Get Adobe Flash player

Teljesen mindegy, hogy acélról vagy öntvényről, első vagy újra bevonatolásról van szó – a BALINIT®PERTURA bevonatot az összes nagyteljesítményű keményfém fúró számára  univerzális megoldásként fejlesztették ki. Az Oerlikon Balzers új termékének különleges ismertetőjegye a bevonat egyedülálló nanoszerkezete, amely egyrészt növeli a termelékenységet a különböző igényes anyagok forgácsolása során és egyidejűleg magasabb szintű folyamatbiztonságot tesz lehetővé a nehéz megmunkálási körülmények között.A teljesítmény és az egyediség nem a véletlen művei: a BALINIT®PERTURA a BALINIT®FUTURA és a BALINIT®HELICA, vagyis két olyan Oerlikon Balzers bevonat továbbfejlesztésének eredménye, amelyek fókuszában a fúrószerszámok állnak. Az előrelépés mindenekelőtt az új bevonat felépítését, anyagösszetételét és felületét érinti. A új fejlesztéssel a nanokristályok optimalizált távolságra helyezkednek el egymástól a struktúrában, ideális egyensúly alakul ki a belső feszültség, a keménység és a repedés ellenállóság között. A szerkezetből számos előny származik: egyértelműen növelhető kopásállóság és repedésállóság (Lásd 1. ábra).

1. ábra. Bevonatok szerkezete

A magas melegkeménységet is figyelembe véve végeredményben kiemelkedő kopásállóságot és magas élettartamot érhetünk el fúrásnál. A piacon jelen lévő legjobb bevonatokkal végzett összehasonlító tesztek eredményei alapján elmondhatjuk, hogy a PERTURA bevonat áltagosan 20-40 %-kal magasabb élettartamot biztosít.

Az extrém sima bevonatfelületnek köszönhetően sokkal jobb a forgácselvezetés és minimális az alapanyag feltapadás a mélyfurásnál vagy például rozsdamentes anyagok fúrásánál (Lásd 2. ábra).

 

2. ábra. Kísérleti eredmények közepes vágósebességnél

A nehéz körülmények között is jól teljesít

A BALINIT®PERTURA  bevonatolási megoldást kínál a különböző fúrógeometriák, mint a mély-, mikro- vagy lépcsősfúrók számára. Acél fúrásakor mérsékelt illetve magas vágósebességnél is kiválóan teljesít. A csúcsteljesítmény különösen magas követelmények mellett érhető el: olyan alapanyagoknál mint pl. C70, GGG60 vagy GJV, átmenő furat készítésénél, ferde felületen történő kifutásnál vagy magas szakítószilárdságú alapanyagok megmunkálásakor (Lásd 3. ábra). Minimálkenésnél egyaránt alkalmazható, attól függetlenül, hogy belső- vagy külső hűtést alkalmazunk.

 

3. ábra. Kísérleti eredmények magas vágósebességnél

Egyszerűen termelékenyebb

A bevonat erőssége a termelés során is megmutatkozik: Az extrém sima felület miatt csökken a forgácsolóerő, jobb a forgácslevezetés. Ennek következtében a szerszámok és a gépek terhelése csökken, nő a gépek rendelkezésre állása és a gyártási biztonság. A BALINIT®PERTURA kiváló oxidációállósága és a termikus sokkhatással szembeni ellenállóképessége gondoskodik a szerszámélek stabilitásról. Mindezek következtében – a gépek hosszabb élettartama mellett – kevesebb a szerszámcsere, rövidebbek a megmunkálási idők, ezáltal magasabb a gépkihasználtság, amely alacsonyabb gyártási költségeket indukál.

Az összehasonlító teszt során a BALINIT® PERTURA a “Bevonat 1”-el szemben kétszeres termelékenységet ért el, mivel a kopásállóbb PVD-bevonattal és magasabb vágósebességel dolgozhatunk (Lásd 4. ábra).

 

4. ábra. Termelékenységi vizsgálatok különböző bevonatokkal

Azonos teljesítmény a szerszámfelújítás után is

A BALINIT® PERTURA bevonat újrabevonatolás után is ugyanazt a teljesítményt nyújtja. Két eljárás közül választhatunk: Az érzékeny, precíziós szerszámoknál különösen ajánlott a bevonat eltávolítás. Ennek során a már sérült bevonatot az alapanyagról kíméletesen eltávolítják, mielőtt az új bevonatot felviszik a szerszám felületére.

Más esetekben költségtakarékosabb és gyorsabb megoldást jelenthet  a régi rétegek eltávolítása nélküli újra bevonatolás: a használt szerszámot a funkciós felületen itt is újraélezik de ezután a  szerszám felületére úgy viszik fel az új bevonatot, hogy az előző rétegeket eltávolítanák. Az alkalmazás ismeretében a megfelelő eljárás kiválasztható.

Mindkét eljárás a költségek csökkentésével jár, anélkül hogy a teljesítmény csökkenne (Lásd 5. ábra).

 

5. ábra. Szerszámköltségek elemzése
BALINIT® PERTURA:
Minden előny egyszerre elérhető

A speciálisan fúrókhoz kifejlesztett BALINIT® PERTURA bevonat egyszerre nyújtja mindazon elvárásokat, amelyeket általában a bevonatokkal szemben támasztanak.

–    Egy bevonat az összes nagy teljesítményű keményfém fúró számára.
–    Optimalizált nanokristályos szerkezet.
–    Ideális a legkülönbözőbb fúrási alkalmazásokhoz, nehéz körülmények között is.
–    Nincs teljesítménycsökkenés az újra bevonatolás során.
–    Magas vágósebesség esetén is alkalmazható.
–    Maximális gépkihasználtság.

 


A BALINIT® bevonatolási technológiáról, valamint a Balzers átfogó termék- és szolgáltatási ajánlatáról szóló további információt a Kedves Olvasó a honlapunkon
(www.oerlikon.com/balzers/hu)
talál.

 

Dr. Wolfgang Kalss                                                 Ligeti Gábor
szegmensvezető (forgácsoló szerszámok)          cégvezető
Oerlikon Balzers                                                     Oerlikon Balzers