Get Adobe Flash player

Kozma László – Szijártó Gábor
Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt.

A Schneider Electric bevezette a villamos végelosztáshoz fejlesztett komplett nagyteljesítményű moduláris rendszerét, az Acti9-et.
A vállalat megoldása többet kínál a biztonságos villamosenergia-ellátásnál és az energiahatékonyságnál: rugalmasabb és átfogóbb kisfeszültségű moduláris termékcsalád.

Schneider Electric introduced a complete high performance modular system for the electrical distribution: the Acti 9. The company offers more than safety electricity and energy effenciency, more flexible and comprehensive low-voltage modular product system.

 

Az ipari és kereskedelmi épületek számára kialakított új sorozat – a moduláris készülékek immár 5. generációja – teljes harmóniában áll a gyártó eddigi kínálatával. Az új generációs sorozathoz 22 szabadalom köthető. Megtalálható közöttük például a biztonságot láttató VisiSafe és a gyors hibafelismerést segítő VisiTrip funkció, valamint a Smartlink kommunikációs rendszer (1. ábra).

sch1

  1. ábra

 

A projekt gyártási folyamatába a hazai leányvállalat, zalaegerszegi gyáregysége is bekapcsolódik, ezen kívül a disztribúciós feladatokhoz a 15 országot ellátó, Szigetszentmiklóson található Regionális Elosztóközpontja is csatlakozik.

Az új rendszer fejlesztésének előnye az optimális épületkezelésben, az állásidő kiküszöbölésében és a még eredményesebb üzletmenetben rejlik. Egyesíti az alapszintű vezérlést az optimális védelemmel, a következőekben ezekről lesz szó.
Biztonságos

A zöld csík látható biztonságot ad (VisiSafe). Az eszköz élettartama alatt vagy hibás paraméterek kiválasztása esetén előfordulhat, hogy a megszakító túlterhelődik. Kívülről nem feltétlenül látható a villamos készülék belsejében kialakuló meghibásodás, végigtekintve a kapcsolószekrény, sok megszakító esetén nehéz felismerni, hogy melyik sérült meg. A belső meghibásodás esetén a fent említett zöld csík nem látható (2. ábra).

sch2

2. ábra.

Az érintkezők közötti 6 mm-es hézag biztosítja a megszakító számára a legmagasabb névleges lökőfeszültség-állóságot (Uimp): 6 kV, az IEC 60364 és az IEC 60947-1 szabványnak megfelelően. Kiváló szigetelési feszültség: 500 V az IEC 60 664 szabványnak megfelelően.

A készülékek II. érintésvédelmi osztályú előlappal rendelkeznek. A feszültség alatt álló rész és a felhasználó közötti távolság a készülékeknél 3,6 mm (a fázis és a föld között). A megszakító előlapja és a belső részek közötti távolság több mint kétszerese az ipari szabványnak. IP XXB megakadályozza az ujj behatolását a sorkapcsokhoz, míg az IP40 lehetetlenné teszi az 1 mm átmérőnél nagyobb szilárd testek behatolását az előlapon. Megfelel az MSZ HD 60364 § 410 és az MSZ EN 61140 § 7.2.3 és § 7.3.1.1 szabványoknak (3. ábra).

 

sch3

3. ábra

A termékek a Magyar és nemzetközi hatóságok által, tesztelt, elfogadott és tanúsított, megfelelve az összes érintett biztonsági szabványnak (pl.: VDE, KEMA, CCC).

Ipari környezetben az érintkezők gyors összezárása segíti a készülék korai öregedésének elkerülését (korlátozva az érintkezők kopását és túlmelegedését). Az új rendszerben a megszakítók és áram-védőkapcsolók egy gyors összezáró mechanizmussal lettek kialakítva, amik függetlenül működnek a felhasználótól (4. ábra).

sch4

4. ábra

 

Hatékony

A VisiTrip funkcióval a hibák rögtön azonosíthatóak és azonnal láthatóvá teszik a hálózat állapotát. Normál működtetés esetén az ablak nem vált színt, ha viszont hiba miatt történik a kioldás, abban az esetben a VisiTrip jelzi a hibás áramkört, így lehetővé teszi a gyors diagnózis felállítását, döntéshozatalt és a fogyasztók gyors visszakapcsolását (5. ábra).

sch5-a   sch5-b

5. ábra

Az új automatikus visszazáró készüléket (ARA) arra tervezték, hogy korlátozza a beavatkozások költségeit a távoli infrastruktúrákban. Elsősorban azoknál a villamos elosztórendszereknél alkalmazható a készülék, ahol a legtöbb esetben nehézkes a helyszín megközelítése. Az elosztó szekrény ki van téve tranziens hibák (atmoszférikus vagy ipari zavarok) okozta nemkívánatos kioldásoknak. Az ARA korlátozza a működési veszteségeket, mivel lehetővé teszi a készülékek gyors helyreállítását a karbantartó személyzet beavatkozása előtt. A készülék (6. ábra) különböző előredefiniált programokkal dolgozik (összesen 4 fajta).

sch6

6. ábra

A távműködtetésű készüléket terhelésvezérlésre tervezték. Bizonyos kritikus infrastruktúrák (pl.: kórház) rendelkeznek vész energiaforrással. Teljesítmény lecsökkenésekor, amely előállhat hiba fellépésekor vagy szolgáltatói lekötés túllépésekor (fogyasztási csúcs elérése, szerződésmenedzsment), az üzemeltető szelektív teherledobást alkalmazhat a prioritást nem élvező áramkörökön. A szükséges szolgáltatástól függően, az üzemeltető megvalósíthatja az áramkörök le- vagy felkapcsolását (7. ábra). A funkciót az RCA készülék végzi.

sch7

7. ábra.

A Reflex egy komplett megoldás: egy kismegszakítót, egy mágneskapcsolót, állás- és hibajelző segédérintkezőt, valamint interfész relét foglal magába. A rendszerrel megvalósítható világításvezérlés irodaházban, parkolóban és ipari raktárban a „minden-egyben” koncepcióval. A villamos kockázatok és fogyasztás csökkentése érdekében, a rendszer kikapcsolja az ember által használt áramköröket (dugaszolóaljzatok, világítás), kivéve azokat, amelyeknek működniük kell a biztonság és a megfelelő komfortérzet (légkondicionálás, hűtőgép) eléréséhez. Azoknál az épületeknél (ipari műhely), ahol kiemelkedően fontos a megfelelővilágítás, ott biztosítani kell a dolgozók biztonságos és jó produktivitást nyújtó környezetét. Az automatizált világításvezérlés segítségével optimalizálható a fogyasztás a műszakoknak megfelelően. Könnyen kommunikál PLC-kel és épületfelügyeleti rendszerekkel (8. ábra).

sch8

8. ábra

Az új kommunikációs rendszer, a Smartlink egy új terület felé nyit: az informatika, melyet a végelosztó szekrényekbe is elhoz. Teljes felügyeletet nyújt a fogyasztóknak a villamos installációkban. Ez egy olyan kommunikációs interfész és gyűjtősziget, amire összesen 11 készülék csatlakoztatható. Az előregyártott vezetékek segítik a plug&play-szerű összeköttetést (9. ábra).

sch9

9. ábra

A 24 V DC tápegységgel ellátott Smartlink könnyedén összeköthető PLC-vel vagy laptop-pal. Lehetőség van állásjelzésre (pl. megszakítók), fogyasztásmérő adatainak megjelenítése és automatizált eszközök (ARA, RCA, REFLEX) működtetésére. Érthetővé és nyomon követhetővé teszi a fogyasztásokat. A rendszer automatizált vagy központosított terhelésvezérléssel, a karbantartás és szerviz idők és költségek csökkentésével jelentős változások eszközölhetőek. A kommunikációs rendszer segítségével megelőzhető a berendezések meghibásodása és védelmi kioldások esetén riasztással jelez.
Egyszerű és okos

Ahogy az installációs szabványok törnek elő, úgy újabb tervezési, szerelési követelmények látnak napvilágot (pl.: MSZ EN 61 439), azonban az új termékcsalád könnyedén skálázható.

Az Acti 9 megfelel az MSZ EN és IEC/EN 60 947 (ipari), valamint az MSZ EN és IEC/EN 60 898 (tercier) szabványoknak (10. ábra).

sch10

10. ábra

Beszédes rendelési számok, amelyek segítségével rendeléskor és tervezéskor elkerülhetők a hibák. Könnyen felismerhető a termék típusa, pólusszáma és névleges áramértéke egy pillanat alatt. Például: A9XXX 225 = 2 P, 25 A, azaz egy Acti 9 (A9), 2 pólusú 25 A-es készülék (11. ábra).

sch11

11. ábra

A vezetékezés sokkal könnyebb az új kettős bekötésű csatlakozási lehetőséggel (12. ábra).

sch12

12. ábra

A gyűjtősín hátra kerül, a vezetéket pedig elől lehet bekötni. Továbbá a biztos csatlakozást erősítik meg a gyors és ergonomikus IP20B kettős bekötésű csatlakozókapocs kengyelek. Az előlapi oldalról hozzáférhetőek a DIN-sín rögzítők (sárga clip) a készülék fel- és lepattintásához.

A sorozat minden darabja 100%-ban újrahasznosítható anyagokból készül, eleget tesz az egyre szigorúbb környezetvédelmi tanúsítványoknak, köztük a RoHS és REACH európai uniós követelményeknek. A modul minden részegysége szétbontható és újrahasználható, így minimalizálja a környezeti hatásokat a tervezéstől az installáció élettartamán keresztül az újrafelhasználásig.