Get Adobe Flash player

ANAC – Kenőanyagok vizsgálata ipari megoldásokhoz

2012 – 05-20

Az ipari berendezések szívében cirkuláló olaj elemzésével megtudhatja, milyen egészségi állapotban van értékes gépe. A berendezés leállítása és megbontása nélkül, a kivett minta elemzése alapján történő időbeni beavatkozásokkal elkerülhetőek a váratlan meghibásodások, annak pénzügyi veszteségei, valamint a költséges sürgősségi javítások.

Oil circulating in the heart of your equipment is the pointer to its health. From a sample collected without dismantling or stopping the machine, you can avoid unexpected shutdowns, consequent financial loss and costly emergency repairs.

 

Cégünk a világ 5. legnagyobb kenőanyag szállítója, több mint 160 országban van jelen. A termékekhez kapcsolódó szolgáltatások folyamatos fejlesztésében is aktívan részt vesz. Saját szoftvert fejlesztett a megelőző karbantartás támogatásához (TIG XP 5), illetve laborvizsgálati rendszereket a kenőanyag típusonkénti vizsgálathoz (ANAC).

1960-ban hoztuk létre az ANAC névre keresztelt diagnosztikai rendszert, amely a technika fejlődésével folyamatos és dinamikus változáson ment keresztül. Specialitása, hogy számítógépes statisztikai adatbázis eredményeit is figyelembe veszi a rendszer az eredmények kiértékelésénél.

Ez azt jelenti, hogy egy óriási adatbázis statisztikáját géptípusonként vetik össze egy berendezés élettartama során
normális körülmények között keletkező kopási és elhasználódási folyamatok vonatkozásában. Ugyanígy, a cégünk által gyártott kenőanyagok fizikai jellemzőinek, adalékoltságának időbeli változásának kiértékelésében is támogatást nyújtanak a statisztikai adatok.

ANAC INDUS – KENŐANYAG DIAGNOSZTIKA: nélkülözhetetlen a működési költségek optimalizálásához

A kenőanyagok (olajok ill. folyadékok) elemzése megfelelő képet ad a berendezés állapotáról is. A berendezés leállítása és szétbontása nélkül kivett minta elemzésével elkerülhetők a váratlan leállások, és ennek pénzügyi veszteségei, valamint a drága sürgősségi javítások.

  • Készüljön nyerni

A olajelemző program megfelelő alkalmazása lehetővé teszi, hogy a hibaelhárítások helyett tervezett karbantartásra térjenek át. A legalkalmasabb időpontokra tervezhetők a karbantartási leállások. Optimalizálható az alkatrészek és a kenőanyag élettartama. Mindent összevetve, a berendezés termelékenysége növekszik és a karbantartási költségek csökkennek.

  • Válassza a megbízhatóságot

A saját laboratóriumunkban végezzük az ANAC INDUS olajelemzéseket. Vevőink haszonélvezői a 30 éves kenőanyag elemzési gyakorlatunknak. Mi vagyunk a legjobb választás a használatban levő  kenőanyagok maradó teljesítményének meghatározásához, mert mi terveztük ezek összetételét. Minden ipari eljárás specifikus, de Ön nyugodtan rábízhatja magát szakértőink tanácsára az Ön berendezéseinek és működési feltételeinek megfelelő olajelemzési program kiválasztása során.

  • Garantált hatékonyság

Megrendelését követően eljuttatunk Önhöz egy teljes elemzési készletet, flakonokat, címkéket, adatlapokat és előrenyomott borítékokat. Az elemzést követően biztonságos kapcsolaton keresztül megtekintheti az eredményt. Vészhelyzet esetén az eredményeket megküldjük postán, faxon vagy e-mailben is. Ha Ön rendelkezik TIG XP 5 karbantartási menedzsment szoftverrel, akkor az eredmények közvetlenül importálhatók, hogy az eredmények nyomon követhetők és a karbantartások tervezhetők legyenek.

  • Az Ön előnye az ANAC INDUS-szal:

Karbantartási költségek csökkenése
Termeléskiesések csökkenése
Karbantartás tervezhetősége
A berendezés megbízható optimális teljesítménye
Meghosszabbodott gépélettartam
Kenőanyag csereciklusok meghosszabbodása
KÖNNYEN HASZNÁLHATÓ SZOLGÁLTATÁS
KÖNNYEN ÉRTHETŐ DIAGNÓZIS

 

Az ábrán látható jegyzőkönyv készül minden egyes vizsgálat után, amely a következő fontos azonosítókat és információkat tartalmazza (1). A fejlécben a mintázott gépegység azonosítói kapnak helyet (2) a táblázatos rész fejlécében a minta(vétel) legfontosabb paraméterei szerepelnek, emiatt fontos a mintavétel dokumentálása a kísérőlapon (pl. összes/csere óta eltelt üzemóra, utántöltés mennyisége stb.).
(3).    Általános jellemzők.

(4).    Adalékok: kémiai elemek mennyisége.

(5).    Szennyezők és kopásból származó kémiai elemek mennyisége.

(6).    Megrendelő referenciája.

(7).    Elemzett kenőanyag.

(8).    Optimális esetben rendelkezésre áll az ugyanezen mintavételi helyen (gépegységben) végzett korábbi vizsgálatok eredménye, így az aktuális eredmények ezzel „trendelemzéssé” tehetőek, az előző 4 mérés eredményének együttes bemutatásával.

(9).    Az elemzés eredményét kenőanyag szakértő véleményezi, vagyis a számszerű eredmények mellé rövid, lényegre törő állapotjellemzés és beavatkozási javaslatok is szerepelnek.

(10).    Az összesített eredmény, az aktuális minta általános jellemzése.

(11).    Az általános jellemzést a közlekedési lámpa színjelzéseihez kapcsolódó piktogrammal és szöveges jelzéssel is egyértelművé tesszük.

Az eredmények színjelölése: MEGFELELŐ – FIGYELMEZTETŐ – SÚLYOS
ELTÉRÉS, ez vonatkozik a táblázatban szereplő elemzési paraméterek egyedi értékelésére is. Az eredmény és a vélemény jelenleg 7 nyelven: francia, angol, német, holland, spanyol, olasz, portugál nyelven érhető el.

A mintavételről

A mintavétel minősége a vizsgálat és a vizsgálati eredményekből levont következtetések szempontjából döntő jelentőségű. Elsősorban a minta reprezentativitásának biztosítására kell nagy a figyelmet fordítani, azaz, hogy a levett minta valóban jellemző legyen a megmintázott anyagra. Ez pl. nem homogén (kétfázisú) mintázandó esetben nem mindig könnyű feladat, ilyen esetben gyakran két (fázisonként egy) minta lehet a megoldás.

Fontos az is, hogy mindig azonos körülmények között kell mintát venni, lehetőleg üzemi működés közben. Erre gyakran rendelkezésre állnak a tervezetten kialakított mintavételi pontok, amelyeket a mintázandó anyag segítségével alaposan át kell öblíteni a mintavételt megelőzően.

A mintát közvetlenül egy tiszta ANAC INDUS flakonba kell venni, az elszennyezés elkerülése érdekében. Erre azért kell különösen figyelni, mert gyakori a minták mintavételkor, külső forrásból történő szennyeződése (különös, de ilyen lehet a korábban említett mintavételi csonk is).

ANAC edény hiányában bármilyen, arra alkalmas, tiszta és száraz mintázó edény is megfelelő lehet. Kifejezetten fontos a mintás edény azonosítása, azaz lássuk el a flakont mielőbb ANAC INDUS címkével és a fontos azonosítókkal (időpont, hely, stb.), szükséges esetben röviden dokumentáljuk a mintavétel egyéb körülményeit is (pl. eseti megjegyzések, speciális körülmények).

Ezt követően mindössze át kell adni a mintát cégünk képviselőjének, ill. egyszerűen el kell küldeni a mintakészletet (flakon, adatlap, címkék) a laboratóriumba a mellékelt borítékban.

 

Az ANAC WEB az ANAC felhasználók részére készített menedzsment eszköz. Biztonságosan, gyorsan és könnyen elérhetők az eredmények és emellett számos funkció biztosítja az összes elemzési adat optimális kézben tartását, lehetővé teszi az elvégzett elemzések valós idejű elérését, az eredmények exportálását TIG XP 5 karbantartási szoftverbe, letöltését PDF vagy Excel formátumban.

Ugyancsak lehetséges a beavatkozások előzményeinek rögzítése, trendek meghatározása minden eredményre, a lekérdezések adminisztratív vagy analitikai szempontok szerint, valamint az új minták adatainak felvitele online.

A használatban levő olaj állapotának monitorozása lehetővé teszi, hogy a legjobb működési körülmények között dolgozzon és meghosszabbítsa az olaj és berendezése élettartamát a kenőanyag- és karbantartási költségek csökkentésének érdekében.

Farkass Gábor, Listván Róbert
TOTAL HUNGARIA Kft.