Get Adobe Flash player

Napjainkban a munkahelyek esetében egyre fontosabb szerepet kap az adott munkahely ergonómiai szempontból történő vizsgálata. Ezeket a vizsgálatokat két fő szempont indukálja: egyrészt fontos, hogy a munkahely biztonságos legyen a dolgozó számára, de hasonlóképpen fontos az is, hogy az adott munkahelyen a dolgozó a megfelelő teljesítményt tudja nyújtani, tehát produktív is legyen a munkahely. A graphIT Kft. több éve foglalkozik ergonómiai megoldásokkal, és nagy hangsúlyt helyez arra, hogy partnereinek mind szaktudásával, mind pedig a Siemens PLM ergonómiai szoftvermegoldások forgalmazásával segíteni tudjon az ergonómiai jellegű feladatok megoldásában.

 

g1

A munkahelyi ergonómia a gyártó cégek esetében egyre nagyobb fontossággal bír

 

Mivel az ergonómia vizsgálatok hazánkban főleg a gyártó cégek speciális – gyakran egyedi – munkafeladataihoz kapcsolódnak, ezért érdemes összefoglalni az ún. gyártási ergonómia céljait, leggyakoribb feladatait:

•    Olyan munkahelyek tervezése, amelyek minimalizálják a hátsérülések kockázatát.

•    Annak ellenőrzése, hogy a dolgozók rendelkezhetnek-e a megfelelő erővel az adott feladat végrehajtásához.

•    Emelési feladatok tervezése és ellenőrzése.

•    Feladat metabolikus energia szükségletének elemzése.

•    Különböző munkafeladatok összehasonlítása veszélyességük szempontjából.
•    Dolgozói kifáradás elemzése.
•    Munka testhelyzet elemzése abból a szempontból, hogy mekkora sérülési veszélyeket rejt a dolgozó számára.
•    Olyan manuális tevékenységek felderítése, amelyek a dolgozók felső végtagjaiban problémákat okozhatnak.
•    Manuális tevékenységek ellenőrzése olyan szempontból, hogy az emberek hány százaléka képes végrehajtani a feladatot.
•    Annak megvizsgálása, hogy a dolgozó képes-e az adott idő alatt végrehajtani a feladatot.

Láthatóan a gyártási ergonómia számos területet és kérdés felölel. A Siemens PLM termékpalettáján az ergonómiai szoftverek a Jack szoftver és a Jack tudásán alapuló egyéb ergonómiai célmegoldások képviselik, ezek a Process Simulate Human, az NX Human, és a Teamcenter Visualization Human. Mivel mindegyik megoldás ugyanazt az ergonómiai modellező magot használja a további példák, és képek a Process Simulate Human rendszerből származnak, de hasonlóan működnek a funkciók a többi megoldásban is.

Ergonómiai alapvizsgálatok

Az ergonómia alapvizsgálatok körébe azok az elemzések tartoznak, amelyek egy munkahely esetében elengedhetetlenül fontosak. Ilyen vizsgálat például a látótér vizsgálat és az elérés vizsgálat, mindkettő fontos eleme annak, hogy a munkahely produktív legyen.

g2

Látótér és elérhetőség vizsgálat elektronikai szerelő munkahely esetében

 

Gyártó munkahelyek speciális vizsgálatai

A gyártó munkahelyek esetében számos olyan vizsgálat létezik, amellyel ellenőrizhető a munkahely biztonságossága, az, hogy a dolgozó számára az adott tevékenység folyamatos végzése (a munkafeladat által megkívánt gyakorisággal) sem okoz sérülést, vagy károsodást.

A Process Simulate Human az alábbi fő gyártáshoz kapcsolódó ergonómiai vizsgálatokat támogatja:
•    NIOSH: ez az előírás főleg emelési feladatok vizsgálatára szolgál, az emelendő súly, a végrehajtás gyakorisága és az emelési paraméterek alapján adja meg, hogy az adott emelési feladatot egészséges dolgozó végrehajthatja-e
•    Energia felhasználás: adott tevékenység által használt energiát számolja ki, és megadja, hogy az adott tevékenység újbóli végzése előtt kell-e a dolgozónak pihenni, és ha igen, akkor mennyit
•    OWAS: az elemzés általános munkatesthelyzet elemzésre szolgál, főleg szerszámmal a kézben végzett munka elemzése esetén használható jól
•    LBA: ennél a vizsgálatnál a lumbáris L4/L5 gerincterhelés vizsgálható, amely mind az emelő, mind az ülőmunka esetében kritikus lehet a dolgozó munkaképessége szempontjából
•    RULA: ilyen vizsgálatok esetében a teljes felsőtest ergonómiai értékelés elkészül a munkatesthelyzet alapján. Jó mérőszámot ad, nagyon gyorsan az adott munkahely ergonómiájáról

g3

OWAS elemzés dolgozóra

Természetesen emellett számos egyéb elemző eszköz is rendelkezésre áll a munkahelyek és az ott dolgozók vizsgálatához. A munkafeladatokhoz szükséges idő számítására az MTM-1, MTM-UAS és MOST rendszereket egyaránt támogatja a Process Simulate Human.

Mozgásrögzítés és elemzés

A Process Simulate Human képes kapcsolódni ún. mockup rendszerekhez, amelyekkel a dolgozói mozdulatsor rögzíthető, és a felvett mozdulatsor egészében, vagy részleteiben elemezhető. Számos gyártó készít ilyen mockup kamerákat, ám ezeknek a magas ára általában megakadályozza a széles körű ipari elterjedésüket. Újdonság viszont, hogy a Siemens ergonómiai termékek támogatják a Microsoft Kinect érzékelővel felvett mozgásokat és azok elemzését is.

A Microsoft Kinect egy könnyen, olcsón beszerezhető eszköz, amely eredetileg játék kontrollerként indult, de mára számos területen használják, ahol emberi test mozgását kell vizsgálni (ipar, orvostudomány, sport, stb.) A Kinect három kamerával pásztázza a testet, egy hagyományos kamerával, egy mélység alapú kamerával, és egy speciális – a test drótvázát követő – kamerával.

g4

A Kinect szenzorral felvett mozgás azonnal elemezhető ergonómiai szempontból

 

Összefoglalás

Láthatóan ma már minden olyan eszköz elérhető, amelyekkel gyorsan meg lehet győződni egy munkahely biztonságosságáról és hatékonyságáról. Remélhetőleg az ilyen innovatív megoldások használata a közeljövőben egyre több cég esetében válik részévé a munkahelyi kockázatelemzési folyamatnak és auditnak.

 

Molnár Zsolt    
graphIT Kft.
www.graphit.hu/tecnomatix