Get Adobe Flash player

Koltai Attila
ENTRA-SYS Kft.

 

A folyamatos termékfejlesztéseknek köszönhetően 2014 második félévében került bemutatásra az első olyan gép, mely teljes egészében általunk is forgalmazott elemekből került megépítésre. Jelen cikkben szeretnénk ismertetni néhány figyelemre méltó pneumatikus terméket, melyekre általános igény mutatkozik célgép építési feladatoknál.

In the second half of 2014 due to continuous product development a machine was  built for the first time which was entirely composed of the parts we sell as well. In this article, we would like to show some remarkable pneumatic products which are most often demanded inindividual machine construction.

 

A Metal WorkPneumatic ipari automatizálási rendszerek pneumatikus elemeinek gyártására specializálódott olasz cég. Az 1967-ben alapított cégben, mint egy kisüzemben először a pneumatikus csatlakozók gyártásával indult meg a termelés. Jelenleg öt különböző termékcsoporttal van jelen a piacon: aktuátorok, szelepek, levegőelőkészítő egységek, csatlakozók és handling elemek. A termékválasztékának több mint 80%-át saját gyártásban állítja elő Concesióban.

A termékforgalmazást és a technikai segítségnyújtást Olaszországban és külföldön 46 saját kirendeltség és számos kizárólagos képviselet látja el, melyek közvetlen napi kapcsolatban állnak a piaccal, ezzel átfogó eladás előtti- és utáni vevőszolgálatot biztosítanak. A termékek magas minősége és a hatékony értékesítési szervezetet jelenti a Metal Work hírnevének alapját.

A folyamatos termékfejlesztéseknek köszönhetően 2014 második félévében került bemutatásra az első olyan gép, mely teljes egészében általunk is forgalmazott elemekből került megépítésre. A már ismert standard pneumatika hengereken, szelepeken, csatlakozókon túl jelen cikkben szeretnénk ismertetni néhány figyelemre méltó pneumatikus terméket, melyekre általános igény mutatkozhat célgép építési feladatoknál.

ONE levegő előkészítő

A piaci igények alakulására érzékenyen a Metal Work Pneumatika elsőként rukkolt elő a levegő előkészítés területén is forradalmian új megoldással. A ONE integrált, miniatürizált, könnyen kezelhető- karbantartható, nem igényel különleges ismeretet a kezelése és felettébb attraktív.

 

onelevego

 

Az ONE teljes funkcionalitása: rendelkezik az összes lehetséges levegő előkészítési funkcióval, úgy mint szűrő eltömődés jelző, bekapcsolószelep, nyomásszabályozó, lágyindító, nyomáskapcsoló, elvételi pontok. Mind ezt a maximális 4000 Nl/min áteresztő teljesítmény mellett, csatlakozó mérettől függetlenül – csak ca. 180 x 140 mm befoglaló mérettel teljesíti. Egyedülállóan alkalmas – a csővezetékre való szerelhetőség és a hagyományos falra szerelhetőségen túl – panelbe süllyesztett módon történő beépítésre. Ekkor csak a kezelő és kijelző elemek láthatóak és hozzáférhetőek, a többi elem a burkolat alatt rejtve marad. A rendelkezésre álló 3456 standard verzióból biztosan megtalálható a szükséges összeállítású típus. A specifikációt egyszerű kiválasztó tábla segíti.

CM szelepsziget terepi BUS rendszerrel

A CleverMultimach szelepek önálló és intelligens szelepsziget alrendszerként is alkalmazhatóak. Minden szelep saját mikrochippel rendelkezik, mely funkciók sorát teszi lehetővé, működteti, illetve kommunikál az előző és következő szeleppel. A CM szelepsziget saját diagnosztikai rendszerrel rendelkezik, mely jelzi az összes elektromos- vagy csatlakozási hibát.

 

CM

 

A CM+Profinet IO, a CM+EtherCAT és a CM+CAN open terepi BUSrendszerek 1-1 speciális csatlakozó véglapban testesülnek meg, mely tartalmazza az összes csatlakozó-, elektromos vezérlő és kijelző elemet.

A pillanatnyilag elérhető verzió alkalmas 32 kimenet, vagyis szelepvezérlő mágnes működtetésére.

V-Lock rendszer

A V-Lock rendszer összekapcsol „mindent mindennel”. Megfogókat a vezetőegységekkel, forgató hengerekkel, rúdnélküli hengerekkel, de ugyan úgy bármely gyártó (mint pl. a Bosch vagy LIPRO) szerkezeti alumínium profiljaival is. Csatlakoztatható bármilyen térbeli tájolással.

 

V-Lock

 

A komponensek csatlakozása nagyon egyszerű, gyorsan rögzíthető, minden oldalról hozzáférhető. Nincs szükség beállító, hézagoló lemezekre a komponensek közé. A kapcsolat rendkívül szilárd. A rendszer pontos és ismételhető, így amikor egy komponenst eltávolítunk karbantartás miatt, később pontosan visszahelyezhető ugyan abba a pozícióba. Nem szükséges speciális, forgácsolt adapter elemek gyártása a szabvány elemek közé.
A gyártó folyamatosan bővíti azon termékeinek választékát, melyek a V-Lock szerelő rendszernek megfelelő felülettel rendelkeznek.

Quick-set rendszer

Ha az egyik komponenst a másikhoz hosszirányban tetszőlegesen választott helyzetben kell rögzíteni, és nem pl. a V-lock rendszer 20 mm-es osztásán lévő a hornyok egyikéhez, ez esetben egy másik rögzítő rendszert kell alkalmazni.

 

V-Lock acc

 

Ez a rögzítési rendszer Quick-set néven fut; nem teszi ugyan lehetővé a pozicionálási pontosságot vagy az ismételhetőséget, viszont nagy szabadságot kínál a rögzítési pont kiválasztásában.

V-Lock lineáris aktuátorok

Ezen csoport legfőbb jellemzője, hogy a mozgó kocsin kialakított V-Lock felület képes fogadni más V-Lock elemet egyedi alkatrész nélkül. A központosító és menetes furatok lehetővé teszik nem V-Lock-os elemek felszerelését is.

 

Lin aktuátor

 

A henger felfogató lábak szintén lehetnek V-lock, Quick-set vagy hagyományos elemek egyaránt.

S14K vezetett egység

Lapos, kompakt precíziós vezetett egység két munkahengerrel ez az S14K. A mozgó elemek erős golyós kocsin és edzett vezetéken futnak.

 

S14K

 

Rugalmas ütközők vagy beállítható csillapítók biztosítják a löketvég beállítását. A három pozíciós verzió rendelkezik egy közbenső stopperrel is. A külső felületek hornyai képesek fogadni a löketvég érzékelő szenzorokat.

Több pozíciós forgató henger DAPK

A DAPK forgató hengert kifejezetten nagy teljesítmény, könnyű felhasználhatóság, nagy pozícionálási pontosság és hosszú élettartam jellemzi. A kívánt elfordulás 0 és 180° között állítható. Mindkét irányban 3° túlfutás biztosított. Kisebb tömeg és a sebesség esetén használható pozícióütközőként rugalmas ütköző vagy egyéb esetben hidraulikus csillapító.

 

DAPK

 

Létezik kettő-, három- és négy pozíciós változat. A harmadik és negyedik pozíció egy-egy plusz elem beszerelésével érhető el. A forgó elosztóval rendelkező változat csatlakozón keresztül képes a forgó lapra sűrített levegőt átvezetni, elkerülve ezzel a külső pneumatikus csövezést.

Megfogó GPLK

A GPLK egy kettős működésű párhuzamos megfogó belső vagy külső szorításra. A hosszú löket miatt ideális különböző méretű vagy egyedi formájú alkatrészek megfogására szolgáló szorító újjak esetén. A mozgó részek vezetése különösen erős, csökkentett súrlódásúra és minimális hézagúra lett tervezve, ezzel garantálva a hosszú élettartamot.

 

GPLK

 

A nyitás és zárás pozíciója menetes ütközőkkel beállítható. Egyaránt fel van készítve reed és induktív szenzor fogadására. Természetesen V-Lock rendszerű felfogató felülettel is rendelkezik.

GDHK, GDMK vezetett egység

A GDHK és a GDMK vezetőegységek garantálják a hozzájuk kapcsolt munkahenger tökéletes vezetését és elfordulás mentes mozgását. Használható önmagában és egymással kombinálva manipulátor egységként egyaránt.

 

GHHK

 

Alapvetően az ISO 15552 illetve az ISO6432 hengertípusokhoz alkalmazható, de az ELECTRO henger szériával is kombinálható. A GDHK bronz vezetőpersellyel inkább a nagyobb terhelésekre a GDMK sorozat golyós vezetőpersellyel inkább a nagyobb sebességekre ajánlott. Pozícióütközőként rugalmas ütköző vagy hidraulikus csillapító választható, amennyiben a véghelyzetet nem a munkahenger ütköztetésére kívánjuk bízni.

Elektromos henger

Ennek a hengernek a létjogosultságát az a gépépítői igény generálja, hogy sok esetben az aktuátorokkal mozgatott géprészeket a löketen belül szabadon-, szükséges megállítani, megtartani valamint a sebesség, gyorsulás paramétereket szintén akár egy löketen belül vagy a gép működése alatt egyéb paraméterek függvényében szükséges program szerint változtatni. Erre a pneumatikus munkahengerek nem- vagy csak közelítő megoldást képesek nyújtani. Az elektromos munkahengerünk egyik sorozata az ISO15552 szabványt követi a felfogató méretek tekintetében.

 

Electro ISO 15552

 

 

Elcetro Round DC

 

A dugattyúrúd mozgatását edzett golyósorsó és golyósanya kapcsolata biztosítja. A henger rendelhető beépített elfordulás mentességet biztosító rendszerrel is. A dugattyúban lévő mágnesgyűrű és a hengerpaláston kívül futó horonyban elhelyezhető szenzorok a pozícióérzékelést szolgálják. A motorok optimalizált választéka léptető- és szervomotorokat egyaránt tartalmaz. Létezik soros elrendezés, melynél a motor a golyósorsóval egytengelyű. Létezik párhuzamos elrendezés is, melynél 1:1-es áttételű fogazottszíj hajtáson keresztül hajtja meg a motor a golyósorsót.

A kisebb méretű és teherbírású másik változat az ElectroRound DC sorozat. Alkalmazása ajánlott, ha nincs nagy sebesség és terhelés egy időben, nem fontos a nagy pontosság és nincs nagy ciklusszám. Itt a hajtást 12 vagy 24 VDC egyenáramú motor szolgáltatja direktben vagy 1:1-es áttételű fogazottszíj hajtáson keresztül.

A fenti ambiciózus termékek bővítik azon megoldások számát, melyeket a jelenkor pneumatikus automatizálási feladatainak követelményei támasztanak.

Keressen rá a YouTube-on: Metal WorkPneumatic – Machine made entirelywith Metal Workcomponents.