05909

Specialitása, hogy az elemek standard felületeinek pontos illesztése központosító gyűrűkkel valósul meg. Ezek az elemek az összeépítés során nagy merevséget és pontos megvezetést garantálnak.  Nincs szükség egyedileg tervezett és gyártott – ennél fogva költséges – kiegészítő elemekre.

Az esetleges javítást, felújítást segíti, hogy a komplett manipulátor egy rendelési számon is megrendelhető.

Kézi kiszolgálásra tervezett gépek automatizálásánál ezzel a műszakilag élenjáró megoldással is elérhetőek, többek között lámpa berakó-kiszedő, szerelő és feliratozó gépek.

Jelentősen javítható a leírt példák alapján a hatékonyság, egyre energiatakarékosabb megoldások lettek elérhetőek a pneumatikus alkalmazások területén, melyek használata minden felhasználó érdeke.

 

Németi György

Aventics Hungary Kft.