Get Adobe Flash player

80% energiamegtakarítás a legújabb ipari hajtásokkal a Fiskeby Board AB-nál

A svédországban működő Fiskeby Board AB vállalat azonnali, 80%-os energiamegtakarítást ért el azzal, hogy a szivattyús alkalmazásaiban a legújabb technológiájú ipari frekvenciaváltókat, az ACS880-as család tagjait alkalmazta.

 

abb1

1. kép.

„A hajtások telepítésének mozgatóereje az energiamegtakarítás volt, amelyet pénzben, és környezetvédelemmel kapcsolatos előrelépésekben lehet leginkább kifejezni,” részletezte Magnus Johanson, a Fiskeby Board AB energetikai mérnöke. A vállalatnál a tavalyi évben telepítették az első ipari hajtásokat, az ACS880-as szériát, a vállalat norrköpingi (Svédország) papírgyárában. “Nem a régi berendezések meghibásodása tette szükségessé a készülékek cseréjét, hanem inkább az, hogy több megtakarítást érhettünk el, illetve job teljesítményt tudtunk nyújtani egy újabb, modernebb technológiával.”

Az eredmények kiválóak lettek, az új frekvenciaváltóval 80%-ot is meghaladó megtakarítás lett elérhető a korábban használt szivattyú motorral együtt alkalmazva. „Minden éven,” emelte ki Magnus, „ez a mennyiség 120 MWh-t jelent, amely nagyjából 50-60,000 Svéd koronának felel meg (6-7,000 Euró). Ez azt is jelenti, hogy a megtérülési idő kevesebb, mint két év.”

Csak a szükséges fordulatszámon üzemelve
A hajtás telepítése előtt az átfolyás szabályozása olymódon történt, hogy a szivattyú teljes fordulatszámon üzemelt, és egy fojtón keresztül áramlott át a folyadék, viszont a fojtó az idő nagy részében majdnem zárt állapotban volt. “Ezt nyilvánvalóan nem nevezhettük hatékony szabályozásnak, és csak az energia elpazarlásához vezetett,” állapította meg Magnus. “Ez olyan lehetett, mint amikor autót vezetünk, és egyszerre nyomjuk a gáz és a fék pedálokat.” Az új ACS880-as frekvenciaváltókkal  a szivattyú változó sebességgel üzemel, attól függően, hogy a tartály milyen mértékben telített. Ez azt jelenti, hogy kisebb fordulatszámon üzemel az idő nagy részében, ezáltal energiát takarít meg számunkra.

Az ACS880-as széria hajtásai cégünk új, teljes kompatibilitású frekvenciaváltós irányelvek alapján készültek, amelyeket úgy terveztek, hogy az ügyfelek igényeit illetve számos ipari alkalmazás követelményeit kielégítsék, valamint biztosítsák a példátlan szintű kompatibilitást, rugalmasságot és könnyű használatot.

„A megtakarításokon túlmenően az új hajtást nagyon egyszerűen lehetett telepíteni és működtetni, szinte “plug-and-play” egyszerűséggel” folytatta Magnus. “Csatlakoztattuk, és az energia felhasználásunk azonnal le is csökkent. A megbízhatóság és a rendelkezésre állás szintén kitűnő volt. Az eredmények nagyon biztatóak voltak, ezért számos más szivattyúhoz csatlakoztattunk ACS880-as hajtásokat a további energia megtakarítás érdekében.”

 

abb2

2. kép. Az ACS880-01 falra szerelhető hajtások egyszerűen kezelhetők és beállíthatók az optimális ipari alkalmazások igényeinek megfelelően.

 

Kényelmesen az ipar minden területén

abb3

3. kép. A fenti képen a vízszivattyú látható, amely a szűrő egységen helyezkedik el.

„Az önök cége a fő beszállítónk az ilyen típusú berendezések terén, és amikor megkeresnek minket egy-egy új termékre vonatkozó ajánlattal, azt kivétel nélkül örömmel vesszük, kipróbáljuk.
Amikor kiválasztunk egy terméket, igyekszünk ragaszkodni az ismert technológiákhoz, melyekre támaszkodhatunk, és amelyek számára ugyanazok az alkatrészek szükségesek. Olyan berendezéseket szeretnénk, amelyeket a műszaki embereink ismernek, szeretnek használni. Ebben a papírgyárban körülbelül 1,000 hajtás található, és az egyszerűség kedvéért szeretnénk ragaszkodni a rendkívül megbízható, egymáshoz hasonló típusú, felépítésű berendezésekhez.”

“Úgy tekintünk a gyártó cégre, mint egy nagyon megbízható, hosszútávú beszállítóra, amely rendkívűl fontos  a számunkra, ” foglalta össze Magnus.
“Arra számítunk a hajtások kapcsán, hogy nagyon hosszú életciklussal fognak rendelkezni, és egyúttal izgatottan várjuk a további, legújabb technológiákat és alkalmazásokat. Biztosak vagyunk abban, hogy az adott vállalat, mint beszállító és az új hajtások egy jó példa azokra az előnyökre, amelyeket ilyen téren el lehet és sikerül is elérni.

Szerző: Szilágyi Norbert   ABB értékesítés támogató mérnök

 

 

Hajtások, villamosenergia-szolgáltatás, villamosipari és épületvillamossági berendezések

Szennyvízkezelés Omron SX frekvenciaváltóval

Szennyvízkezelés Omron SX frekvenciaváltóval

2012 – 05-20

Teljes cikk olvasása

 

Hatékony Kollmorgen hajtásmegoldások a gépépítők szolgálatában

Hatékony Kollmorgen hajtásmegoldások a gépépítők szolgálatában

2012 – 05-20

Teljes cikk olvasása

 

Az áramellátási biztonság (Egy géptermi leállás margójára)

Az áramellátási biztonság (Egy géptermi leállás margójára)

2012 – 05-20

Teljes cikk olvasása

 

 

Új generációs hajtások: Minden szempontból teljesítmény-optimalizálásra tervezve

Új generációs hajtások: Minden szempontból teljesítmény-optimalizálásra tervezve

2012 – 05-20

Teljes cikk olvasása

 

Az aktív felharmonikus szűrő előnyei

Az aktív felharmonikus szűrő előnyei

2012 – 05-20

Teljes cikk olvasása

 

Az on-line transzformátor diagnosztikában rejlő lehetőségek

Az on-line transzformátor diagnosztikában rejlő lehetőségek

2012 – 05-20

Teljes cikk olvasása

 

Tények az energiatakarékos villamos motorokról (640/2009/EK Rendelet hatása, IE2 IE3 motorok számokban)

 

45 éves az erősáramú villamosipar egyik meghatározó magyarországi beszállítója

2012 – 05-20

Teljes cikk olvasása

 

Költségkímélő és biztonságos energiaelosztási megoldások