Get Adobe Flash player

Nemrég új alkalmazással jelent meg a piacvezető Edgecam szoftver, amelyet kimondottan a forgácsoló cégek számára fejlesztettek ki, hogy csökkenthessék költségeiket, javíthassák a minőséget és rövidebb gyártási időket érjenek el.

A Workflow névre keresztelt alkalmazással a programozók másodpercek alatt készíthetnek szerszámpályákat egyszerű “prizmatikus” alkatrészeikre, mivel az felismeri az alkatrészek felépítését, és ez alapján meg tudja határozni a szükséges megmunkálási környezetet és stratégiát.

A Workflow célorientált eszközei segítenek az alkatrész betöltésében és elhelyezésében, a megmunkálási mód és a megfelelő szerszámgépek kiválasztásában, előgyártmány készítésében vagy adatbázisból történő kiválasztásában, készülékek beolvasásában, szerszámgép és szerszámkészlet kiválasztásában, és a megmunkálást automatizáló stratégiák kezelésében. A Workflow a programozás minden fázisban automatikus döntéseket vagy ajánlásokat nyújt a megmunkálási cél legjobb eléréséhez. Ugyanakkor, a felhasználó szükség esetén valamennyi automatikus döntést felülbírálhatja, ami rugalmassá teszi a programozás folyamatát.

Az Edgecam Workflow egy ötlépéses munkafolyamatot vezetett be az alkatrészek CNC-programjainak elkészítésére, ami logikus sorrendbe foglalja a hagyományos CAM programozás lépéseit. A programozási munkafolyamat lépései a következők:

•    Fájl: Bevezetésre került a Microsoft Office 2010 téma felépítés, melynek felülete lehetővé teszi a felhasználók számára a fájlok és a mappák hatékony és egyszerű kezelését, beleértve az új fájl készítését és a korábban késztett fájlok és használt mappák tallózását (1. ábra).

Gyönyörû Edge cikk 1abra

1. ábra. Workflow Indítóképernyő

•    Beállítás: Az interaktív előgyártmány-, készülék- és szerszámgép kezelő funkciók lehetővé teszik előgyártmány-, készülék- és szerszámgép adatbázis felépítését, amelyeket felhasználva a dinamikus nullpontbeállítást követően, az előgyártmány, készülék és szerszámgép hozzárendelés egyszerűen az adott elem megfelelőségének automatikus vizsgálatával végezhető.

•    Alaksajátosságok: Az Edgecam-ben korábban már megszokott automatikus alaksajátosság kereső segítségével a különböző megmunkálási alaksajátosságok másodpercek alatt felismertethetőek vagy igény esetén akár manuálisan is létrehozhatóak.

•    Megmunkálás: A Tervezőtábla egy feltételezett műveletelem sorrendet mutat a megmunkáláshoz, ami egyszerűen „vonszolással” módosítható. A Stratégiakezelő segítségével a megmunkáló programok automatikusan a Tervezőtáblában felépített sorrendben készíthetőek el.

•    NC program: A szerszámpálya ellenőrzésére a teljes szerszámgép szimulátor rendelkezésre áll, ütközésvizsgálattal, alámetszés vizsgálattal és tengely végállás ellenőrzéssel. Egyszerűen átvizsgálható és újrarendezhető a szerszámkészlet az NC kód generálása előtt, amellyel az öt-lépéses munkafolyamat befejeződik.

Az Edgecam Workflow környezetének számos előnye van a hagyományos CAM programozással szemben:

•    Az alkatrész betöltése és pozícionálása teljes mértékben automatikus, míg korábban be kellett állítani manuálisan a megmunkálási környezetet és hagyományos utasításokkal kellett létrehozni nullpontot (2. ábra).

Gyönyörû Edge cikk 2abra

2. ábra. Alkatrész beállítás

•    A megmunkálási mód és az alkalmazható szerszámgépek kiválasztásához a felhasználó egy listát kap a megfelelő szerszámgépekről, amit az alkatrész geometriája és a szerszámgépek lehetőségei határoznak meg.

•    Előgyártmány készítése (3. ábra) mellett lehetőség van adatbázisból történő kiválasztásra. Ekkor az alkatrész méreteinek megfelelően, az előre definiált alapanyagok három kategóriában kerülnek kilistázásra: érvényes, szabványos és érvénytelen, amely lehetővé teszi az előgyártmány egyszerű kiválasztását.

Gyönyörû Edge cikk 3abra

3. ábra. Előgyártmány illesztés
•    Készülékek beszúrás helyett a felhasználó előre definiálhat készülékeket, mint például satukat, tokmányokat és leszorítókat, amelyeket később a Készülékkezelőben kiválaszthat (4. ábra).

Gyönyörû Edge cikk 4abra

4. ábra. Készülékkezelő

•    Az Edgecam gyártómérnökei elkészítettek számos megmunkálási módszert az alkatrészek alaksajátosságonként történő megmunkálásra, mely automatikusan meghatározza a megmunkálási sorrendet valamennyi alaksajátosság kinagyolásával a simító megmunkálások megkezdése előtt. Ezeket a módszereket a szerszámpálya generálásának gyorsítására lehet használni, ahol a felhasználók további paraméterek megadásával pontosíthatják az elérni kívánt szerszámpályát. Ugyanakkor arra is lehetőség van, hogy a stratégiákat testreszabják a saját tapasztalatai alapján, hogy kézi beavatkozásra ne legyen szükség.

A Workflow jelentős hatással van a programozási idő lerövidítésében, és mivel egyszerűen kezelhető a betanulási időszak jelentősen csökken az új felhasználók számára. A hagyományos CAM utasítások valamennyi fázisban elérhetőek, így a felhasználók választhatnak, hogy mikor melyik lehetőséget használják.
A felhasználóknak jelentős előnye származik belőle, hogy gyorsabban programoznak, mintha hagyományos CAM rendszereket használnának, és hogy programozóik gyorsabban válnak gyakorlottá az Edgecam Workflow használatában, ami a beruházás gyorsabb megtérülését eredményezi.
Az Edgecam Workflow  aktuális verziójáról a www.eplm.hu honlapon talál bővebb információt.

Gyönyörű Attila
Enterprise Communications Magyarország Kft.
1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Tel.: (+36 1) 471-2380
Fax: (+36 1) 471-2674
E-mail: gyonyoru.attila@enterprisegroup.hu
www.eplm.hu