Get Adobe Flash player

Eaton Aeroquip – tömlők különféle követelményekhez: a hőálló alapanyagtól kezdve az acélbetétesig, kis és nagy keresztmetszet egyaránt a szállítási terjedelem része. Nagynyomású alkalmazástechnikában az Eaton, az elmúlt hónapokban a 6-betétes spiráltömlővel új mércét állított fel a hosszú élettartam területén a magasnyomású tömlők (üzemi nyomás 420 bar) körében. A GH466 SAE100R15 – 32-es méretben (DN51) hosszú élettartamával felülmúlta a piaci elvárásokat.

Eaton Aeroquip – there are hoses for different demands: from thermoplastic to spiral, from standard to high performance. In the area of high pressure Eaton put a new standard with a 6-spiral hose in the longevity of the high performance hoses upto 420 bar work pressure: the GH466 accordant to SAE100R15 in size -32 [DN51] exceeded the expectations in long term operation.

A GH466 sikertörténete már 2005 augusztusában kezdődött: a németországi Sachsen-Anhalt tartományban működő Mansfelder Kupfer & Messing GmbH nevű cégnél a hónapokig tartó fejlesztési fázis után került sor először gyakorlati alkalmazására, majd 2007-ben aztán hivatalosan is a piacra. Eric Scherer fejlesztőmérnök szerint a magasnyomás területén nincs még egy 6-spirálos tömlő 32-es méretben, amely ilyen hosszú élettartammal rendelkezne 420 bar-os üzemi nyomás mellett. „Ügyfeleink elmondása alapján más tömlőgyártók megoldásai nem bizonyultak túl tartósnak, már rövid üzemi idő után cserélni kellett őket, ami a berendezés üzemeltetőjének magas járulékos költséget jelentett.”

 

Az újszerű tömlőkialakítás, valamint az összes alkatrész teljesítményhatárának növelése mellett a fegyverzet új konstrukciója – a GH466-32 – is fontos szerepet játszik a nagy teljesítőképességben. A „maradandó alakváltozás” néven ismert jelenség, amely a gumi alapanyagok alkalmazásakor szinte mindig olajszivárgáshoz vezet, egy öntömítő fegyverzet kialakításával sikeresen kiküszöbölték. Összességében az új tömlő az ipari, valamint a mobil nagynyomású berendezések gyártóinak rendkívüli nagy előrelépést és biztonságot jelent.

Próba üzemi tapasztalatok

Hosszú élettartam és üzembiztonság magas nyomásterhelés alatt – ez a legfontosabb követelmény, amelyet magasnyomású hidraulikus berendezések üzemeltetői egy tömlővel szemben elvárnak. Hettstedt-ben, a Mansfelder Kupfer & Messing GmbH vállalatnál a nagy nyomású és nagy keresztmetszetű tömlőket szélsőséges körülmények között tesztelték. Ezek az alkalmazások ideális tesztkörülményeket biztosítottak a GH466 tömlő élettartam vizsgálatára. A cég a hidraulikus berendezéseiknek egy részét 320 bar nyomáson nem olajjal, hanem víz-emulzió keverékkel üzemelteti. Több hat betétes spirál tömlő került beépítésre a nyomóágakba, illetve mozgó bekötésekhez, csatlakozásokhoz, 500 mm-es hajlítási sugárral. „És ez még nem minden – magyarázza Kristin Fiolka, az Eaton Hydraulics termékmenedzsere.” A tömlőknek a tartós terhelés egy folyamatos 4-műszakos rendszerben, műszakonként 100-150 pulzációt jelent, és mindez egy magas áramlási sebesség mellett. Ezen nehéz körülmények mellett a régi tömlők meghibásodása 3-6 hónap után már jelentkezett. A leggyakoribb meghibásodás a belső gumiréteg kimosódása és a belső acélszövet kiszakadása volt. Ez a szelepek eltömődéséhez és a teljes hidraulikus berendezés meghibásodásához vezetett. A magasnyomású tömlők nagy nyomáson és szűk hajlítási sugárral gyakran kiszakadnak, mivel az acélszövet, mint nyomáshordozó rendkívüli módon megterhelt. Az Eaton Aeroquip GH466-32 hat réteges spirál tömlője a próbán kifogástalanul megfelelt, hozta a magas elvárásokat.

A másfél éves tesztfázis után a GH466-tömlőkön nem lehetett szemmel látható károsodásokat felfedezni és a tesztelő cégnél termeléskiesés sem fordult elő. A tesztfázis lezárása után következett még néhány véglegesítő próba, majd 2007-ben megtörtént a termék hivatalos bevezetése a piacra. Azóta már több más felhasználót is meggyőzött különféle területeken, mint pl. építő-, földmunkagép-, földművelő gépek és más nehézipai berendezések üzemeltetőit. Kristin Fiolka azt mondta: „Örülök, hogy ezt a prémium terméket a piacra bevezethettük. A legkeményebb körülmények mellett működő hidraulikus berendezések üzemeltetőit nem hagyja cserben.”

Jankovits Hidraulika Kft.