Get Adobe Flash player

CAM-rendszer választás alapvető szempontjai

Gyönyörű Attila CAM termékvonal vezető
Enterprise Communications Magyarország Kft.

Bár a napjainkban egyre inkább megjelenő szoftverbérleti konstrukciók következtében, a megmunkáló cégeknek nem kell egy „életre” elkötelezniük magukat egy CAD/CAM rendszer mellett, az új rendszer bevezetéséhez vagy a váltáshoz kapcsolódó, esetenként jelentős, járulékos költségek (betanítás, rendszerbeillesztés, testreszabás, posztprocesszor illesztés) és időráfordítás miatt, a megfelelő CAM rendszer kiválasztást körültekintően, számos szempont figyelembevételével célszerű végrehajtani.

Ezen szempontok cégenként és felhasználási területenként változhatnak, de jellemzően célszerű figyelembe venni a következő területeket.

Felhasználói felület: vagy kicsit kitágítva a területet a felhasználói élmény, ami igazából azt foglalja magában, hogy mennyire logikus és egyértelmű a felhasználói felület, mennyire tudja azt a felhasználó összeegyeztetni megmunkálási filozófiájával vagy hozzáilleszteni ahhoz.

CAD lehetőségek: rendelkezik a szoftver a megkívánt fájlbeolvasókkal, milyen módon illeszthető az a cég meglévő CAD rendszeréhez és tartalmaz-e a felhasználó által igényelt modellezési lehetőségeket.

CAM funkciók: milyen bonyolultságú alkatrészek munkálhatók meg a rendszerben, milyen modellek alapján. Hogyan szerkeszthetők az elkészített szerszámpályák? Milyen rugalmasságot nyújt a programozó számára? Milyen automatizálási lehetőséget nyújt a gyakran előforduló feladatok gyorsítására? Kiszolgája a korszerű megmunkálási technológiákat és összetett szerszámgépeket? Lehetőséget nyújt teljeskörű szerszámgépszimulációra?

NC kimenet: milyen minőségű az elkészített NC program? A szoftverár tartalmazza a posztprocesszort? Ki fogja azt testreszabni, akár a felhasználó is megteheti?
Betanítás és ügyféltámogatás: elérhetőek-e megfelelő minőségű tematikus képzések a szoftverhez? Mennyi képzésre van szükség a hatékony szoftverkezeléshez? Elérhető a szoftverhez ügyféltámogatás? Milyen csatornákon (forródrót, e-mail, támogatási honlap)? Elterjedt-e a szoftver, van-e felhasználói fórum?

A szállító kompetenciája: mennyire ismert a szoftverfejlesztő, vagy a viszonteladó a piacon? Megfelelő háttérrel, kellő ügyféltámogatási erőforrással rendelkezik-e? Stabil, hosszútávú partner tud-e lenni?

Költségek: milyen konstrukcióban lehet a szoftvert beszerezni (vásárlás, bérlet)? Milyen költségei vannak a bevezetési és támogatási szolgáltatásoknak?

Persze egy CAM megoldás sem lehet jó valamennyi megmunkálási igényre. Ezt egyszerű belátni, ha csak egy 3-tengelyes megmunkálóközpont és egy 2-tengelyes lézervágó gép különbségeire és programozási igényeire gondolunk. Míg egy lézervágónál a legfontosabb a jó táblakihasználás és az üzembiztos NC-program minél gyorsabb, automatikusabb előállítása egyszerre több alkatrészre, addig egy marógép esetében jellemzően egy alkatrész programozásával foglalkozunk, és egy alkatrészre kívánjuk az előírt minőséget minél rövidebb megmunkálási idő mellett elérni. De ha csak a marás területét vesszük is, jelentős eltérések vannak egy alkatrészmarással és egy szerszámgyártással foglalkozó cég igényei között.

A Vero Software épp a fenti különbségek miatt sorakoztat fel különböző CAM megoldásokat, amelyek az egyes területek igényeire koncentrálva fejlesztenek a felhasználói igények figyelembevételével.

Így az Alphacam szoftver elsősorban faipari felsőmarók és kőipari marógépek programozásához nyújt megoldást, de egyes fémipari területeken is hatékony eszközöket biztosít.

1. ábra. Alphacam – faipari felsőmarók programozásához

2. ábra. Edgecam – alkatrészgyártó cégek számára

Az Edgecam szoftver az alkatrészgyártó cégek számára nyújt erőteljes, jól automatizálható programozó megoldást, legyen szó marásról, esztergálásról vagy huzalos szikraforgácsolásról.

A Radan CAD és megmunkálógép független lemeztechnológiai megoldás, azaz 2D-s és 3D-s natív CAD adatok feldolgozásra is képes, és az ezek alapján generált NC fájlok a legkülönbözőbb szerszámgépek igényeihez illeszthetők, legyenek ezek a nagy világmárkák, vagy kisebb gyártók modelljei. Ugyanazzal a szoftverrel, ugyanazzal a felülettel programozhatja a lézer-, plazma-, láng-, vízvágó vagy a stancoló gépeit, nem szükséges hozzá több szoftvert üzemben és naprakészen tartani. A Radan a hagyományos síkvágó gépek mellett élhajlító és többtengelyes kontúrvágók programozására is elsődleges választás.

A Visi egy teljeskörű CAD/CAM/CAE szoftvercsomag a műanyag fröccsöntő- és a lemezalakító sorozatszerszámok tervezéséhez, illetve az ezeket felépítő alkatrészek megmunkálásához. A hatékonyság növelésének érdekében az egyszerű és átlátható felhasználói felület mellett, számos olyan célmegoldás áll rendelkezésre, melynek segítségével a tervezési és megmunkálási folyamatok időráfordításai radikálisan csökkenthetők.

3. ábra. Radan – lemeztechnológiai megmunkáláshoz

4. ábra. Visi – szerszámtervezéshez és gyártáshoz

5. ábra. WorkNC – bonyolult felületek megmunkálásához

A WorkNC – kifinomult megoldás bonyolult felületek megmunkálásához. A világ piacvezető CAM megoldásainak élvonalába tartozik a bonyolult felületekből álló, összetett geometriákkal rendelkező alkatrészek megmunkálásának területén. Szinte minden nyugati- és távol-keleti autóipari cégnél jelen van a szerszámgyártás területén.

Mivel a fenti szempontok alapján egy szoftverberuházási döntést nagyon nehéz meghozni egy rövid bemutató és egy akár részletes funkcióleírást tartalmazó ajánlat alapján a Vero Software elindította Tesztvezetés programját, amely keretében valamennyi érdeklődő cég ingyenesen és kötelezettségek nélkül tesztelheti a Vero bármelyik CAM megoldását, teljes körű ügyféltámogatással!

Bővebb információ és regisztráció:
www.enterprisegroup.hu/plm/tesztvezetes