Get Adobe Flash player

A megközelítőleg 2,1 milliárd EUR forgalmával és közel 8000 alkalmazottjával (a 20010/11-es pénzügyi év), a TRUMPF csoport a vezető gépgyártó cégek közé tartozik világszerte. A holding típusú szervezeti felépítésen belül három üzleti terület van, ezek a szerszámgép/elektromos kézigépek, lézertechnika és elektrotechnikai/gyógyászati eszközök gyártása. A központi üzletágat a lemezmegmunkálás rugalmas szerszámgépei jelentik, amelyek stancoláshoz, alakításhoz, lézermegmunkáláshoz és hajlításhoz használhatók. Az ipari lézer és lézerrendszerek gyártásában a Stuttgart melletti ditzingeni központú cég a legkorszerűbb technológiát alkalmazó, világpiac-vezető vállalat. A mintegy 60 leányvállalat és képviselet által a csoport képviselteti magát szinte minden európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában. Termelési helyek megtalálhatók Németországban, Ausztriában, Kínában, a Cseh Köztársaságban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Japánban, Mexikóban, Lengyelországban, Svájcban és az USA-ban.Vékony lemez – nagy profit

A TruLaser 5030 és 5040 Fiber szilárdtest lézervágó gép már 5 kW teljesítménnyel  és akár
2000 x 4000 vágási tartománnyal is

Bérmunkára szakosodott és késztermékeket gyártó cégek gyakran vágnak vékony lemezből alkatrészeket, gyógyászati eszközöket, barna és fehér gyártmányokat, szellőzőrendszerekhez vagy akár homlokzati elemekhez. Mindezen alkatrészek költségei ezentúl akár 20%-kal is csökkenthetőek a TruLaser 5030 és 5040 Fiber 2D lézervágó berendezésnek köszönhetően, amely TruDisk szilárdtest lézerrel van ellátva. Mivel itt nagy a dinamika, a gép teljes mértékben kihasználja a szilárdtest lézer előnyeit és ezáltal ér el nagyon magas vágási sebességet vékony lemezek vágásánál.
A legfeljebb 4 mm vastag rozsdamentes acél fúziós vágásánál, a TruLaser 5030 és 5040 Fiber vágási sebessége akár háromszor gyorsabb lehet, mint a CO2 lézervágóé. Ezáltal akár 45%-kal csökkenhet egy adott tábla vágási ideje és  jelentősen csökkennek az egyes alkatrészekre eső gyártási költségek. A gépek nem csupán szerkezeti acélt (3 kW-nál 20 mm-ig, 5 kW esetében 25 mm-ig), rozsdamentes acélt (15 mm-ig, illetve 20 mm-ig) és alumíniumot (15 mm-ig, illetve 20 mm-ig ) vág költséghatékonyan, hanem a nem-vastartalmú fémeket is, mint a vörös- és sárgaréz (6 mm-ig és 10 mm-ig). Ezáltal megnövelve, illetve nagyobb rugalmasságot biztosítva a felhasználó számára az anyagfelhasználás terén.

A TruLaser 5030 és 5040 Fiber központi egysége a TruDisk szilárdtest lézer, a sugárvezetés üvegszálon át történik, melynek kimeneti névleges értéke 3 kW vagy 5kW és 2D vágási tartománya 3000 mm x 1500 mm, illetve 4000 x 2000 mm . Annak érdekében, hogy gyártási idő a lehető legrövidebb legyen és növeljük a gyártott alkatrészek mennyiségét, a TruLaser 5030 és 5040 Fiber olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek már sikeresen beváltak a CO2 lézervágóknál: az egy vágófejes stratégia, ütközésvédelem, automata fúvókacserélő, optimalizált  vágási paraméterek.

Mivel a CO2 gép bonyolult sugárvezetése az üvegszálas megoldásnál elmarad, a TRUMPF fejlesztői új, konstruktív irányba tudtak elindulni a fejlesztések területén. Eredményeik új mércét jelentenek, elsőként a formatervezés területén, akol egy vonzó, áramvonalas és kompakt konstrukció született. Ez  nagyon konkrét előnyöket biztosít a felhasználó számára, hiszen a TruLaser 5030 és 5040 Fiber lézervágónak 20%-kal kisebb a  helyigénye. Ezen túlmenően, köszönhetően a rugalmas sugárvezetésnek, a szilárdtest-lézer egységet a géptől függetlenül lehet elhelyezni. De valami még ennél is fontosabb: a gép és a szilárdtest-lézer ugyanabból a forrásból származik, Trumpf fejlesztés és gyártás, ezáltal biztosított a két komponens egymáshoz viszonyított optimális beállítása. A felhasználónak, mint az egyedüli kapcsolattartóval, csak a TRUMPF-fal kell együttműködnie.

 

Elvileg a 3 kW TruLaser 5030 Fiber géppel ugyanazt a lemezvastagságot lehet vágni, mint az 5 kW teljesítményű CO2 lézer változattal. A különbségek vágási minőségben és a termelékenységben jelentkeznek a lemezvastagság függvényében. A 1,03 µm hullámhosszú szilárdtest lézer lehetővé teszi a vékony lemezek vágását,  olvasztó vágás és nitrogén segítségével, gyorsan és egyidejűleg magas minőségben.

Szerkezeti acél oxigénnel történő vágásánál nincs döntő különbség a két lézeres technológia között az adott vágási tartományban. Mindazonáltal, a lemezvastagság fontossá válik 4 mm-es vastagságtól, különösen azért, mert ettől a lemezvastagságtól a CO2 lézerek fúziós vágással jobb vágási minőséget biztosítanak.

Az 5 kW teljesítményű TruDisk 5001-es alkalmazása esetén a fent említett határok kitolódnak és a szilárdtest lézer technológiai hatékonysága jobban érvényesül a CO2 technológiával szemben, valamint a LaseNetwork hálózati csatlakozás lehetővé teszi, hogy egy lézeregységről akár 2 (max. 4) lézervágót üzemeltessünk. Ilyenkor a nominális teljesítmény feleződik, tehát egy TruDisk 5001-es (5 kW) lézeregység alkalmazása esetén a két gép egyenként 2,5 kW teljesítménnyel képes hatékonyan dolgozni.


Hatékony stancolás, hulladékrács-mentesség

A TruPunch 3000 = anyagtakarékosság

Az TruPunch 3000 egy olyan univerzális gép, amely nem csak kompakt és energiaforrás-hatékony, de a világ első stancoló gépe, amely megvalósítja a hulladékrács nélküli lemezfeldolgozást minden lehetséges stancolt geometriához.

Az új fejlesztés alapja az a hatékony szoftver, az összes létező táblaterv algoritmus részére, amely kihasználja a forgató technológiát az alkatrészek és a hulladék lemez eltávolítására a munkaasztalról, összekötve egy innovatív szerszámtechnológiával. Az eredmény növeli a gép és a folyamat megbízhatóságát számos területen.

 

Például az alkatrészek már nem ragadnak be a maradékrácsba, a gépkezelőnek nem kell eltávolítani a hulladékot a munkaasztalról és az alkatrészek szétválogatásának az ideje is javul a csúszda segítségével, amely automatikusan szétválasztja a kész alkatrészeket a hulladéktól. Az anyagfelhasználás mintegy 10%-kal csökken, a gyakori és hatékony közös vágásnak köszönhetően.

Mivel a stancoló fej nincs folyamatosan használatban a közepes táblaméretű TruPunch 3000 típusnál, egy másik innovatív funkció is bekerült a gépbe: az elektromos stancoló fej. Ez nem csak csendes, de – ellentétben a hidraulikus változattal – nagyon kevés energiát használ készenléti üzemmódban.

Lyukasztó-stancoló módban is hatékonyabb, ami azt eredményezi, hogy energiafogyasztása két kilowattal kevesebb óránként és ezen felül sokkal termelékenyebb, mint az elődje. Köszönhetően a magas forgási sebességnek, az elektromos lyukasztó fej nagyon gyors amikor forgó szerszámokat használunk vagy menetalakítás végzünk. Mivel a stancolón már nincs szükség hidraulikus egységre, a TruPunch 3000 S16 telepítési alaprajza kisebb öt négyzetméterrel (kb. –13%).

A megmunkált felületek minősége egyre fontosabbá válik, így az anyagot kímélni kell amennyire csak lehetséges. Ennek biztosítására a gép része a csúszda, amely segít eltávolítani a darabot a munkaasztalról vízszintesen a tárolóba. A max. 500 x 500 mm munkadarabok karcmentesen távoznak a csúszdán keresztül. A gépet természetesen szabványos tároló konténerek segítségével is lehet működtetni, így a vállalati logisztikai egységes lehet és pénzt takaríthatunk meg.

A TruPunch 3000-es a SheetMaster Compact-al ideális megoldás azok számára, akik helyet szeretnének megtakarítani és élvezni szeretnék az automatizálás előnyeit.

A SheetMaster Compact, amely a munkaasztal alatt található, előkészül a következő lemez felrakására, miközben a gép dolgozik, és képes arra, hogy eltávolítsa mikro-kötéssel kistancolt lemezeket.

Természetesen az ismert SheetMaster-t, ami hatékonyan eltávolítja az egyes alkatrészeket és  elrendezi azokat a felhasználó követelményei szerint, is kombinálni lehet a TruPunch 3000 S16 típussal.

A SortMaster Box Linear és a DisposeMaster segítségével teljes mértékben kihasználhatjuk a hulladékrács-mentes megmunkálás minden előnyét. A SortMaster Box Linear célja az , hogy gondoskodjon a kész alkatrészek konténerekbe történő osztályozásáról és tárolásáról, míg a DisposeMaster biztosítja a hulladék lemez anyagminőség szerinti osztályozását és tárolását.

A hármas kombináció

TruMatic 3000 Fiber

A szilárdtest lézerek alkalmazásával a kombinált gépeknek egy új típusa jelentkezett: a TruMatic 3000 Fiber. Ez a gép három technológiát képes ötvözni egy rendszeren belül: lézervágást, stancolást és a lézer hegesztést. A vékonylemez alkatrészek legmagasabb szintű gyártási minőségének biztosítása mellett  a gép kiemelkedő előnyei között említhetjük az alacsony gyártási költségeket a TruDisk szilárdtest lézerforrás optimális kihasználtságának köszönhetően, valamint a kompakt és flexibilis LaserNetwork hálózatba kötési lehetőséget is.

 

A gép a TruDisk 3001-es szilárdtest lézerforrással van ellátva, amely 3 kW vágóteljesítményt biztosít. A kombinált gépek nyitott konstrukciójának köszönhetően ez a teljesítmény max. 4mm lemez vágására elegendő 2500 x 1250 mm-es munkatartományban a maximális munkavédelmi előírások betartása mellett. A stancolási erő 165 kN és 1mm vastag lemeznél 600 leütés/perc a teljesítmény stanc módban, illetve 1300 leütés/perc jelölő módban a szintén 2500 x 1250 mm-es munkatartományon belül. Természetesen itt is alkalmazható az új, hulladékrács nélküli lemezfeldolgozás minden lehetséges stancolt geometriához.

A TruLaser 3000 Fiber a LaserNetwork hálózatba történő csatlakozásával optimálisan tudja kihasználni a TruDisk 3001 szilárdtest lézeregység előnyeit. Abban az esetben amikor a gép stanc üzemmódban dolgozik a lézert egyszerűen használhatjuk lézerhegesztésre. Ezáltal ideálisan, magas hatásfokon használhatjuk a lézeregységet, alacsony gyártási költségeket érhetünk el és új technológiai irányban nyithatunk a lézerhegesztés által.


Új rekord a nagysebességű élhajlítás területén

TruBend Cell 7000, a kompakt hajlitócella kisméretű alkatrészek hajlítására

A  TRUMPF automatizált hajlító berendezéseit TruBend Cell nevű termékcsaládban forgalmazza, melynek legújabb tagja  a TruBend Cell 7000 – a kis alkatrészek automatizált hajlítását illetően a világ leggyorsabb rendszere. Az átlagosan négy másodpercenként egy hajtást elvégző TruBend Cell 7000 kétszer olyan gyors, mint a hagyományos hajlító berendezések. Nagyobb termelési sebességének köszönhetően kettő, akár három hagyományos hajlító berendezés munkáját képes kiváltani.

Az alábbi részegységei teszik képessé a hajlító berendezést ilyen sebességre: az automata használatra optimalizált elektromos TruBend 7036 Cell Edition elhajlító, a BendMaster hajlító robot, a LoadMaster Bend felrakó egység, egy raklaprendszer és egy vezetősín  – ez mind helyet kapott egy cellában, amely mindössze 21 négyzetméter alapterületet foglal el.

A TruBend Cell 7036 Cell Edition 36 tonnás nyomóerővel rendelkezik és egy nagy nyomatékú elektromos motort használ a nyomógerenda gyorsítására. Ez különösen dinamikussá teszi és így képes 50 mm/sec munkasebességet produkálni.

A könnyűszerkezetű hátsó ütköző segít gyorsan pozícionálni az alkatrészeket egy intelligens szenzor használatával. A két 510 milliméteres szekcióra osztható nyomógerenda szabad teret biztosit a megfogónak.

A BendMaster állandó részegysége a cellának. A megfogók segítségével képes precízen pozícionálni akár 500 x 400 mm, de legfeljebb 8 mm vastagságú lemezt. A BendMaster a vezetősínen elért gyorsaságával – 4 m/s, legfeljebb 15 m/s2 gyorsulással – növeli a hatékonyságot és rendkívül precíz az ismétlés során.

 

A LoadMaster Bend négytengelyes kinematikával látja el a hajlító egységeket, míg a hajlítás folyamatban van. A multivákumos megfogó tartja az alkatrészeket, a súlyérzékelők segítségével elvégzi a duplalemez mérést és szétválasztja az alkatrészeket.

Az integrált optikai lemezérzékelő megméri az alkatrészek pozícióját és továbbítja a BendMasternek a megfelelő pozíció adatait, még abban az esetben is, ha azok nincsenek helyes pozícióban. Mindegyik rendszer – a TruBend Cell 7036 Cell Edition, a BendMaster és a LoadMaster Bend – egy interface nélküli központi vezérlőről működtethető. Ez a kifinomult koordináció teszi lehetővé a 4 másodperc/hajlítás munkasebességet.

Fontos tényező az automatizált hajlításnál az offline programozás, amely a megbízható  TruTops Bend programozási rendszerre épül a TruBend Cell 7000 esetében is. Automatikus a számitások támogatása, a hajlitószerszám kiválasztásának az optimalizálása, a hajlítási sorrend és a precíz megfogási pozíció.

Opcionálisan a hajlitó szerszám cserélésének a folyamata is automatizálható az új szerszámcserélő, a ToolMaster Bend segítségével. A BendMaster használja a ToolMaster Bend-et a megfelelő szerszám kiválasztására anélkül, hogy a megfogókat cserélni kellene. Ebben a folyamatban a hajlító szerszámokat tetszés szerint el lehet helyezni, mert a Tool Identification System (TIS) automatikusan azonosítja azokat. A szerszámokba azonosító chipeket építettek, amelyek kommunikálnak a szerszámmegfogóval és a ToolMaster Benddel.

Ha további szerszámra van szükség, azt el lehet helyezni a ToolMaster Bend által preferált helyre egy ablakon keresztül, akár munka közben is. A TIS automatikusan azonosítja a szerszám típusát és helyét, s automatikusan továbbítja az adatokat a vezérlőnek. Így választja ki a BendMaster mindig a megfelelő szerszámot, és ezért már nincsenek többé átszerelési hibák.

A ToolMaster Bend különösen hasznos kis tételek esetében, mert a cella operátor nélkül is fel tudja dolgozni a különféle megrendeléseket.

Az új TruBend Cell 7000 ideális azon cégek számára, akik olyan kis alkatrészeket gyártanak, akár kis vagy nagy mennyiségben, mint például elektronikai berendezések, sütő- és fűtőrendszerek, légkondicionálók, szellőzési és világítási rendszerek.

Még a nagyméretű berendezéseket gyártók és az autógyártók – akik általában számos kis lemezalkatrészt dolgoznak fel – is úgy fogják találni, hogy ez az új nagy sebességű hajlító cella lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban gyártsanak kisebb alkatrészeket, mint valaha.

Összegzés

Az eddig elért eredmények és fejlesztések tükrében továbbra is kijelenthetjük, hogy a TRUMPF vállalatnak a felhasználók igényeit, érdekeit figyelembe véve maximálisan sikerül olyan termékeket, megoldásokat és technológiákat kínálni, amelyek a versenyképességet a legmagasabb szinten támogatják és méltán emelik a Trumpf vállalatot piacvezető pozícióba.

 

Kovács János
mk. üzletkötő
RÁBEL Kft.